Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Lubickoljunk a nyárban!

Arra, hogy mit jelent a kertbe telepített medence, nincs értelme sok szót vesztegetni: szép látványt, kellemes hűsölést, lubickolást. Szólni inkább arról érdemes, mi a teendőnk, ha medencét szeretnénk építeni, s mi, ha már megtettük.

Ha még nincs medencénk

Elhelyezés

A kültéri medencék elhelyezésénél több szempontot kell figyelembe venni, amihez elsőként a rendelkezésünkre álló területet kell megvizsgálnunk. Amennyiben a telkünk lejtős, támfal építésére lesz szükség, ami nagyban megdrágítja az építést. Célszerű a medencét a mélyebben fekvő részre telepíteni, ez részben szintkiegyenlítést eredményez, részben megakadályozza, hogy egy esetleges műszaki hiba folytán az “elszabaduló" víz alámossa a házat. Magas talajvízszint esetén, ártérben, “felúszás" elleni védelemre is szükség van, ami szintén jelentős többletkiadással jár. Arra is gondolnunk kel, hogy amennyiben nincs a közelben erre alkalmas helyiség (pince, garázs stb.), a gépészeti berendezéseknek is 4-5 m2 alapterületű aknát kell építeni.

Tájolás

A medence tájolásánál figyelembe kell vennünk a környező növényzetet, a fákat, amelyek beárnyékolják a medencét, és leveleikkel a vizét is beszennyezhetik. Az uralkodó széljárást sem szabad figyelmen kívül hagynunk, mivel a vizet mindenképpen át kell áramoltatni a szűrő berendezésen, ami általában a medence egyik rövidebb oldala felől az ellentétes irányba történik. Gondolnunk kell az építészeti előírásokra is, pl. a medence megfelelő távolságára a kerítésektől.

Méretek

Átlagos család esetében a javasolt medenceméret 8-10 m hosszúság és 4-5 m szélesség között mozog. A víz optimális mélysége 1,2-1,5 m. A gyerekek részére érdemes egy sekélyebb részt is kialakítani, ami egyben lépcsőként is szolgálhat. Akik kifejezetten úszásra akarják használni a medencéjüket, azoknak sem javasolt az ajánlott méretűnél nagyobb építése, hiszen a vizet nagy erővel kibocsátó ellenáramoltató segítségével a folyamatos, úgymond árral szembeni úszás kisebb medencékben is megoldható, s ezek plusz költsége elenyésző egy akkora medence létrehozásához képest, amelyben már kényelmesen lehet úszni.

Feszített víztükör

Az ilyen kialakítású úszómedencék mellett még egy, a medence térfogatának kb. 5% -át kitevő, ún. puffer medencére is szükség van, ez veszi fel ugyanis azt a fürdőzők által kiszorított vízmennyiséget, amelyet a túlfolyó vályú már nem képes elnyelni.

Fűtés

Amennyiben a vizet fűteni szeretnénk, az elektromos megoldással szemben gazdaságosabb a ház kazánjáról hőcserélőn keresztül felmelegíteni azt. Ehhez a kazánházból kell a medence gépészetéhez fűtési vezetékeket vezetni; ez is fontos szempont lehet a medence helyének meghatározásánál. A legtakarékosabb, korszerű fűtés a napkollektoros, amely hazánkban is mind népszerűbb, ám a téliesítéssel járó gondok, a helyigény, az esztétikum és a viszonylag kevés napsütéses óra miatt lassan terjed.

Ha van már medencénk

Medencetakarítás

Megfelelő téliesítésnél, ha a medence vizéhez téli adalékot töltöttünk, látható, hogy nem sok tennivalónk akad. Amennyiben a medence falain mégis beindult egy kis algásodás, vagy egyéb lerakódás, azt erős kefével távolíthatjuk el. A vízvonalnál erre a célra kifejlesztett, speciális vegyszert is használhatunk. A medenceszegély elemeit és a járófelület burkolatát ugyancsak arra alkalmas tisztítószerrel takarítsuk le. A feszített víztükrű medencéknél különösen ügyeljünk arra, hogy a szennyezet vizet ne mossuk bele a túlfolyó vályúba.

A gépészet felkészítése a szezonra

A gépészeti feladatok komoly szakértelmet kívánnak, ezért feltétlenül forduljunk szakemberhez. Itt csak röviden említjük meg a fontosabb tennivalókat. Először is el kell távolítani a befúvókból, az ún. szkimmerekből és a porszívó csatlakozókból a fagydugókat, s vissza kell szerelni az estelegesen eltávolított víz alatti lámpákat. A gépházban az összes víztelenítő dugót vissza kell szerelni, majd a szűrőtartályba töltsük újra a kvarchomokot, amelyet az erre alkalmas vegyszerrel mossunk át. Ezzel egyrészt eltávolítjuk a lerakódott mészkövet, másrészt fertőtlenítjük a töltetet. Megnöveli a szűrés hatásfokát és a töltet élettartamát, ha a homokhoz speciális granulátumot keverünk, amely ezüsttartalma révén közvetlenül fertőtleníti a homokot, megakadályozva a baktériumgócok kialakulását. Ezután az összes szelepet vissza kell állítani szűrési üzemmódba, majd a medencét töltsük fel a megfelelő vízszintig. Amennyiben szükséges, előtte porszívózzuk ki. Ez nem tartozik a legkedveltebb elfoglaltságok közé, ezért már nagy választékban kaphatóak automatikus porszívók, melyek megkímélnek minket ettől a munkától.

Vegyszerezés

A vegyszerek adagolásánál nincs más teendőnk, mint a már meglévő készítményekből a leírás szerinti indító mennyiséget beadagolni. Kivéve, ha a medence vize a tél folyamán mégis zavarossá vált, ilyenkor ugyanis előbb tri-klór vegyület tartalmú tabletta segítségével “klórsokkot" alkalmazunk. (Természetesen a klórmentes vegyszerezésnél is az adagolási utasítás szerint kell eljárnunk.) Előfordulhat, hogy az első napokban a víz erősen habosodni fog, ami a téli adalék hatása, ám ez hamarosan megszűnik, és mi boldogan adhatjuk át magunkat a víz megnyugtató látványának, a kellemes hűsölésnek, boldog lubickolásnak.


Téli kármegelőző teendők

Nézzük meg, miként védhetjük meg a téli fagyoktól sok gonddal megépített kültéri medencénket. Ha teljesen leeresztjük, a belső víznyomás megszűnésével az addig kiegyensúlyozott szerkezetre ható erőviszonyok megváltoznak, a külső nyomás hatására a medencetest megroppanhat, és a talajvízszint emelkedésével akár meg is mozdulhat. A téli csapadékos, páralecsapódásos hónapokban a burkolat is komoly veszélynek van kitéve: a burkolat pórusaiban maradó mikroszkopikus méretű vízcseppek megfagyása ugyanis károsítja a burkolat felületét. Ezért a medencét célszerű vízzel feltöltött állapotban átteleltetni, hiszen az állandó terhelést biztosító folyadék mind a szerkezet, mind a burkolat károsodását megakadályozza. Ahhoz, hogy a víz ne menjen tönkre, téliesítő adalékot kell hozzáadni, amely meggátolja a mész kicsapódását, illetve hogy az alga feltapadjon a medence falára. A mechanikus szennyeződések ellen speciális fóliával óvhatjuk. A gépészeti berendezéseket minden esetben gondosan vízteleníteni kell, ennek érdekében a vízszintet a faleveleket és más felszíni szennyeződéseket lefölöző ún. szkimmer, illetve a feszítési szint alá kell engedni, majd a befúvó, illetve elvezető nyílásokat gondosan le kell zárni.

Tavaszi teendők

Amennyiben a medencét a fentiekben leírt módokon téliesítettük, a melegebb idő beköszöntével el kell távolítanunk a takaró fóliáról a csapadékot és a szennyeződéseket. Erre hagyományos búvárszivattyút is használhatunk, ám a legalkalmasabb egy speciális, kisméretű, elemes búvárszivattyú, amely képes egészen kis mennyiségű vizet is felszívni, akár egy tenyérnyi területről is. A fóliák téli rögzítése többféle lehet. A vízzsákkal körben lesúlyozott módozatnál először ki kell engedni vizet a “nehezékekből" a medence egyik rövid oldalán, majd a már üres vízzsákokat ki kell fűzni a takarófólia szalagjaiból. Ezután mindkét hosszú oldalon folyamatosan, vízzsákonként haladva a szemben lévő rövid oldal felé kell felgörgetni a fóliát. Így elkerülhető, hogy a kosz a takaróról a medence vizébe kerüljön. Miután a fóliát levettük, egy arra alkalmas helyen terítsük ki és tisztítsuk meg a rárakódott piszoktól, vízkőtől, amihez egy nagyméretű kefére és szivacsra, valamint egy speciálisan erre a célra kifejlesztett, a szennyeződést hatékonyan eltávolító készítményre van szükségünk. Ha a fóliát nem vízzsákkal rögzítettük, hanem körben kikötöttük, vagy a talajszinttől kiemelkedő medencéknél a peremre húztuk, akkor is az előzőkben leírtak szerint, folyamatosan, az egyik oldal felé haladva kell a rögzítéseket lebontani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmomban már láttalak (Maid in Manhattan)

Hamupipőke története nem mese. Vagy ha az, a mesék manapság is valóra válhatnak: még New Yorkban is. Tovább olvasom