Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Létrejött a zavargásokat elemző szakértői csoport

Létrejött a szeptember-októberi fővárosi demonstrációkkal, rendzavarásokkal és rendfenntartó intézkedésekkel kapcsolatos eseményeket elemző szakértői munkacsoport - az erről szóló kormányhatározatot ma írta alá a miniszterelnök.
A munkacsoportot Gönczöl Katalin kriminológus professzor, az igazságügyi és rendészeti miniszter főtanácsadója vezeti, a testület tagjának további nyolc tekintélyes szakembert kért fel a kormányfő.

Magyarországon évtizedek óta nem volt példa a szeptember-októberihez hasonló erőszakos megmozdulásokra. Ezek alapos szakmai elemzése, a tanulságok levonása az ország elemi érdeke - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

A most létrehozott testület feladata az események történelmi, történeti hátterének feltárása, társadalmi (tömeglélektani, szociálpszichológiai) előzményeinek, jelenségeinek és következményeinek elemzése, a hatósági fellépés arányosságának vizsgálata, valamint azok alkotmányos, törvényi és egyéb jogi kereteinek értékelése, különös tekintettel az érintettek emberi jogaira.

A munkacsoport 60 munkanapon belül értékelést készít a kormány számára és a nemzetközi tapasztalatokat is hasznosító ajánlásokat fogalmaz meg. A kormány egyúttal felhívta az érintett rendvédelmi szervek vezetőit, hogy az eseményekkel kapcsolatos szakmai vizsgálati jelentésüket november 30-ig juttassák el a munkacsoport részére. A legfőbb ügyészt arra kérte a kormány, hogy az eseményekkel kapcsolatos nyomozások és vizsgálatok tapasztalatairól ugyancsak november 30-ig készítsen összefoglaló tájékoztatást.

A testület működése nem érinti a különböző országgyűlési bizottságok hatáskörét, egyedi panaszok kivizsgálásával nem foglalkozik és személyes meghallgatásokat sem tart.

A munkacsoport működési feltételeiről és titkársági feladatainak ellátásáról az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium gondoskodik. A testület államigazgatáson kívüli szakértői feladatuktól függően díjazásban részesülnek.

A testület elnökének Dr. Gönczöl Katalin egyetemi tanárt, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság vezető elnökét kérte fel a miniszterelnök. A kormányfő felkérése alapján a munkacsoport tagja: Dr. Györgyi Kálmán nyugalmazott legfőbb ügyész, miniszteri főtanácsadó; Dr. Bökönyi István nyugállományú altábornagy, rendőrségi csapatszolgálati szakértő; Dr. Kacziba Antal nyugállományú rendőrvezérőrnagy; Dr. Pataki Ferenc szociálpszichológus; Dr. Tóth Judit alkotmányjogász, miniszteri tanácsadó; Dr. Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár; Dr. Csepeli György egyetemi tanár, szociálpszichológus; Dr. Ormos Mária professzor emeritus, történész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 perc krónikája

27. p: Szabó T. remek ütemben ugratta ki a Pintér mögül kibújó Cigant, aki rávezette a labdát a… Tovább olvasom