Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Ma is folytatódnak a kormányellenes tüntetések Budapesten

Átadták petíciójukat a Szabadság téri demonstráció szervezői kedden este 6 után Kert Attilának, a Magyar Televízió hírigazgatójának. Kedden, illetve a közeli napokban várhatóan nem veszi blokád alá politikusok lakásait a Rendszerváltó Fórum.
21:55 - Símaszkos csoport indult a Szabadság térről

Körülbelül harminc, símaszkot viselő fiatal jelent meg a Szabadság téren kedden, nem sokkal este 8 óra után. A "gyilkosok, gyilkosok", illetve a "fegyverbe, fegyverbe" szavakat skandálták, és elindultak a Deák tér irányába. A Szabadság téren tüntetők közül csaknem száz ember csatlakozott hozzájuk - jelentette a Független Hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Közben megjelentek a rohamrendőrök. A tüntetők a Deák térnél eldobtak néhány üveget a rendőrök felé, de nem találtak el senkit. Ekkor a rendőrök paprikaspayt fújtak feléjük. A Deák tértől az Astoria felé már egyre gyorsabb tempóban mentek, nyomukban az autókból kiszálló rendőrök.

A Deák térnél két rendőrautó összekoccant.

A csoport az Astoriától a Ferenciek tere felé fordult, és a tér előtt több részre oszlott a csapat. A rendőrök elől rohanva végül szétszóródtak a Ferenciek tere körüli kisebb utcákban. A Független Hírügynökség tudósítója látta, amint egy embert elfogtak a rendőrök a Petőfi Sándor utcában.

Egy másik csoport a Szabadság térről a Kossuth tér felé indult, de még a tér előtt szétoszlott.

20:19 - Az MTV beszámol a tüntetők petíciójáról

Teljes terjedelmében nem közlik, de a tartalmát ismertetni fogják a Magyar Televízió esti Híradójában annak a hat oldalas petíciónak, amit nem sokkal este hat óra után vett át Kert Attila, az MTV hírigazgatója a Szabadság téri demonstráció szervezőitől. A petícióról a tervek szerint a köztévé honlapján is beszámolnak majd.

19:51 - Átadták a petíciót az MTV hírigazgatójának

Átadták petíciójukat a Szabadság téri demonstráció szervezői kedden este 6 után Kert Attilának, a Magyar Televízió hírigazgatójának. A dokumentum átadói a kordonon belülre bemehettek, az épületbe nem. A köztévé hírigazgatója a főbejárat előtti lépcsőn vette át a dokumentumot. Gonda László, a petíció egyik aláírója az átadás után azt mondta: kérték, hogy a petíciójukat olvassák be adásban, erre azonban konkrét ígéretet nem kaptak.

Gonda László elmondása szerint Kert Attila annyit közölt vele, hogy megvizsgálják a petíciót, és utána döntenek arról, adásba kerül-e. Gonda és a szervezők sérelmezték, hogy az MTV illetékese nem írta alá a dokumentumot, amikor átvette, illetve öltözékét is kifogásolták.

Nem hagyományos petícióról van szó. Szerepel benne egyebek mellett egy felhívás, hogy minden felelős magyar állampolgár tegye a kötelességét, és a legfőbb cél az, hogy valódi magyar hagyományokra alapozott rendszerváltás legyen Magyarországon - mondta a Független Hírügynökségnek Gonda László.

A petíció átadói azt is szeretnék, hogy a közszolgálati televízióban az ellenzék is több szerephez jusson, például, hogy a legnagyobb ellenzéki párt is kapjon időt a közszolgálati televízió reggeli műsorában. Ezen túl kérik, hogy azonnal hívjanak össze kerekasztal-tárgyalásokat az öt párt és a tüntetők megbízott képviselőivel.

Közben a Szabadság téren a szemerkélő eső ellenére továbbra is néhány százan tüntetnek.

19:09 - Egyelőre nem veszi blokád alá a Rendszerváltó Fórum a politikusok lakásait

Kedden, illetve a közeli napokban várhatóan nem veszi blokád alá politikusok lakásait a Rendszerváltó Fórum - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Fáber Károly szervező. A fórum korábban tervbe vette, hogy a közhivatalok mellett egyszeri alkalommal politikusok lakásait is blokád alá veszi, de ez eddig nem valósult meg.

Az akciót eredetileg hétfőn szerették volna megtartani, ez azonban a társadalom "éretlensége" miatt nem történt meg - közölte Fáber. A tervet nem vetették el, de csak akkor kerítenek rá sort, ha a társadalom részéről erre igény mutatkozik - fogalmazott a szervező. Hozzátette: úgy tűnik azonban, hogy ez nem kedden és nem is a közeli napokban lesz.

Politikusok telefonszámai és lakcímei a Rendszerváltó Fórumtól függetlenül kerültek fel egy internetes portálra.

18:49 - A Kossuth térről mégis átvonultak a tüntetők a Szabadság térre

Este fél 6 után nem szervezetten, de átvonultak a fővárosi Kossuth téren demonstrálók a Szabadság térre. A Kossuth-téren csak a tüntetés 5-6 szervezője maradt, várják a hangosító berendezést. Egyelőre nem tudni, hogy maga a rendezvény mikor kezdődik, a szervezők nem hagyják el a teret - erről Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum szervezője adott tájékoztatást.


18:33 - Megkezdődött a Szabadság téri demonstráció

A budapesti Kossuth téren a Rendszerváltó Fórum tart tüntetést, amely hivatalosan 5-kor kezdődött. A kezdéskor a tüntetők közül körülbelül mindössze 30 ember tartózkodott a Kossuth téren. Fáber Károly, az egyik szervező korábban azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, hogy békés demonstrációra készülnek beszédekkel, de a Szabadság téri események döntik el a továbbiakat, azt azonban nem tervezik, hogy átvonulnak a Szabadság térre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-ukrán kishatárforgalmi megállapodás

Tovább olvasom