Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

M. Toronykőy Márta: Visszasimulni a gyerekkorba

M. Toronykőy Márta rendőr főhadnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense Fekete István Téli berek című regényéről beszél.
Arra a kérdésre, hogy ki a kedvenc íróm vagy mi a legkedvesebb könyvélményem, nagyon nehezen tudok válaszolni. A sok gyöngyszem különböző oldalakról színesíti az ember személyiségét, így mindegyikre szükség van. Legyenek ott a kezem ügyében, érezzem a hangulatukat.

Ha mégis választanom kellene, akkor talán Fekete István Téli berek című regényét választanám. Mert általa vissza lehet simulni a felnőttkor zordabb időszakából a gyermekkori kedves élményekhez, egy-egy nyári hangulathoz. Ez a könyv számomra az emberi tisztaságról, az óvó-nevelő szeretetről, az önmagát kereső ifjúságról szól. Arról a természet közeli világról, ahol nem egy lehetetlen színű tehén legelészik, és amelyet lassan már nem ismerhetnek meg gyermekeink. A nyári berek élénk világát felváltó rejtőzködőbb, titokzatosabb természetről szól, amely csak az 'alsóbb iskolát' kijártaknak mutathatja meg magát. A kamaszodó, érzékeny fiúkat egy igazi tanító, Matula Gergely sajátos humorral vezeti tovább az élet és a berek ösvényein.

Fekete István is fiatalon, 17 évesen szerzi első vadászélményeit, majd tíz esztendő elteltével mezőgazdászként lóháton járja be nap mint nap a határt. Közben figyel és jegyzetel, gyűjti azokat az élményeket, amelyeket később regényei történetébe belesző, és amely leírásoktól regényei olyan megkapó hangulatúak lettek.

A tanárként eltöltött éveimet visszaidézve elmondható, hogy a kiskamaszok is mindig örömmel olvasták, a kötelező olvasmányok rossz ízétől mentesen, párjával, a Tüskevárral együtt.
A mai napig élmény lapozgatni ennek a könyvnek az oldalait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Graboplast-ETO múltja a Bajnokok Ligájában

A Graboplast-ETO eddig egyszer szerepelt a Bajnokok Ligájában. A 2000/2001-es szezon során a… Tovább olvasom