Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Ma is pusztít a rég betiltott benzol

Előfordul, hogy egészségre ártalmatlan anyagot tart veszélyesnek a közvélekedés – és attól kap az ember rákot, amit már rég betiltottak, s elvileg nincs sehol. Hogy is van ez? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) látszólag ellentmondó adatokat hozott nyilvánosságra. Magyarázatért ismert szegedi szakemberhez fordultunk.
A világon 125 millió embert fenyeget rákbetegséggel az épített környezetben alkalmazott azbeszt hatása, s 90 ezren halnak meg miatta évente – áll egy frissen közzétett WHO-jelentésben. Magyarországon rengetegen félnek fölöslegesen az azbeszttől – mondja dr. Halász János, a Szegedi Tudományegyetem alkalmazott és környezeti kémiai tanszékének docense. Régebben ebből készültek a palatetők, lefolyórendszerek is tartalmaznak azbesztet, így azután sokak szerint környezetünk „tele van azbeszttel", s a káros anyag így vagy úgy az emberi szervezetbe kerül. Ez tévedés, legalábbis ez így nem igaz. Az azbeszt semmiben nem oldódik, tehát vízben sem, részecskéi sem palatetőről, eső által lemosva, sem lefolyórendszerek közvetítésével nem kerülnek az ember vagy más élőlények közvetlen környezetébe, onnan a szervezetbe. Semmi ok az időnként hallható sürgetésekre: „ártalmatlan" anyagra kellene kicserélni az azbeszt lefolyócsöveket – hiszen azok egyébként is ártalmatlanok.

Speciális csoportokat fenyeget

Rákkeltő hatása valóban van az azbesztnek, de ez leginkább egy speciális csoportot fenyeget, azokat az embereket, akik épületek lebontásánál dolgoznak. Az épületbontásnál az azbesztlefolyó porlódik, apró részecskéi bejutnak a légutakba, s horogszerűen beakadnak a léghólyagokba, s be is ágyazódnak. Ha ez sokáig folytatódik, a szervezet elkezd védekezni az idegen anyag ellen, a szemcséket körbeépítve új sejtekkel. Ezek felületébe újabb azbeszthorgok ágyazódnak, azokat a szervezet megint körbeveszi új sejtekkel – és már meg is indult a ráksejtek burjánzása. A gépjárművek fékbetétei is tartalmaznak azbesztet, fékezéskor ez is porlódhat, az így levegőbe kerülő mennyiség azonban jelentéktelen, nem is mutatható ki. Egyébként ugyanígy indíthatja meg a rákképződést a gépkocsiforgalom füstjéből a tüdőbe jutó koromszemcsetömeg is: a korom – mint szén – szintén nem oldódik, s a légutakban tartósan ott maradva védekezésre készteti a szervezetet.

A benzol

A benzol nem is olyan rég a benzin egyik fontos alapanyaga volt, aztán kimutatták, hogy rákkeltő. Rendkívül stabil molekula, nagyon nehezen lép bármivel is reakcióba, belélegezve fölhalmozódik a szervezetben, és megkezdődik a szervezet védekezése a már ismertetett formában. Miután rákkeltő volta kiderült, elkezdték abbahagyni alkalmazását világszerte. A 2000-es évek elejétől már egyáltalán nem tartalmaz benzolt Magyarországon a benzin.

Hosszan tartó káros hatás

De akkor miként lehetséges, hogy – mint a WHO-jelentés rámutat – évente ma is világszerte sokan halnak meg benzol okozta leukémiában? A következőképpen: a ráksejtek képződésének megindulásához hosszan tartó káros hatás kell, és bár 2000 táján abbamaradt a benzolszennyezés, ám korábban évtizedeken át „kapta" a szervezet, tehát késleltetetten is megindulhat a hatás.

Műanyagok készítéséhez

Léteznek széles körben használt festékek, lakkok, melyek oldószere – miután a festéket, lakkot fölkenték a lefestendő felületre – elpárolog, s belélegezzük, a szervezetbe jut. Műanyagok készítéséhez is igénybe veszik őket – a jellegzetes „újautó-illat" belőlük adódik. Ezek, például a formaldehid, lényegében fertőtlenítőszerek, és a fertőtlenítő attól fertőtlenítő, hogy az egysejtűeket megöli. S mert az ember is sejtekből áll, azokat a sejteket is elpusztítja, melyekkel az emberi szervezetben kerülnek kapcsolatba – de mert az embernek nagyon sok sejtje van, a káros hatás szintén késleltetve érvényesül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök ébresztették az elaludt betörőt

A polc alatt aludta az igazak álmát egy betörő a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Mályiban, amikor a… Tovább olvasom