Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Leváltak a távfűtésről, mégis fizethetnek

Több mint ezer lakás vált le Budapesten a távfűtésről, de továbbra is kapják a számlát a Főtávtól.
Egy fővárosi rendelet szerint ugyanis a távfűtésről csak úgy lehet leválni, ha helyette olyan fűtést építenek ki, aminek nincs többlet károsanyag kibocsátása. Ilyet viszont a gyakorlatban nem nagyon lehet építeni. Kormánypárti képviselők szerint ezen ideje lenne változtatni - számolt be a szerda esti RTL Híradó.

A fővárosban van olyan épület, ahol távfűtés helyett külön kazánt építettek 1080 lakásnak. A 660 milliós beruházásra hitelt vettek fel. Az 1080 lakás tulajdonosának azonban továbbra is küldi a számlát a Főtáv. A társaság szerint ugyanis ezek a házak nem válhattak volna le a távfűtésről, ezért akkor is ki kell fizetniük az alapdíjat, ha külön fűtésük van.

Az épületek közös képviselője elmondta: rendelkeznek az összes szakhatósági engedéllyel. Székely Péter szerint mivel a Főtáv nem hatóság, nincs joga elbírálni azt, hogy ez megfelel-e a környezetvédelmi előírásoknak, vagy nem.

A kormány által hozott rendelet szerint tényleg leválhatna a ház a távfűtésről. A főváros azonban hozott egy szigorúbb rendeletet: csak úgy lehet otthagyni a távfűtést, ha helyette napelemmel vagy árammal fűtenek a lakásokban. Kormánypárti képviselők szerint ideje lenne ezen változtatni.

Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő úgy véli, hogy ez egy nagyon idejétmúlt rendelet, mert már egészen másképpen számolják ki a számlákat, mint korábban. Ezenkívül vannak benne pontatlanságok is, de nem utolsó sorban szembehelyezkedik több kormányrendelettel, magyarul ez egy törvénytelen intézkedés - fogalmazott.

De ettől még hatályos. Ezért lakók minden hónapban megkapják a hatezer forintos alapdíjszámlát a Főtávtól, amit senki sem fizet be.

A be nem fizetett számlák behajtandó követelésként jelentkeznek. Ez egy olyan jogvitát eredményez, ami arra is választ ad majd, hogy jogszerűen, vagy nem jogszerűen kérte a társaság ezt az alapdíjat - mondta el Balog Róbert, a Főtáv szóvivője.

A lakók egyébként eddig jobban jártak a saját fűtéssel. A számlák ugyanis tavalyhoz képest csökkentek.

Pécsett, Miskolcon, Debrecenben és Győrben is többen le akartak válni a távfűtésről, de minden egyes városban az önkormányzatok szigorúbb feltételeket szabtak, mint amit a törvény előír. Azt, hogy ez lehetséges-e, az Alkotmánybíróság vizsgálja.

Olvasóink írták

 • 6. flexsnake 2009. február 05. 13:08
  „Az a baj ezzel hogy amikor a helyi rendeletet megalkották akkor az volt a szándék vele hogy ne maradjon fűtés nélkül egyetlen ház sem. Akkor hozták ezt a kitételt hogy akkor válhatnak le a távfűtésről ha ezt két másik megoldás valamelyikével biztosítják. Ez egy idejét múlt rendelet amit most ennek kapcsán meg kellene változtatni. A Főtáv a rendeletben foglaltak szerint kéri az alapdíjat.Sok olyan dolog van amin változtatni kell, akkor jövünk rá ha hirtelen előveszik egy ügy kapcsán.”
 • 5. gyukolac 2009. február 05. 08:04
  „Tényleg kurvaország a miénk!

  A "fejletlen" nyugaton, ha közműfejlesztést hajtanak végre (csatorna, víz, stb.) és kifizettetnek egy valag pénzt a telektulajdonossal, mert a háza előtt elmegy a gerincvezeték, akkor nem átkerül a közműkezelő tulajdonába, vagyonába a cucc, hanem tulajdonrészt, részvényt, stb kap a társaságból a polgár, hogy érezze, hogy az övé is és tett valamit a környezetéért. Nálunk egyenesen lenyúlják.

  A cikk esetében pedig egyértelmű minden. A kormánynak az is feladata lenne, hogy a felsőbb rendeletekkel, pláne törvényekkel ellentétes helyi szabályokat a megfelelő jogi lépésekkel (akár alkotmánybíróság) annulálja, kikényszerítse. De hát addig, amíg a megaprojektek körül ólálkodnak a tisztelt képviselők, ahol folyamatosan dől a lé, addig ne csodálkozzunk, hogy ilyen ordító jogellenességek borzolják az idegeinket.
  Teljesen logikátlan, hogy egy korszerűtlen távfűtési technológia tulajdonosa erőlködik a nyamvadt alapdíjáért, amiért nem is szolgáltat.
  Ja persze kérem, a jogszabály, az jogszabály...”
 • 4. maci52 2009. február 05. 07:59
  „Ha legközelebb térképet készítenek,Magyarország helyett" Adó-ésrendeletek ország" nevet kell adni.Ez a demokrácia? Még Lenin sem ilyet álmodott.”
 • 3. JungHeinrich 2009. február 04. 21:29
  „....okéoké, akkor jó lenne ha összegyűjtenénk végre mind a 762 népszavazásra bocsátott kérdést és lehetne egy a MegaVote est keretében végre minden bajra gyógyírt találni...akció..egyet szavaz kettőt kap!!! Éjfél után pedig tömeges orgazmus keretében beikszelünk mindent amin legalább 1 négyzet centiméternyi tiszta felület látható...én speciel az ingyen sörre és a holdfényhez való alkotmányos jogomra biztosan szavazni fogok......O_o.....”
 • 2. KolompárRómeó 2009. február 04. 21:27
  „Király ez a kurvaország. Alkotmánybíróság. Erre van ész.”
 • 1. SP 2009. február 04. 21:18
  „http://www.ingatlanmagazin.com/read/7689?h”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszakadt födém - súlyosan sérültek a munkások

Még vizsgálják a szakértők, hogy mitől szakadhatott le a Szabadság téri épület födémszerkezete. A… Tovább olvasom