Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

LMP: a kormány a munkáltatók oldalára állt

Az LMP szerint a kormány az új munka törvénykönyve koncepciója alapján egyértelműen a munkáltatók oldalára állt, a munkavállalók szakszervezeteit pedig kiszorította a politikaformálás lehetőségéből.
Erről Szél Bernadett, a párt szóvivője és Szabó Zsolt választmányi tag beszélt szerdán, miután megbeszélést folytattak a Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőivel. A tárgyalás résztvevői a munka törvénykönyve tervezetének visszavonását kérték a kormánytól.

Szél Bernadett, a tárgyalást követő sajtótájékoztatón emellett arra is felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy legyen bátorsága az LMP által kezdeményezett népszavazás mellett kiállni, és megkérdezni az emberek véleményét is a munkavállalói jogok változtatásáról.

A szóvivő szerint pótolni kell a társadalmi partnerekkel történő egyeztetést, nem szabad veszni hagyni a szakszervezetek sok éves tapasztalatát.

Szabó Zsolt hozzátette: a kormány foglalkoztatáspolitikai lépései megbuktak, így az ellenzékre és a szakszervezetekre maradt, hogy "sínre tegyék az országot". Mint mondta, ehhez elkerülhetetlen, hogy az LMP végigvigye népszavazási kezdeményezését, a szakszervezetek pedig akár a sztrájk árán is megmutassák, hogy rossz irányba indult el az ország.

Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke hangsúlyozta: a munka törvénykönyvének koncepciója alapján a kormány sem a gazdasági élénkítésre, sem a foglalkoztatás bővítésére vonatkozó ígéreteit nem tudja majd betartani, sőt ennek éppen ellenkezőjét érheti el.

A szakszervezeti vezető a tervezet legaggályosabb részei közé sorolta például a fizetések és a kollektív szerződések veszélybe kerülését, valamint a szakszervezetek működésének ellehetetlenítését. Balogh Béla szerint a koncepció törvényé válása esetén a fiatalok családalapítása, illetve a szabadságok érvényesítése is nehezebbé válhat.

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2011. augusztus 24. 15:30
  „Alattvalókká válhatnak a munkavállalók az LMP szerint
  Butaságom azt váltja ki belőlem, hogy az ellenzéki pártoknak és a Szakszervezeteknek nem a parlamentben kellene a jól beváltak szerint egy kidolgozott beadvánnyal kiállni és nem magyarázni, hogy így rossz a munka törvénykönyve. Konkrét helyzet elé kellene állítani a Fidesz-KDMP pártot. Mert ha képviselőik nem szavazzák meg akkor talán szint is vallanak választóik előtt. Az LMP is elsüllyed a történelem óceánjában a Szakszervezetek meg jelentéktelenné válnak vagy már váltak? Igaz a jól fizető vezetői beosztások most még megvannak. A pórnép egy része még tejel. De meddig? Most már nincsen egységes vasutassztrájk, taxisblokád stb..............
  A keleti demokráciában mindig voltak, vannak, lesznek, alattvalók.
  A jövedelmi olló nem összemegy?
  Nem vad kapitalizmus van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatvan új motort vásárolt a rendőrség- galéria

Hatvan új, kifejezetten rendőrségi használatra kialakított motorkerékpárt szerzett be a rendőrség. Tovább olvasom