Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Lippai Pál: A változtatás bátorsága

Lippai Pál ügyvéd, aki 1990–94 között Szeged polgármestere volt, Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című művéről beszél.
„A szituáció magában is megkapó: az ápoltak elnyomása az elmegyógyintézetben az ápolók által. A demokráciának hűlt helye. Ebbe a zárt közösségbe érkezik R. P. McMurphy, aki látványosan más: egy hamiskártyás, egy csaló, egy sunyi alak, de ami a legfontosabb, nem hódol be a Főnéninek. Ezzel a többi beteg csodálattal teli rémületét váltja ki, amitől az ápolókban figyelmet, majd haragot kelt.

Ottléte, működése gyökeresen felforgatja a bentlakók életét, akiknek olyan élményekben lehet részük McMurphy által, melyek eddig tiltott gyümölcsnek számítottak. Az a tény, hogy végre olyan valaki érkezett közéjük, aki vállalja a harcot, az ellenállást, bátorságot ad nekik ahhoz, hogy ők is kiálljanak önmagukért. Bár McMurphy nem éri meg ,munkája' gyümölcsét, a regény végén mégis olyan érzéssel állunk fel, hogy volt értelme – ,legalább megpróbálta'.

Számomra több szempontból is kedves, fontos a regény. Egyrészt hűen közvetíti a beat életérzést. A cím nemcsak McMurphy különcségét húzza alá, hanem a kakukk röpte tulajdonképpen a szabadságot testesíti meg.

Másrészt úgy vélem, Kesey regénye ugyanúgy értelmezhető az egész társadalomra, mint bármilyen kisebb közösségre. Ugyanúgy találunk elnyomókat és elnyomottakat, sérülteket és kevésbé sérülteket. De mindig lesznek McMurphyk, akik tudatosítják az emberekben, hogy merni kell változtatni. Ezért érdemes időnként megkérdezni, legalább önmagunktól: Fel vagy-e lelkiekben készülve az ilyen találkozásra, Mr. McMurphyvel… S ha ezt a lélektani pillanatot veszem például, melyikünk van rá felkészülve?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy Mosolygó karrier

Fiatal, sikeres nő, 29 évesen két számítástechnikai magazin lapigazgatója. A Lajta-parti városból indult Mosolygó Kitti a saját példája alapján határozottan állítja: téves az a gyakran hangoztatott vélemény, hogy az érvényesülés nemfüggő. Naiv, éretlen huszonévesként azért pályázott meg egy férfiaknak kiírt állást, mert kíváncsi volt, ki az, akinek egy nő nem lehet elég jó. Tovább olvasom