Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

LMP: a végtörlesztés árát az adófizetők is megfizetik

Az ellenzéki párt szerint az elmúlt másfél év elhibázott kormányzásának jegyeit.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közreadott adatok alapján az LMP úgy látja, hogy beigazolódtak korábbi bírálatai, mert a végtörlesztés magán viseli "az elmúlt másfél év elhibázott kormányzásának jegyeit, világossá válik benne a Fidesz torz társadalom-felfogása" - írja Ertsey Katalin képviselő és Szabó Zsolt választmányi tag vasárnapi közleményében.

A szöveg hangsúlyozza, hogy a devizaadósoknak mindössze 16 százaléka tudott végtörleszteni, és közülük alig 25 százalék tudta forint hitellel kiváltani adósságát; a többiek a megtakarításaikat mobilizálták. A politikusok szavai szerint utóbbiakról nem tudni pontosan, "mit és honnan, hiszen a vagyonvizsgálatot megtiltotta a kormány, miközben 468 milliárd forint került elő hirtelen". Hozzáteszik, hogy a lehetőséggel az itt élő külföldiektől kezdve a befektetési célú hiteleseken keresztül számos jobb helyzetű adós élhetett, de "az adósságban tovább fuldokló" hitelesek száma milliós nagyságrendű maradt.

Egyúttal annak a meglátásuknak is hangot adnak, hogy a "végtörlesztés árát az adófizetők is megfizetik", mert a mintegy 336 milliárd forintos költség 30 százalékát közpénzből állja az ország. Hangsúlyozzák, hogy a devizaadósok 84 százaléka számára marad az árfolyamrögzítés, de ez is csak abban az esetben, ha képesek rendszeresen törleszteni. Rámutatnak: a legreménytelenebb helyzetben az a százötvenezernyi devizaadós van, akik 90 napon túli fizetési késedelemben vannak, és akiket a kormány, "az út szélén hagyott".

Hangsúlyozzák, hogy a kabinet és a bankok megállapodásából a legfőbb érintettek, az adósok maradtak ki, így csak igazságtalan megoldás születhetett, mert aki rendelkezett tartalékkal, az komoly segítséget kapott a kormánytól, aki pedig rossz helyzetben van, "arra legyintenek".

Olvasóink írták

 • 4. igazságkereső 2012. február 12. 16:03
  „Mint mindennek, így az LMP fenntartási költségeire adott parlamenti költségtérítést is az adófizetők pénzéből finanszírozzák! Erről sem illik megfeledkezni!!”
 • 3. bánki 2012. február 12. 13:44
  „Mindent az adófizetők fizetnek !

  Ezért van igaza a jobbiknak!
  Kellene szűkíteni a választójogosultak körét.
  No nem IQ teszt, de valami korlát azért csak kéne.
  Volt már ilyen - paritásnak hívják !”
 • 2. kopkop 2012. február 12. 11:33
  „A "banda" a másik oldalon van!”
 • 1. papika56 2012. február 12. 11:18
  „Pl. 200 képviselő törlesztett , volt miből !!! így mikor felvették 2005 ben --és hitelt--betétté tették --már ott a 2 kamat különbség okán milliókat kaszáltak, most újra nekik kedvezett a SAJÁT maguknak hozott törvény--mert most is milliókat spóroltak meg a tranzakción !
  Ez is a gazdagok megsegítése !! mint az 1 kulcsos adó is !!!
  SENKI ne gondolja azt --hogy a kis ember érdekeit nézik. orbán és bandája a nép ellen van .MINDEN törvény amit eddig hoztak : csak negatív hatással volt a kisemberekre !!!
  Mit mondott orbán ??? .... " Senkit nem hagyunk az út széálén !!! .." a luxus terepjárójában sírdogálni !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellélegezhetünk! Jelentősen javult a levegő minősége

A szálló por magas koncentrációja miatt már csak két település levegőjét minősítette veszélyesnek. Tovább olvasom