Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

LMP: a Fidesz tovább építi saját hatalmi struktúráját

Az LMP szerint az, hogy a Fidesz Áder Jánost jelöli államfőnek, nyilvánvaló jele és bizonyítéka annak, hogy "szó nincs konszolidációról vagy konszenzuskeresésről", a kormánypárt tovább építi az általa uralt hatalmi struktúrát - közölte a köztársasági elnök jelöléséről kiszivárgott hírekre reagálva Jávor Benedek az MTI-vel pénteken este.
A frakcióvezető hozzátette, ezután számukra nyilvánvaló, hogy a Fidesznek "semmit nem jelent" az alaptörvénynek az a mondta, hogy a köztársasági elnök a nemzet egységének a megtestesítője. Szavai szerint Áder János személye valójában azt mutatja, hogy a kormánypárt szervezeti politikájában csupán egyetlen szempont, a saját hatalmi érdekeik erősítése játszik szerepet.

Hozzátette, ennek ellenére meggyőződése, hogy Áder János meg fogja kímélni az országot azoktól, az államfői poszt méltóságát "megtépázó akcióktól, amelyeket Schmitt Páltól meg kellett tapasztalnunk". Szavai szerint "e tekintetben minőségibb teljesítményre számít" Áder Jánostól, akit jogászi háttere alkalmassá tesz arra, hogy alkotmányossági szempontból legalább érdemben megvizsgálja az aláírásra elé terjesztett törvényeket.

A korábbi államfőkre visszautalva azt mondta, hogy Göncz Árpád és Mádl Ferenc sem volt teljesen pártfüggetlen, de ők a politikai tevékenységükön túl is letettek valamit az asztalra.

Végül hangot adott annak a meglátásának is, hogy Áder János jelölése egy "Fideszen belüli politikai játszmának is része, mert Orbán Viktor ezzel a lépéssel szorosabbra zárja a párt sorait, miközben szűkíti a belső kritikai fórumok játékterét".

A döntés fényében az is látszik, hogy a Lázár János frakcióvezető által korábban összehívott ötpárti egyeztetésen, amelytől "nem sokat vártunk, nem is sokat kaptunk" semmiféle szándék nem volt a valódi konszenzuskeresésre - mondta Jávor Benedek.

Olvasóink írták

 • 4. Mozimasiniszta 2012. április 14. 21:13
  „Bocs elkapkodtam Sc-vel íródik !”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. április 14. 20:16
  „Kullancs mit mondtál anno ? a pápaszemes hazug-tolvaj országbitorlása idején ?
  vagy azt jótékonyan befedte a Clerosis Multiplex-ed ? Ami nem is keményedés, hanem lágyulás !”
 • 2. Qllancs 2012. április 14. 12:27
  „Ez a Jávor B. felfedezte a spanyol-viaszt ?? Ez a megállapítást amit itt tett--a nép 90 % a előre megmondta volna !
  Egyszemélyes diktatúra !”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. április 13. 21:33
  „Na..ne mán ! talán a LoMPos pioníroknak kellene hogy kisvasutat csináljanak ? !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötoldalú egyeztetés kezdődik a jegybanktörvényről

Frankfurtban hétfőn kezdődik az Európai Központi Bank székhelyén az egyeztetés. Tovább olvasom