Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Ma még lehet adóelőlegeket fizetni

A március 15-i nemzeti ünnep miatt átrendezett munkanapok néhány nap haladékot eredményeztek a helyi adók és a gépjárműadó előlegének fizetésére.
A március 15-i nemzeti ünnep miatt átrendezett munkanapok néhány nap haladékot eredményeztek a helyi adók és a gépjárműadó előlegének fizetésére. Így ma még be lehet fizetni a vállalkozókat terhelő iparűzési és vállalkozói kommunális adó előlegét, valamint a magánszemélyek kommunális adójának, az építményadónak és a gépjárműadónak az első részletét. Ez utóbbi persze csak annak, aki kapott határozatot.

A gépjárműadó január 1-jétől nem a súly alapján, hanem a kilowattban mért teljesítmény alapján fizetendő. Súly alapján csak a teherautókra és a buszokra kell fizetni. Így a személygépkocsi-tulajdonosoknál az adó az értéket követi: a fiatalabb járművek birtokosai többet, az öregebbekéi kevesebbet fizetnek. Új kocsiknál minden kilowattra 300 forint jut, ez egy lóerőre 220 forintot jelent. A tízéves autóknál azonban már ennek harmadából megúszható az adófizetés. A módosítás eredményeként az adó majdnem minden kategóriában emelkedik. Az önkormányzatok számára probléma, hogy adminisztrációs akadályok miatt nem tudják minden tulajdonosra időben kivetni a gépjárműadót, ugyanis az autók teljesítményéről sok esetben nem álladat az önkormányzat rendelkezésére. Így az sem biztos, hogy a tulajdonos időben megkapja az értesítést a fizetendő adóról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom