Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Lombikból született csodák

A statisztikák szerint ma Magyarországon a párok 18 százaléka gyermektelen.

Nekik nyújthat utolsó reményt a lombikbébiprogram. A Győrött mindössze hat éve működő Kaáli Intézet lelkes kis szakembergárdája segítségével már több mint 1500, hosszú évek óta vágyott kisbaba jöhetett világra.
A statisztikák szerint a meddő párok kevesebb mint 20 százaléka fordul csak orvoshoz, pedig az esetek 90 százalékában megtalálják az okot, csak körülbelül 10 százalék marad ismeretlen eredetű. Összességében, ha megfelelő időben, megfelelő helyen kerül a pár orvoshoz, akkor 85–90 százalékban kezelhető meddőségük. Az első lombikbébi ma már javában maga is anyakorú, hiszen 1978-ban látta meg a napvilágot.

Napjainkban a lombikbébik Magyarországon az évi születések két százalékát teszik ki. A kezelések kétharmadát a négy hazai – köztük  a győri – Kaáli Intézet végzi. Demográfiai szempontból is számottevő az az évi csaknem kétezer gyermek, aki lombikbébi-kezelés nyomán születik.  
A kisalföldi megyeszékhelyen hat éve tárta ki kapuit a Kaáli Intézet a gyermekre vágyó párok előtt. Mint azt dr. Kőrösi Tamás orvos-igazgatótól megtudjuk: naponta általában négy új konzultációt végeznek, ami hetente 15–20, havi viszonylatban 60–80 párt jelent. A páciensek körülbelül fele kivizsgálás után érkezik az intézetbe, a többieknél ez még nem történt meg. Az intézetben lehetőség van a komplett kivizsgálás elvégzésére: átjárhatósági vizsgálat, andrológia, immunológiai kivizsgálás (dr. Pete Ilonával a Petz-kórházból közösen), méhtükrözés (hiszteroszkópia) és így tovább. A gyermektelenség okai sorrendben a következők: szervi eredetűek: általában a petevezetők betegsége vagy hiánya, a férj spermiumproblémai, de olyan esetek is vannak, amikor a kivizsgálások során nem találnak semmi bajt.

A sikeresség korfüggő, jelenti ki Kőrösi doktor: 37 éves korig a várható kora terhességi ráta 45 százalék körül van (tavaly 47 százalék volt), amiből körülbelül 15–20 százalék sajnos elveszik. 37 év felett ez az arány jóval magasabb, 40 év felett pedig a terhességek 50 százaléka megszakad. Általános elv, hogy 37 év felett kétévente 50 százalékkal csökkennek a teherbeesés esélyei, és ezzel párhuzamosan emelkedik a vetélések száma 15–20 százalékról 40–50 százalékra. Általában 2,4 beavatkozásonként jön létre terhesség, de például az első három év ikerterhesség-lefolyását elemezve azt kapták a szakemberek, hogy a tanulmányozott 50 ikerterhes csoportban az esetek 64 százalékában egy beavatkozás után létrejött a terhesség.

A győri Kaáli Intézetben 2000–2004 között 506 ciklusban 2080 préembriót fagyasztottak le és sokat tárolnak most is. A visszahelyezés után 20 százalékos sikerrátával számolnak. A társadalombiztosítás öt beavatkozást, illetve két gyermek világra segítését finanszírozza.  A kisalföldi megyeszékhelyen lévő meddőségi centrumban összesen 21-en segítenek a meddő pároknak, akik közül mindössze kettő szülészorvos. Ez különösen figyelemre méltó teljesítmény a részükről, ha hozzátesszük: 2004-ben 10 ezer 388 páciensmegjelenés volt, ami havi 866 alkalmat jelent.

A kitartás és a hit nagyon fontos, ismeri el dr. Kőrösi Tamás, a nem feladás legszebb példája az a kismama volt, aki a 17. beavatkozás után egy gyönyörű kislánynak adott életet. A győri Kaáli Intézet munkatársai a kezelés lelki oldalára is hangsúlyt fektetnek. Van két pszichológusuk is, akikkel tartják a kapcsolatot, s ha a pár elfáradni látszik, akkor elkezdenek velük egy tréninget, relaxációt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Etnikai feszültség a benzolfolt miatt az orosz távol-keleten

Szociális feszültségeket okozott a Kínából az Amurba érkező benzolfolt. Az orosz távol-keleti… Tovább olvasom