Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Lévai Anikó öt gyermekkel ünnepel

Lévai Anikó szerint lha a gyermekeinkre figyelünk, nem tévesztjük szem elől a lényeget.

Lévai Anikó szerint lehet az országban bármennyi megoldatlan közös gond, ha a gyermekeinkre figyelünk, nem tévesztjük szem elől a lényeget. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat alapító tagjaként büszke arra, hogy a szervezet által véleményezett, a gyermekek jogairól és védelméről szóló törvényt a hazai jogalkotásban elsőként ellenszavazat nélkül fogadta el a magyar parlament. Az öt gyermeket nevelő édesanya idejének jelentős részét a róluk való gondoskodás tölti ki. Lapunknak beszélt arról is, hogyan élte meg azt az időszakot, amikor férje kormányozta az országot. Az anyák napjára készülő meglepetésről nem tudhat semmit, Róza lánya ugyanis csak annyit mondott: „Anya, titok."
 
Két elmaradhatatlan anyai teendő között szakított időt Lévai Anikó arra, hogy egy kávé mellett beszélgessünk. Talán nem véletlen, hogy nyilvános fényben ritkán pillanthatjuk meg őt, egyéniségében ott rejlik valami holdszerű szerep: az édesanya minden időben háttér az élet felszínén zajló történésekhez.

Anikó jelen volt mintegy másfél évtizede a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat megalakulásánál. Kiderült: segítségre van szükség Erdélyben, ahol a gyermekotthonokban szívszorító körülmények között nevelkedtek árvák. Jószolgálati nagykövete volt az Ökumenikus Szeretetszolgálatnak, mely legutóbb a szökőár áldozatai közt teljesített missziót. A szervezet most Afganisztánban is jelen van, ahol iskolát alapítottak: a távoli országban létezik egy intézmény, melyet Petőfi Sándorról neveztek el. Az elmúlt hetekben a szeretetszolgálat Mátrakeresztesen tevékenykedett, ahol Anikó is kivette a részét a jószolgálati munkából.

Lévai Anikó gyermekei a fővárosban önkormányzati iskolába járnak, melyet százötven éve Jókai Mór az Arany emberért kapott honoráriumából alapított. Mint mondja, a gyermekközösség igazságos és kegyetlen: mellékes, hogy a szomszéd padban ülő kisfiú vagy kislány édesapja történetesen miniszterelnök, a gyerekek egymás előtt a tanulmányaikkal, sportteljesítményükkel és barátságukkal szereznek megbecsülést, s ez így helyes. A baráti körben minden évben elkészül egy új lista az ajánlott olvasmányokról, ezekből különösen Gáspár fia olvas sokat. Anikó is elolvasta a népszerűvé vált és méltán világsikert aratott Gyűrűk urát. „Megyek a gyermekeim után..." – mondja mosolyogva. Szakkollégistaként szívesen járt moziba, élvezettel nézte a művészfilmeket, most legszívesebben komolyzenei koncertekre jár. A közelmúltban nagy élményt jelentett számára Móra Ferenc művének, a Hannibál tanár úrnak a cenzúrázatlan kiadása. A tanulást sem hagyta abba gyermekei születése után: „Tanulni, új ismereteket szerezni jó" – mondja. Pénzügyi szakjogászként tanítani is szokott a Gödöllői Szent István Egyetemen.

Gyermekeiről úgy fogalmaz: „Adattak. A róluk való gondoskodás tölti ki az életemet." Lévai Anikó nem tervezte, hogy ennyi ajándékot kér az élettől, mint ahogy arra sem gondolt, hogy egyszer Magyarország miniszterelnökének lesz a felesége: „Én egy harmadéves egyetemistához mentem feleségül!" – mondja nevetve. A valóság mindig sokkal egyszerűbb, mint hinnénk. Nagy Imre újratemetésének napja az egyik legemlékezetesebb mozzanata a rendszerváltásnak. 1989. június 16-án, azokban az órákban Lévai Anikó Agárdon volt éppen a néhány hetes elsőszülött Ráhellel. „A kisbaba hangosan szopizott, a Sokol rádió recsegett, alig hallottam a férjemet..." – a mosoly elmaradhatatlan. A beszédet ismerte: az előtte való napon ő gépelte le Erika írógépen, másnap az újságok erős kritikai hangnemben írtak Orbán Viktorról, a feleség értékelése szerint félni is lehetett volna: „Abban bíztunk, az ismertség védelmet jelent."

A 2002-es választási eredmény megkönnyebbülést jelentett számára. Mint mondja, párja mindent megtett azért, hogy a kormányzás felelőssége alól kivonja a családot. Ő azonban együtt érzett vele: a tudat, hogy végső soron mindenért, ami az országban történik, a férje felel, nagy terhet jelentett. Anikó azt mondja, úgy tűnhetne, hogy ez a felelősség megszűnt, valójában azonban mégsem múlt el: miközben nincsenek kormányzati eszközök Orbán Viktor kezében, ma is sokan tőle várják, hogy megoldja gondjaikat.
Lévai Anikó és férje nemrégiben Rómában járt a pápa temetésén. Anikó azt mondja, ekkor érezte először azt, hogy a globalizációnak lehet értelme. Mert a világ minden részéről ugyanazért sereglettek össze az emberek, hogy fejet hajtsanak és tisztelettel adózzanak egy nagyszerű ember emlékének.

A legtöbb időt természetesen gyermekeivel tölti. Úgy fogalmaz, történjen bármi az országban, ha a gyermekeinkre figyelünk, nem tévesztjük szem elől a lényeget. Olykor a legkisebbel, Flórával múzeumba mennek. Igaz, ő még keveset ért a tárlatból, a teremőrök mégis örülnek a kis látogatónak – anyát ezekre a kirándulásokra a számára legfontosabbak egyike kíséri el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szammer István: A kultúra és a szabadság örök

Szammer István, a Lapcom Kft. ügyvezető igazgatója Ray Bradbury Fahrenheit 451 című regényéről… Tovább olvasom