Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Lökdösődés az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülésén

Kozák Jánost, a Lungo Drom színeiben mandátumot szerzett képviselőt választotta elnöknek az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). Mivel a jelöltet az MCF-frakciója javasolta Farkas Flórián ellenében, kisebb botrány kerekedett, ami lökdösődésig fajult.
Miután a korelnök, Drágos József berekesztette az alakuló ülést, a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) tovább folytatta azt, és 27 képviselőjük egyhangú szavazással elnöknek választotta Kozák Jánost.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke azonban, bár saját párttársa nyerte el a poszot, úgy fogalmazott: „erőszakkal és törvénytelen módon, megint csak a kormányzat és nem a cigányság választja ki a magyarországi cigányság képviseletét, csak azért, hogy újból semmittevés legyen." Hozzátette: a felelősség a kormányt és az MSZP-t terheli. Kijelentette: „siralmas, és túlhaladja az európai normát ez a fajta cigánypolitika".

Arra a kérdésre, hogy óvással kíván-e élni az alakuló ülésen megválasztott elnök személyével kapcsolatban, úgy válaszolt: „ezzel még nem kívánok foglalkozni". Megjegyezte, hogy tudomása szerint az MSZP képviselői éjjel telefonon zaklatták a Lungo Drom képviselőit, pénzt és pozíciókat ígértek, ha az MCF táborát erősítik szavazataikkal.

Farkas kivonult, mert nem ő nyert

Kolompár Orbán leköszönt elnök az alakuló közgyűlésen mondott beszédében úgy fogalmazott: Farkas Flórián azért hagyta el a termet, mert nem tudta elfogadni, hogy rajta kívül más elnökjelölt is van.

A botrány azért tört ki az alakuló ülésen, mert az MCF frakciója a Lungo Drom képviselőjét, Kozák Jánost jelölte elnöknek Farkas Flóriánnal szemben, majd erőszakkal, kiabálások kíséretében átültették a jelöltet soraikba.

Ide-oda rángatták az elnököt

Az MCF és a Lungo Drom sorai között sorfalat állva több olyan ember megjelent, akik az MCF szimpatizánsai voltak, és megakadályozták a Lungo Drom politikusait abban, hogy a képviselőt visszarángassák a saját soraik közé.

Az alakuló ülést megelőzően Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke adta át a megbízóleveleket a március 4-én megválasztott képviselőknek. Az országi kisebbségi választásokon az 53 tagú közgyűlésben a Lungo Drom 28, míg az MCF 25 mandátumot szerzett. Így az volt várható, hogy a többség Farkas Flóriánt választja majd OCÖ-elnöknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darázs jubileuma

Erősport

Magabiztos győzelemmel hangolt az előtte álló feladatokra… Tovább olvasom