Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 1°C | 7°C Még több cikk.

Lukasenkót kitiltották az EU-ból

Jóváhagyták az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfői luxemburgi találkozójukon Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő és harminc más vezető fehérorosz tisztviselő beutazásának tilalmát.
Jóváhagyták az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei hétfői luxemburgi találkozójukon Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő és harminc más vezető fehérorosz tisztviselő beutazásának tilalmát, Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő pedig arról igyekezett biztosítani a palesztin lakosságot, hogy a Hamász-kormány mellőzésével az EU továbbra is segíteni fogja a népet.

Az EU azért sújtott vízumtilalommal újabb fehérorosz vezetőket - köztük minisztereket, ügyészeket és választási megbízottakat -, mert úgy ítélte meg, hogy a március 19-én lebonyolított választás nem volt tisztességes.

Az unió évi 500 millió eurós támogatással az első számú pénzügyi támasza a palesztinoknak. Az Európai Bizottság már pénteken jelezte, hogy a kormány útján folyósított, évi 120 millió eurónyi, segélyeket felfüggesztik. Nincs szó ugyanakkor a humanitárius segélyek leállításáról. Solana most úgy fogalmazott, hogy a lakosságot a rendelkezésre álló lehetséges módokon továbbra is igyekeznek támogatni.

Az EU a támogatáshoz azt várja el a terrorlistákon szereplő Hamásztól, hogy ismerje el Izraelt, mondjon le az erőszakról és fogadja el a palesztinok és az izraeliek eddig megkötött megállapodásait.

Solana azt is hangoztatta, ideje, hogy az EU megkezdje szankciók megfontolását Irán ellen, amiért az nem hajlandó lemondani atomprogramjáról. A Financial Times című brit napilap hétfői értesülése szerint Solana stábja olyan tervet készített, amely a kettős célra használható technológiák szigorúbb ellenőrzésétől az Iránnal kereskedő cégek hiteleinek esetleges megvonásán át a vízumtilalomig számos lehetőséget felsorol a Teherán elleni fokozott nyomásgyakorlásra.

MTI/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendet sértettek Csornán

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Tovább olvasom