Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Londoni elemzők: körvonalazódik a magyaroszági kockázati forgatókönyv

Kezd körvonalazódni az a kockázati forgatókönyv, hogy Magyarország nem jut megállapodásra új IMF/EU-hitelprogramról.
A forintpiacon kezd körvonalazódni az a kockázati forgatókönyv, hogy Magyarország nem jut megállapodásra új IMF/EU-hitelprogramról a valutaalappal és az unióval - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - befektetők számára összeállított, hétfőn Londonban ismertetett áttekintésében felidézi Orbán Viktor pénteki rádiónyilatkozatát, amelyben a miniszterelnök leszögezte azt az álláspontját, hogy az EU nem támaszthat politikai feltételeket a hitelprogramról szóló megállapodás fejében, és egyértelművé tette azt is, hogy ha a brüsszeli bizottság negatívan értékelné a magyar kormány válaszait a kötelezettségszegési kérdésekben, akkor az Európai Bíróságnak kell majd döntenie.

A Commerzbank elemzői szerint "aligha tekinthető biztatónak" az eurójegybank (EKB) múlt heti állásfoglalása a vitatott magyar jegybanktörvény módosítása ügyében. A cég értelmezése szerint az EKB-t továbbra is aggasztja "magyarországi testvérintézményének szuverenitása", és "egyértelműen nem találja úgy", hogy aggályait a javasolt törvénymódosítások megfelelően rendeznék.
Mindez a Commerzbank szerint rossz hangulatot teremt a forintpiacon, és "közeleg a 300 forint/euró fölé gyengülő forintárfolyam kockázati forgatókönyve".

A ház szerint a magyar törlesztéskockázati árazások "ismét elszakadtak" a térségi átlagtól. A Commerzbank elemzőinek grafikus kimutatása alapján az irányadó ötéves futamidejű magyar állampapírok törlesztési leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabásai az elmúlt kereskedési hét zárásában csaknem 400 bázisponttal - tízmillió euró névértékű ötéves szuverén kötvénykötelezettségre számolva közel 400 ezer euróval - haladták meg Csehország, Lengyelország, Románia és Oroszország CDS-árazási átlagát.

Az elmúlt napokban más nagy londoni házak elemzői is az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásának esélyére, illetve a megállapodás elmaradásának kockázatára hívták fel a figyelmet.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport szakértői befektetők számára összeállított legutóbbi értékelésükben úgy vélekedtek, hogy bár a magyar kormány reményei szerint az EU-nak javasolt engedmények lehetővé teszik az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások rövid időn belüli megkezdését, ez azonban "valószínűtlen".

Az Eurasia szakértői ugyanis úgy ítélték meg, hogy még nem teljesültek maradéktalanul az Európai Bizottság által támasztott feltételek, és ezért a ház valószínűnek tartja, hogy a brüsszeli testület további engedményeket fog kérni a magyar kormánytól.

A cég elemzői közölték: változatlanul 65 százalékos esélyt adnak arra, hogy végül létrejön a megállapodás egy elővigyázatossági jellegű készenléti hitelprogramról, bár az Eurasia szakértői szerint az odáig vezető folyamat továbbra is nehéz lesz, tekintettel Orbán Viktor miniszterelnök "kemény tárgyalási alapállására".

Az Eurasia Group elemzői szerint "több mint elméleti" annak az esélye is, hogy végül nem jön létre megállapodás az IMF/EU-programról; a ház ennek valószínűségét 35 százalékosra taksálta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az államosítás után egyházi kézbe adják a szociális ellátórendszert

Az MSZP szerint az államosított szociális és gyermekjóléti intézmények egyházi kézbe adását készíti… Tovább olvasom