Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Ma kezdődik a parlament őszi ülésszaka

Hétfőn kezdődik és december közepéig tart az Országgyűlés őszi ülésszaka. Valószínűleg már hétfőn döntenek a képviselők a parlament feloszlatásáról szóló MDF-es indítványról, amelynek az előzetes hírek szerint nem lesz kellő támogatottsága.
A parlament feloszlatásáról szóló javaslatot múlt héten nyújtotta be két MDF-es politikus, Herényi Károly és Hock Zoltán. Az ellenzéki képviselők csütörtökön a Házbizottság rendkívüli ülésének összehívását indítványozták hétfőre, hogy javaslatukról a Házszabálytól való eltéréssel dönthessenek. Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap közölte, hogy Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök indítványozza az MSZP-frakciónál: az Országgyűlés már hétfőn szavazzon a Parlament feloszlásáról szóló javaslatról. Az előzetes hírek szerint a szocialisták nem támogatják az indítványt, és a szabad demokraták is ugyanígy döntöttek múlt heti kihelyezett frakcióülésükön Velencén. A Fidesz és a KDNP hétfői frakcióülésén határoz ebben a kérdésben.

Az Országgyűlés hétfői ülésén tesz esküt napirend előtt Szabadkai Tamás, a szocialista frakció új képviselője, akit a júniusban elhunyt Szántó János helyére jelöltek. Ugyancsak napirend előtt emlékeznek meg az augusztusban elhunyt Gidai Erzsébetről, a MIÉP egykori parlamenti képviselőjéről.

Az előzetes napirend szerint 17 órától szólal fel az Országgyűlésben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Az európai politikussal hétfő délelőtt 10 órától egyeztet majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlament Nándorfehérvári termében.

Hétfőn lesz a zárószavazása az újból módosított Balaton-törvénynek, amelyet június 9-én már elfogadott az Országgyűlés. Sólyom László köztársasági elnök azonban megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló jogszabály módosítását, mert bizonyos részeivel nem értett egyet.

Megkezdik a képviselők a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről, valamint a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló törvények módosításáról szóló javaslat részletes vitáját is - ha az ülés elején megszavazzák az előterjesztés részletes vitára bocsátását. Kedden kezdik meg a Polgári törvénykönyv módosításának általános vitáját.

Hétfőn kezdődik és a december 15-i hétig tart az Országgyűlés őszi rendes ülésszaka, de a december 22-i héten még lehet rendkívüli ülés. A kormány 51 törvényjavaslatot jelzett előre, ezek közül 10 új, 23 módosítás, 18 pedig nemzetközi szerződés. Az őszi ülésszakon tárgyalja a Parlament a zárszámadást, az adótörvényeket és a 2009-ik évi költségvetést.

Szeptember utolsó ülésén szavaz ismét a Parlament az adatvédelmi biztosról, de az őszi ülésszakon más személyi kérdésekről is dönteniük kell a képviselőknek: két alkotmánybírót kell választani, ismét napirendre kerül a Legfelsőbb Bíróság elnökének megválasztása, és régóta húzódik a döntés az Állami Számvevőszék két alelnökéről is.

Olvasóink írták

  • 3. beautiful dreamer 2008. szeptember 15. 13:52
    „Bábolnai vezető szájából hallottam a Hír tv egyik riportműsorában: "Ez egy következmények nélküli ország".”
  • 2. CSJ 2008. szeptember 15. 10:55
    „és a következő kormány jobb lenne? Mitől lenne jobb? Ugyanezek az emberek lennének a képviselő jelöltek, mind a 386-an. Meggyőződésem, hogy a fele is elég lenne, és akkor a kiadási oldalom mutatkozna költség csökkenés.”
  • 1. hu 2008. szeptember 15. 08:01
    „Ha a kommentáromat leírám, gyorsan törölné a cenzúrázó szerkesztő. A lényeg látszott a tegnapi TV2, Napló műsorának szavazásán. 64%-a az embereknek menesztené a kormányt. Egy SMS üzenet szerint nem is volna szabad visszaengedni a jelenlegi képviselőket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs telitalálat a hatos lottón

Nem volt telitalálat ezen a héten sem a hatos lottón, így a jövő héten ismét rekordösszeget, 2,9… Tovább olvasom