Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Ma lehet utoljára jelentkezni a felsőoktatási felvételikre

Pénteken éjfélig lehet jelentkezni az ősszel induló egyetemi, főiskolai alapképzésekre - a mesterképzésben egy hónappal később, március 15-én jár le a határidő. A diákok idén több mint 1600 alapszak, 300 mesterszak és csaknem 400 felsőfokú szakképzés közül választhatnak.
A legnépszerűbb továbbra is a gazdasági, a bölcsész és a műszaki terület, de egyre többen jelentkeznek a vendéglátóipari képzésekre is. Tavaly 108 ezer diák akart bejutni a felsőoktatásba, idén is hasonló számú jelentkezőre számítanak. Február 15-ig lehet beadni a jelentkezési lapokat a május-júniusi érettségi vizsgákra, és a középiskolákba is.

Egyetemre, főiskolára postai úton illetve elektronikusan (www.felvi.hu) lehet jelentkezni. A felvételi 9 ezer forintba kerül, ezért három különböző intézményt lehet megjelölni. Minden további jelentkezés 2 ezer forintba kerül. A díjakat csekken és átutalással is be lehet fizetni, a szükséges papírokat a felvi.hu kérvénytárából lehet letölteni. Nem árt tudni, hogy ugyanazon szak esetében a költségtérítéses és az államilag finanszírozott forma egy jelentkezésnek számít - de külön sorban kell jelölni őket. Az érettségi eredmény, a nyelvvizsga bizonyítványok és egyéb dokumentumok másolatát elég egy példányban csatolni, ha pedig hiányzik valami, azt legkésőbb július 10-ig még pótolni lehet. Eddig az időpontig egyébként egyszeri alkalommal még módosíthatják a jelentkezés sorrendjét a diákok, utána viszont már nem lehet. Ha a jelentkezési lapon ezt kérik, a diákokat SMS-ben értesítik majd az éppen aktuális felvételi információkról és persze az eredményekről is, a ponthatárok meghúzásának napján. Ez idén július 24-én lesz - mondta el korábban az Országos Felsőoktatási Információs Központ munkatársa.

Az idei felvételi egyik legnagyobb újdonsága a megváltozott pontrendszer, amelyben jelentősen megnő az érettségi súlya. Idén már nem 144, hanem 480 a maximális pontszám. Ebből 200 pontot lehet szerezni a felvételin előírt két érettségi tárgyból tett vizsgával, 200 pontot érnek a középiskolai eredmények (öt tantárgy, benne a két érettségi tárgy alapján) és 80 többletpontot lehet szerezni. Ezt az eddigiekkel ellentétben nem nyelvvizsgákkal, hanem a két emelt szintű érettségi vizsga megszerzésével elérhető lesz.

A hátrányos helyzetű diákok, vagyis azok, akiknek a szülei maximum az általános iskola nyolcadik osztályát fejezték be, vagy akit tartós nevelésbe vettek, 25 többletpontot kapnak. 50 pluszpontra jogosultak a fogyatékos jelentkezők, illetve azok, akik a felvételi idején gyesen, gyeden vannak vagy gyermeknevelési támogatásban részesülnek. A jogosultságot igazolni kell. Az ehhez szükséges papírokat a www.felvi.hu kérvénytárából tölthetik le a diákok, és a felvételi laphoz hasonló módon, illetve határidőig adhatják le az OFIK-hoz.

A nyári érettségire a diákok saját középiskolájukban intézik a jelentkezést, péntekig. Akinek nincs tanulói jogviszonya, vagy korábban már szerzett érettségi bizonyítványt, de szeretné újra letenni a vizsgát, az Oktatási Hivatal honlapján (www.oh.gov.hu) részletes tájékoztatást talál a teendőkről.

Aki 2008. szeptemberétől valamilyen középiskolában akar továbbtanulni, annak szintén február 15-ig kell elküldenie jelentkezési lapjait a választott oktatási intézményekbe, a tanulói adatlapját pedig a Felvételi Központba. A lapok kitöltésében és eljuttatásában az általános iskola segítséget nyújt. A középfokú felvételi eljárással kapcsolatban részletes információ az Oktatási Hivatal honlapján.

A várható forgalomnövekedés miatt a nagyobb postákon pénteken a szokottnál tovább fogadják az ügyfeleket. A megyeszékhelyeken legalább egy posta este 8 óráig lesz nyitva, míg Budapesten, a Krisztina körúti 114-es posta 22 óráig tart nyitva. Budapesten a Nyugati és a Keleti pályaudvar melletti postákon éjfélig lehet feladni a jelentkezési lapokat és az adóbevallásokat. A fővárosi Fogarasi úti TESCO bevásárlóközpontban pedig pénteken is non-stop nyitva tartással várják az ügyfeleket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő héten derülhet ki, mit vallott Zuschlag János

Jövő héten kiderülhet, mi az, ami napvilágot láthat Zuschlag János vallomásából. A szocialista… Tovább olvasom