Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Ma délelőtt temetik Szabó Magdát

Ma délelőtt 11 órakor vesznek végső búcsút a kilencvenéves korában november 19-én elhunyt Szabó Magdától a budapesti Farkasréti temetőben.
A Kossuth-díjas írónő ravatalánál Hiller István, oktatási és kulturális miniszter, Demszky Gábor főpolgármester és Lator László, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnöke mond búcsúbeszédet. A sírnál Bölcskei Gusztáv református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Lengyel György, rendező búcsúztatja Szabó Magdát.

Végakaratának megfelelően két városban is búcsút vesznek Szabó Magdától. A Kossuth díjas írónő végrendeletében azt kérte, hogy hamvait osszák meg, és az egyik urnát a szülei mellett, a debreceni Köztemetőben, a másikat pedig a budapesti Farkasréti temetőben, férje, Szobotka Tibor mellett helyezzék el. Szülővárosában december 1-jén több százan kísérték utolsó útjára az írónőt.

Szabó Magda 1917. október 5-én született Debrecenben. Szülővárosában érettségizett 1935-ben. 1940-ben a debreceni egyetem latin-magyar-történelem szakán diplomázott. 1947-ben kötött házasságot az 1982-ben elhunyt Szobotka Tibor íróval. Az eredetileg költőként indult Szabó Magda 1958 után már regényekkel és drámákkal jelentkezett. Az írónő főművének az először 1970-ben megjelent Abigélt tartják. Szabó Magda a legtöbb nyelvre lefordított kortárs magyar írónk, regényeit 42 nyelvre ültették át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságstáb tárgyal a kormányzati negyedről

Budapest hatodik kerülete, a kincstár és a főváros vezetői ma válságtanácskozáson vitatják meg a… Tovább olvasom