Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ma egyeztetnek az MSZP és az SZDSZ vezetői

A találkozót a miniszterelnök kezdeményezte azután, hogy az SZDSZ elutasította Megegyezés című cselekvési programját.
Csütörtökön egyeztetnek az MSZP és az SZDSZ vezetői, reggel kilenc órától ülnek tárgyalóasztalhoz Budapesten, a Képviselői Irodaházban. A szocialistákat Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető, Kiss Péter kancelláriaminiszter, valamint Juhász Ferenc és Szekeres Imre elnökhelyettesek képviselik. Az SZDSZ-től Fodor Gábor pártelnök, Kóka János frakcióvezető, valamint Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor lesz ott a tárgyaláson.

A találkozót a miniszterelnök kezdeményezte azután, hogy az SZDSZ elutasította Megegyezés című cselekvési programját. A Népszabadság értesülései szerint nincs sok esély a megállapodásra a csütörtöki csúcstalálkozón. A tervek szerint a tárgyalás után Fodor Gábor és Gyurcsány Ferenc nem tart közös sajtótájékoztatót. Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy Kóka János szabad demokrata frakcióvezető ott lesz-e a találkozón, mivel nem rendelkezik a képviselőcsoport erről szóló felhatalmazásával, végül a lap információi szerint úgy döntött, elmegy.

Semmilyen értelmes felvetés elől nem zárkóznak el, de elsősorban a szakértői kormányról és annak lehetséges programjáról készülnek tárgyalni a liberálisok az MSZP-vel - nyilatkozta Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Népszavának adott interjújában. A politikus normál menetű egyeztetésre számít. Arra a kérdésre, hogy a csütörtöki tárgyalásnak lesz-e folytatása, nem adott egyértelmű választ. Először a politikai kérdéseket kell tisztázni, és csak utána jöhetnek a részletek. Ehhez ragaszkodik az SZDSZ - mondta Fodor Gábor. Bár az MSZP másképp képzeli el a tárgyalás menetét, nem valószínű, hogy összevesznének azon, miről egyeztessenek - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy várhatók-e további egyeztetések a két párt között, Fodor Gábor nem adott egyértelmű választ. Annyit mondott, hogy szeretnék világossá tenni a szocialisták számára, hogy mit gondolnak a kialakult helyzetről, és arra törekednek, hogy megtalálják velük a közös pontokat. A pártelnök biztos abban, hogy a költségvetési szavazásnál egységesen fognak fellépni a liberálisok. Elmondta azt is: az utóbbi időben többször is egyeztetett Kóka Jánossal, és részéről megvan a bizalom, hogy továbbra is ő legyen a frakcióvezető.

Az SZDSZ a tervek szerint jövő csütörtökön ül tárgyalóasztalhoz a Fidesszel, az MDF-fel és a KDNP-vel. Az ellenzéki pártok elsősorban az előrehozott választásokról tárgyalnának a liberálisokkal, a szakértői kormányt csak átmeneti megoldásként tudnák támogatni. A tárgyalást az adócsökkentési programról eredetileg a miniszterelnök kezdeményezte, miután az SZDSZ Ügyvivői Testülte elvetette annak tervezetét. Ezt követően Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke úgy nyilatkozott, hogy a szabad demokraták csak a szakértői kormány felállításáról kívánnak tárgyalni a szocialistákkal.

Az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja a találkozó után kétnapos frakcióülést tart Velencén. Az első napon a kialakult politikai helyzetet értékelik, így a Megegyezés című program szakpolitikai részleteit. Pénteken pedig az őszi parlamenti ciklus feladatait, így az adó, a költségvetés, a szociálpolitika és a jogállamiság kérdéseiről tárgyalnak szakpolitikai blokkokban - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese. A liberális politikus kérdésre válaszolva azt is közölte, hogy nincs napirenden személyi kérdés, a megválasztott frakcióvezetőnek és helyettesének is december elejéig tart a mandátuma.

Olvasóink írták

 • 3. mai 2008. szeptember 11. 11:16
  „A tárgyalások első fordulójáról a 11 órás hírekben hallottak szerint már meg is egyeztek abban, hogy ne legyen a Fideszt kormányra segítő előrehozott választás. Vagyis minden bizonnyal szakértői kormány fog alakulni.”
 • 2. Zoliszeged 2008. szeptember 11. 07:56
  „Szebb napot.

  Csak reménykedni tudok, hogy elgondolkoznak mostmár a kedves msz(m)p drukkerek, hogy rosz helyre tették le az x-et egy pár éve, na meg azelött. Néhány dolog ami megváltozott: az élelmiszer árak az egekben, az energia ára az egekben, az energiahordozók ára az egekben. a vállalkozók sorra mennek tönkre, körbetartozások, az emberek tartalék nélkül hónapról, hónapra élnek, az egészség ügy tragikus..........

  dehát az a lényeg, hogy ferinek, már megint van egy ötlete, bocs programja, hogy hogyan lehet megoldani a problémát, ami elég rég óta van. Száz lépés meg a fa@om. Ne feledjük Ő egy BUKOTT SPORTMINISZTER AKI AKKOR MONDOTT LE MIKOR A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG LETT VOLNA RÁ AZ ATHÉNI OLIMPIA IDEJÉN, JÓ NAGY GELLERT FUTOTT BE, HOGY MINISZTERELNÖK LEGYEN.”
 • 1. LukSzusz 2008. szeptember 11. 06:50
  „Szívjátok már le Ferit hogy megnyugodjon,Klára asszony már nem ad neki muffot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb képviselő is elég lehet a parlament feloszlatásához

Vita van az alkotmányjogászok között azzal kapcsolatban, pontosan mennyi képviselőre lenne szükség a… Tovább olvasom