Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Ma lehet utoljára visszaigényelni a vasúti jegyárakat

Legkésőbb csütörtökig lehet visszaigényelni a múlt szerdai vonatkiesés miatt fel nem használt jegyek árát a MÁV-Starttól. A vasúttársaság egyedi elbírálás alapján téríti meg a költségeit azoknak, akik január 2-án vonat helyett más helyközi tömegközlekedési eszközt vettek igénybe az elővárosi vonalakon.
Múlt szerdán a havazás és a fagy miatt órákig nem járt több elővárosi vonat Budapest környékén. Ezeket távolsági személyvonatokkal helyettesítették, amelyek a szokásos menetrendtől eltérve a főváros körzetében valamennyi elővárosi állomáson, megállóhelyen megálltak, és emiatt nem tudták tartani az eredeti menetrendet. Sok utas vonat helyett más tömegközlekedési eszközt használt.

A MÁV Start üzletszabályzata alapján az időjárási körülmények miatt bekövetkezett késések, változások vis maiornak minősülnek. Ilyen esetekben egyébként a vasúti személyszállító társaság nem kötelezhető a menetjegyek visszatérítésére - olvasható a cég egy korábbi közleményében.

A bérlettel rendelkező utasok közül mégis kapnak költségvisszatérítést azok, akik 2007. decemberére vagy 2008. januárjára félhavi, havi, vasutas félhavi, vasutas, tanuló félhavi, illetve tanuló bérletet váltottak vonatra, de szerdán más tömegközlekedési eszközzel utaztak - például Volán-busszal vagy HÉV-vel. Az ezekre váltott eredeti jegyeket kell elküldeni a MÁV-Start ügyfélszolgálatára, legfeljebb két darabot, a bérlet fénymásolatával együtt. Érdemes írásban egy rövid kérelmet is mellékelni.

Ennek alapján a MÁV-Start a vasúti bérlet kilométer-távolságával megegyező - dolgozók esetében teljes árú, tanulók esetében 50 százalékos - másodosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg. Egy utas egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést. Az egyedi elbírálás miatt változó, hogy pontosan ki mennyi pénzt kap vissza. A szabályok szerint az ügyfélszolgálatnak a beérkezéstől számított 15 napon belül kell válaszolnia a kérelmekre. Ennek alapján az érintett utasok várhatóan még januárban megkapják pénzüket - mondta Balogh-Fazekas Anita, a MÁV-Start szóvivője.

Költségvisszatérítést azok is kaphatnak, akiknek nincs bérletük, hanem előre váltott jeggyel akartak utazni kedden valamelyik elővárosi vonalon. Nekik szintén az eredeti jegyet kell elpostázniuk a MÁV-Startnak, ha azt nem használták fel. Helyi tömegközlekedési menetjegy, például BKV-jegy alapján nem fizetnek vissza pénzt. A távolsági közlekedésben az InterCity-k késésekor a pótjegyek árát a 15 percet meghaladó késések esetében a pénztárakban visszatérítik.

A visszatérítési igényeket a MÁV-START Zrt. ügyfélszolgálata kizárólag levélben (MÁV-START Zrt. Központi Ügyfélszolgálat, 1426 Budapest, Pf.: 56.), faxon (06-1/511-2093) és e-mailben (eszrevetel@mav-start.hu) fogadja, legkésőbb január 10-ig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy volánbusz: egy súlyos sérült

Megcsúszott és felborult egy Dány és Dányszentkirály között közlekedő autóbusz szerdán éjjel -… Tovább olvasom