Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Ma közcélokat szolgálnak az egykori úri lakok

Enese határában egykor számos kastély, kúria állt. Mára csak három maradt meg belőlük, a többit, mivel az elnyomás jelképeit látták bennük, lerombolták.
Enese az Enessey család ősi fészke volt. A tizenkilencedik században aztán több más birtokos família is megjelent a községben, akik kastélyaikat, kúriáikat az Enessey családtól vásárolták meg, de saját maguk is építettek.


Ma már csak három épen maradt kúria őrzi az egykor szebb napok emlékét. Mindhárom a közt szolgálja és önkormányzati tulajdonban van.

Kultúrház elit helyen

A legnagyobb az egykor Tschurl-kastélyként ismert épület, amit ma kultúrházként hasznosítanak. A Tschurl család az Enesseyektől vásárolta meg a kúriát, amit Enessey Kálmán építtetett 1862-ben. Homlokzatát 1997-ben újíttatta fel az önkormányzat, a tetőcsere a következő évek feladata lesz.
A szomszédban áll a Barcza-kúria, mely leányágon került a család birtokába szintén az Enesseyektől. Ez az épület 1870-ben épült, most a polgármesteri hivatal működik benne, jelenleg felújítás alatt áll: új tetőt kap az épület, megújul a homlokzata, cserélik a vizesblokkot, és a hivatali helyiségeket is felújítják.
Enese harmadik kúriája a Petőfi utcában található, leginkább ez veszítette el eredeti formáját, építési ideje nem ismert. Ma az óvodások birtokolják az épületet. Utolsó tulajdonosa Szerdahelyi Keserű István ezredes, előtte a Purgly családé volt. Az épület homlokzatát 1997-ben újították fel, a tetőcsere itt is várat magára. A kúria magasföldszintes, pincéjében alakították ki az iskola étkezőjét, illetve egyéb helyiségeket.
Sajnos, számos régi, enesei úri lak nem vészelte át a szocializmus évtizedeit, és mint a burzsoázia és kizsákmányolás jelképeit, földig rombolták őket.

Nyomuk sincs ma már

Így járt a falutól vagy egy kilométerre, a péterházi majorban álló kastély is. A XIX. században Szilósi Szabó Kálmán vett jelentős birtokot az Enessey családtól és 1846-ban építette fel kastélyát. A földesúr a vármegye nagy politikusa volt, örökös alispán, Tisza Kálmán híve és barátja, aki többször megfordult Péterházán. A két világháború között a kastély és a földterület Hilberth Ferencé lett. Az elbeszélések szerint nagy élet folyt a falak között, gyakoriak voltak a mulatságok, melyeken nem- ritkán még pucéran is vigadoztak a jó urak és hölgyek. A gyönyörű épület aztán a háború után az ikrényi állami gazdaság tulajdonába került, a kastélyban boltot, lakásokat, sőt, iskolát alakítottak ki. A kúriát a nyolcvanas évek végén bontották le, tégláit a község családi házai őrzik.
Argay József 1858-ban épített kúriát a Fudi-pusztán. Az építtető felesége, Sibrik Teréz a csécsényi földesurak leszármazottja volt. A birtokot 1895-ben Fi-

scher Imre bérelte, a múlt század elején a győri evangélikus konvent vásárolta meg. A kúriában hat szoba volt, a kilencvenes években bontották le, helyén csupán egy nagy lyuk tátong, a körülötte álló gazdasági épületeknek is ma már csak a romjai láthatók.
Nem messze Péterházától, a Faluhely-pusztának nevezett területen a Peissner család kúriája állt, melyet a múlt század fordulóján építtetett Peissner György. Sorsát azonban ez sem kerülhette el, a gazdasági épületekkel együtt lebontották.

Rábcán túli földek

Valamikor Eneséhez még a Rábcán túl is tartoztak földterületek, például az úgynevezett Hugot. Valaha virágzó gazdaság működött ott, egész utcasort építettek az emberek, és iskola is volt. Kúriát a Neuhold család építtetett, ami később a Halászyaké, majd a sövényházi Frick családé lett. Az épület építési ideje nem ismert, az elmondások szerint emeletes volt. Ma lakatlan a birtok és a kúriának sem találni nyomát.
A jelentősebb enesei birtokok közé tartozott a Győri-tag, melyet Győry János 1896-ban vásárolt az Enesseyektől. Az ő lakóháza az enesei polgármesteri hivatalhoz volt hasonló, körülötte gazdasági épületek, cselédházak álltak.

Kapcsolódó anyag
Igazi gazdára várnak a Rábaköz kastélyai (2002.09.03.) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thurzó László – orvos

Tovább olvasom