Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Lezuhant mentőhelikopter: még válságos a pilóta állapota

A szállított kisgyermek és édesanyja sérülései gyógyulnak, az anyát kiengedték az intenzív osztályról. Az orvos állapota is stabil, csütörtökön megműtötték, minden bizonnyal heteken belül talpra állhat. A főpilóta állapota továbbra is válságos.

A budaörsi mentőbázis helikoptere csütörtök délután kettő körül zuhant le Kiskunlacháza közelében. Éppen egy égési sérüléseket szenvedett kisfiút vittek volna Paksról a fővárosba. A gépen öten utaztak: az ápoló meghalt, a pilóta életveszélyesen, a fedélzeten lévő orvos pedig súlyosan sérült.

Megérkezett a cserehelikopter

Pénteken délelőtt 11 órakor megérkezett a cserehelikopter, így kiegészült a nyolc helikopterből álló magyarországi flotta, melyből öt az az EC 135-ös típusú, amely balesetet szenvedett - mondta az ügyvezető. Hozzátette, hogy csütörtökön este, illetve pénteken délelőtt megérkeztek a helikopter-baleset körülményeinek kivizsgálására létrehozott nemzetközi bizottság tagjai. Magyarországra jöttek a helikopter és a hajtómű gyártó cég szakemberei, az angol biztosító társaság képviselője, és az osztrák cég képviselői, ahogy a német légügyi repülésbiztonsági szervezet küldötte is. A bizottság délután alakult meg, majd röviddel később már a tragédia helyszínére mentek, hogy elkezdjék a munkát. A helyszíni szemle után egy ütemtervet készítenek, és elkezdődik az adatok értékelése.

A szerencsétlenségben meghalt a gépen ülő ápoló, a pilóta pedig életveszélyesen megsérült
A szerencsétlenségben meghalt a gépen ülő ápoló, a pilóta pedig életveszélyesen megsérült

Nem volt feketedoboz

Túri Péter hangsúlyozta, hogy a gépen feketedoboz nem volt, de egy működő elektronikus adatrögzítő igen. Az általa rögzített adatokat még nem dolgozták fel, ezt csak a helyszíni szemlék lezárta után, a roncsok elszállítása után kezdik meg. Hozzátette, hogy a pilóta az úgynevezett autorotálással úgy hozta le a gépet, hogy az öt emberből négy életben maradt, a gyermek pedig meg sem sérült, noha a gép hajtóművei 300 méteres magasságban, 240 kilométeres sebesség mellett álltak le. Az ügyvezető véleménye szerint a pilóta szakmai képzettségének és rutinjának köszönhetően példaértékűen oldotta meg a vészhelyzetet.

Túri Péter bizarnak nevezte a helyzetet, mert arra, hogy egy ilyen gépnek repülés közben mind a két hajtóműve leállt volna, még nem volt példa. Az életveszélyes állapotban lévő főpilótának véradó akciót szerveznek, A Rh+ vérre van szükség.

Nem típushiba miatt történt a szerencsétlenség

A budaörsi mentőbázis helikoptere csütörtök délután kettő körül zuhant le Kiskunlacháza közelében. Éppen egy égési sérüléseket szenvedett kisfiút vittek volna Paksról a fővárosba. A gépen öten utaztak: az ápoló meghalt, a pilóta életveszélyesen, a fedélzeten lévő orvos pedig súlyosan sérült. A kisfiúnak és anyjának - mint később kiderült - nem történt komolyabb baja, de utóbbit megfigyelésre az intenzív osztályra vitték.

A lezuhant helikopteren valamennyi szükséges karbantartást elvégezték, és az egészségügyi miniszter szerint kizárt, hogy típushiba miatt történt a szerencsétlenség, mivel Európában több mint ezer hasonló gépet használnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószeres bűnbandát fogott a veszprémi rendőrség

Negyvenfős kábítószer-kereskedő hálózatot buktatott le a Veszprémi Rendőrkapitányság. Az első… Tovább olvasom