Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

LMP-feljelentés a kínai miniszterelnök látogatása alatt történtek miatt

Feljelentést tett a tibeti tüntetőkkel és tibeti származásúakkal szembeni júniusi budapesti hatósági fellépés kapcsán, ismeretlen tettes ellen az LMP frakcióvezetője.
Schiffer András szombaton hivatali visszaélés elkövetése, annak kísérlete, illetve arra való felbujtás miatt fordult a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.

Az LMP az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa augusztus 4-i állásfoglalásában megállapította, hogy a zászlólengető tibetiekkel kapcsolatban eljáró rendőrség fellépése szemben állt a hátrányos megkülönböztetés tilalmával, sérült a szabad véleménynyilvánítás joga, és az emberi méltósághoz való jog is.

Az ombudsman arra is rámutatott, hogy amikor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a kínai kormányfő látogatásának idején, munkaszüneti napon és arányaiban nagy számban idézett be ellenőrzésre itt tartózkodó tibeti származású vagy a Fálun Gong mozgalomhoz kötődő embereket, akkor ezzel akadályozta őket abban, hogy véleményt nyilvánítsanak a látogatásról. Ezzel pedig a hivatal a hátrányos megkülönböztetést tilalmával összefüggő visszásságot okozott - olvasható a közleményben.

Mint felidézték, az LMP volt az egyetlen parlamenti párt, amely elítélte, hogy a kínai kormányfő látogatásának zavartalanná tétele érdekében a magyar hatóságok törvényes indoklás nélkül léptek fel a tibetiek és a tüntetők ellen. "Az eset után kezdeményeztük a BRFK és a BÁH vezetőinek meghallgatását, interpelláltuk a miniszterelnököt és határozati javaslatot nyújtottunk be Tibet ügyében, amely megegyezik a Fidesz-KDNP 2008-ban benyújtott határozati javaslatával" - írták.

Az LMP az ombudsmani jelentés nyilvánosságra hozatala napján közölte: azt várja az ügyészségtől, hogy Szabó Máté vizsgálata nyomán hivatalból indítson eljárást a tibeti tüntetők elleni júniusi fellépés ügyében. A Legfőbb Ügyészség illetékese az MTI-nek reagálva úgy nyilatkozott, nem indokolt hivatalból vizsgálatot indítani, mert az ombudsman jelentéséből nem olvasható ki, hogy a tibeti tüntetőkkel szembeni rendőri fellépés során bűncselekmény történt volna.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2011. augusztus 13. 14:10
  „LMP! A melós úgyse tüntethet. Ez fel se tűnt?”
 • 2. SP 2011. augusztus 13. 13:57
  „LMP
  a bankok "emberibb" működésében aktivizálja magát a frankhitelesek javára. Tibetiek pár utcával arrébb lengették a zászlójukat csak formai hiba, nem ügy.”
 • 1. CID 2011. augusztus 13. 13:17
  „A BRFK és a BÁH vezetői, minden bizonnyal saját ötletüktől vezérelve tették amit tettek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 órát kell várakozni Záhonynál

Nyolc órát kényszerülnek várakozni az Ukrajna felé tartó kamionok a záhony-csapi határállomáson. Tovább olvasom