Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

LMP: elfogadhatatlan a szociális juttatások utalványosítása

Az LMP elfogadhatatlannak tartja azt a kormányzati elképzelést, amely a rászorultaknak kártyával, vagy utalvánnyal biztosítaná a szociális juttatásokat.
Szél Bernadett, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának LMP-s tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a kizárólag segélyből élők bevételeik csupán harmadát költik élelmiszerekre, míg majdnem ugyanekkora összeget a lakásfenntartásra, további nyolc százalékot pedig közlekedési kiadásokra fordítanak.

Mint mondta, a változtatással a kizárólag segélyből élők képtelenné válnának lakhatásuk biztosítására, sőt utazás nélkül állást sem találhatnak. Szél Bernadett azt is kiemelte, a segélyből élők többsége az élelmiszereket is igyekszik a lehető legolcsóbban megvásárolni, vagyis jellemzően nem nagy üzletekben, hanem a piacokon vásárolnak alapanyagokat, ahol a kártyákat és utalványokat el sem fogadják.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta továbbá, hogy a szociális juttatások rendszerének megváltoztatását csak szakmai konszenzussal lenne szabad megváltoztatni, ám szerinte a kérdéssel foglalkozó szakemberek egyértelműen elutasították a kabinet elképzeléseit. Szél Bernadett szerint a hozzáértők is arra figyelmeztettek például, hogy a változtatások nem segítenének a szenvedélybetegeken, akik feltehetően továbbadnák utalványaikat, és az azokért kapott pénzen vásárolnák meg a függőségüknek megfelelő termékeket. De - tette hozzá - várhatóan így tennének azok is, akiknek gyógyszerre, vagy rezsire, illetve bármi másra lenne majd szükségük élelmiszer mellett.

Az LMP politikusa ezért úgy gondolja, a kormány rosszul teszi, ha hasonló, közvetett eszközökkel próbál megoldani egészségügyi, oktatási, vagy foglalkoztatási kérdéseket, azokat ugyanis kizárólag az adott területre irányuló beruházásokkal lehet orvosolni. Megjegyezte, a kormány elképzelése az uzsora elleni fellépésről sem lehet megoldás, az ellen csakis a szociális biztonság megteremtése adhat védelmet.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint májusban várható kormánydöntés arról, mely szociális juttatások esetében indokolt lenne-e az utalvánnyal, köztük az Erzsébet-utalvánnyal történő fizetés. Mint emlékeztettek, a kormány március 30-i határozatának megfelelően jelenleg tartanak a tárcaközi szakmai egyeztetések "az egyes szociális jellegű ellátások készpénz-helyettesítő eszközzel való folyósításával kapcsolatos feladatokról". Ennek során az érintett tárcák még ebben a hónapban megvizsgálják, szociálpolitikai okokból indokolt-e, és ha igen, milyen mértékben - a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segélyek esetében - az utalvánnyal való fizetés. Ennek során az Erzsébet-utalvány felhasználhatóságát is vizsgálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: megbukott az oktatás államosításának főpróbája

Az MSZP szerint a közoktatást a teljes szervezetlenség jellemzi, és a nemrég elfogadott törvényeket várhatóan fél éven belül módosítani kell. Tovább olvasom