Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Ma ismét tárgyal a VDSZSZ és a MÁV vezetése

Ismét tárgyalóasztalhoz ül kedden a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV vezetése. A szakszervezet és a társaság péntek óta közvetítő segítségével egyeztet, az ilyen tárgyalások első öt napján tilos a nyomásgyakorlás.
Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a tárgyalások az ötödik nap leteltével is folytatódhatnak, de a következő napokon - ha nem születik megegyezés most sem - már élhetnek a munkabeszüntetés lehetőségével. A mediátor, vagyis a közvetítő péntek óta Herczog László, a munkaügyi tárca szakállamtitkára. A MÁV egyébként a korábbiakhoz hasonlóan továbbra sem tud engedni a szakszervezeti követeléseknek.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a tárgyalások várhatóan eredménytelenség esetén sem szakadnak meg, de szerdától már élhetnek a sztrájkjoggal. A szakszervezet egyébként kész kompromisszumot kötni, pénzügyi követeléseiket hajlandóak időben elosztva kérni, vagyis nem egy összegben, hogy a vasúttársaságok terheit könnyítsék. Gaskó István szerint a MÁV-nak egyébként nincs lehetősége a megállapodásra, szerinte a közlekedési kormányzat nem engedélyezi, hogy a társaság megállapodást kössön a szakszervezettel.

Gaskó István szerint egyébként Gyurcsány Ferenc hétfői beszédében a szakszervezet követeléseivel azonos célokat jelölt meg, vagyis, hogy az emberek tulajdonhoz jussanak eladott állami cégekből. A VDSZSZ egyik követelése is az, hogy a MÁV Cargo korábbi eladásából származó bevételből fejenként 250 ezer forintot kapjanak a dolgozók.

Ha kedden sem egyeznek meg a MÁV-val, megfontolják, milyen eszközöket vessenek be a célok elérésére. Hogy ebben az esetben lesz-e munkabeszüntetés, Gaskó István egyelőre nem válaszolt, sok függ ugyanis a keddi tárgyalásoktól.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a vasúttársaság továbbra sem tud engedni a követeléseknek. Nem osztják szét a privatizációs bevételt és a 10 százalékos béremelés követelésnek sem tudnak eleget tenni. Azt, hogy a délután két órakor kezdődő újabb tárgyaláson mi lesz, még nem tudni.

A VDSZSZ egyébként hétfőn megkapta írásban is a MÁV álláspontját, ami a korábbiakhoz képest új elemeket is tartalmaz - mondta Gaskó István. A társaság már nem mondja ugyanis, hogy törvény tiltja, hogy a privatizációs árbevételből egyszeri juttatást kapjanak a dolgozók. Korábban a MÁV vezérigazgatója azt is mondta, hogy ha adna pénzt, akkor azzal hűtlen kezelés bűncselekményt követne el. A társaság hivatalos álláspontjában már ez a hivatkozás sem szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terhes nő is meghalt a hajnali, fővárosi balesetben

Egy terhes nő volt az egyik áldozata a hajnali, Maglódi úti balesetnek. Mint a Független… Tovább olvasom