Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Listázzák a gyanús árukat

Várhatóan már a napokban közzéteszik azt a listát, amely a kifogás alá eső áruk pontos jegyzékét tartalmazza a „M. E. G. A.-üggyel” kapcsolatban – mondta Popovics László, a Pest Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatóhelyettese kedden.
A szakember azonban nem tudta megerősíteni azt az értesülést, miszerint emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket találtak volna a hatóságok a

M. E. G. A.-cégcsoport törökbálinti raktárában.
Süth Miklós országos főállatorvos szerint a M. E. G. A.-cégcsoportnál idén többször is találtak súlyos szabálytalanságot. Budapesten 22 tonna, Heves megyében közel 90 tonna romlott húst fedeztek fel a cégcsoport raktáraiban. A cég ugyanakkor elsőrendű felszereléssel rendelkezett, a raktárakban kifogástalan tisztaság volt, ezért az ismételt ellenőrzés legtöbbször semmit sem talált.
Az igazgatóhelyettes arról tájékoztatott: a raktárban folyamatosan vizsgálják a szakértők az ott lévő árukészletet. Ám Popovics László egyértelműen cáfolta, hogy bármilyen romlott árut – például húst – találtak volna a törökbálinti depóban. Mindehhez Dékány András, az agrártárca szóvivője hozzátette: előzetes információi szerint az ellenőrök mintegy 400-féle átcímkézett terméket találtak. Ebből mintegy 140 áruféleség esett minőségi kifogás alá. Ez utóbbiak listáját teszik közzé az FVM honlapján is – ígérte a szóvivő.
Stefan Fischer, a törökbálinti székhelyű M. E. G. A. Trade tulajdonosa közleményben cáfolja a vádakat, amelyek szerint tudatosan romlott árut forgalmazott volna. Teljesen alaptalannak és légből kapottnak nevezi az őt ért vádakat. Állítása szerint cége sem húst, sem alkoholt, sem dohányt nem forgalmaz. Romlott árut pedig nem hozott forgalomba. A közlemény szerint Stefan Fischer több mint 28 éve működik feddhetetlenül tej- és sajt-vezérképviselőként, és tojást is forgalmaz Magyarországon.
A M. E. G. A. Trade tulajdonosa ugyanakkor sérelmezi, hogy tonnaszám visszatartják a friss termékeit, 300.000 liter tejet tartanak zár alatt, és mintegy 200.000 tonna sajtot sem szabad továbbszállítania. Ezért nagy lesz a kára. Véleménye pedig az, hogy „ezzel a jó hírnevét rontó, célzott kampánnyal ki akarják szorítani a piacról”. Egyben nyomatékosan aláhúzza: nem körözik.
Fischer az ellene és cége ellen folyó aktuális rágalmazások mögött sokkal inkább versenytársai nagyszabású hadjáratát sejti. A M. E. G. A. Trade tulajdonosa ugyanakkor nem tagadja: a munka során természetesen előfordul, hogy az áru röviddel a lejárati idő előtt áll, amikor megérkezik a raktárba. Az ilyen termékeket azonban csökkentett áron – kiváló állapotban – a cég saját dolgozói megvásárolhatják. Stefan Fischer közleményében utal arra, hogy jelenleg jogi útra terelte az ügyet, és folyik a rágalmazási kereset, valamint a kártérítési követelések vizsgálata. (mti)

Tiltakoznak az érdekvédők

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége az élelmiszer-biztonsági botrány kapcsán a felelősök szigorú megbüntetését követeli. Jakab István, a gazdálkodói érdekképviselet elnöke újra felhívta a figyelmet arra, milyen káros az, hogy az olcsó, rossz minőségű, határon túlról érkező termékek versenyhátrányba hozzák a magyar gazdálkodókat. Jakab szerint nem szabad leépíteni az ellenőrző rendszert, inkább erősíteni kellene, és ez a kormány feladata. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete is erőteljesebb fellépést és határozottabb végrehajtást vár a felelős élelmiszer-biztonsági hatóságoktól, hogy megelőzhetők legyenek az utóbbi napok átcímkézési botrányai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A polónium

Két hete még szinte senki sem hallott a polóniumról, de Alekszandr Litvinyenko (képünkön) orosz… Tovább olvasom