Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Lezárult a póluskórházak pályázatának első fordulója is

Lezárult az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) legnagyobb egészségügyi beruházásának - a póluskórházak kialakításának - első fordulós pályázata - jelentette be hétfőn a szakminiszter.
Székely Tamás elmondta: a 9 pályázóból végül nyolcat találtak megfelelőnek, így ők kaphatnak a 75 milliárd forintos támogatási összegből. Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) ezen kívül kedden új pályázatot ír ki a hiányszakmák betöltésére az ágazatban.

Az "Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban" című pályázat december 20-án zárult le. A kétfordulós pályázat még 2007 decemberében jelent meg. A pályázat célja, hogy minden régióban létrejöjjön egy, a legmagasabb technikai színvonalon működő kórház. A pályázatra 9 intézmény jelentkezett egyenként több mint 11 milliárd forintos támogatási igénnyel. Az első forduló elbírálása után a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház, a kaposvári Kaposi Mór Oktatókórház, a kecskeméti megyei kórház, a miskolci megyei kórház, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem kórházai, a győri megyei kórház, valamint a Pécsi Tudományegyetem kórház pályázatát fogadta el a pályáztató, a székesfehérvári megyei kórházét nem.

Az első kör eredményeit a kormány januári első ülésén fogadja el, ezután kezdődhet a részletes pályázatok elkészítése a második fordulóra - mondta Székely Tamás. A miniszter hangsúlyozta: terveik szerint már 2009 második felében megkezdődhetnek a beruházások - új épületek építése, meglévők modernizálása, eszközbeszerzés - a pályázatok alapján.

Vojnik Mária az EüM államtitkára elmondta: a tárca kedden egy új pályázatot ír ki az egészségügyi foglalkoztatás támogatására, vagyis a hiányszakmák betöltésére. Az államtitkár hangsúlyozta: egyfordulós, automata pályázatról van szó, ahol a járó és fekvőbeteg ellátásban, a házi orvosi ellátásban és az otthoni szakellátásban résztvevő intézmények 2009. június 2-ig jelentkezhetnek.

A pályázat lényege, hogy munkabér-kiegészítéssel, lakhatási, utazási, vagy letelepedési támogatással, illetve képzése és átképzési támogatással betöltse a jelenleg üres szakorvosi és szakdolgozói állásokat elsősorban a hiányszakmákban (például onkológia, pszichiátria, sürgősségi ellátás).

A pályázaton összesen 3,043 milliárd forint támogatás nyerhető el, egy pályázó 4-50 millió forint közötti összegre pályázhat. Elnyert támogatás esetén a munkavállaló egy vagy két éven keresztül kapja a támogatást, majd ezt követően az intézménynek még legalább fél vagy egy évig tovább kell foglalkoztatnia.

Olvasóink írták

  • 1. joy 2008. december 22. 17:53
    „Mennyi ágy lesz a szegedi-ben 20,5?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Másik bolygó televíziós premierje az MTV-n

Moldoványi Ferenc: Another Planet - Másik bolygó című világszerte díjazott dokumentum - játékfilmjét… Tovább olvasom