Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Ma sincs megállapodás a VDSzSz és a MÁV között

A szerdai egyeztetésen sem született megállapodás a MÁV Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz) között, a felek hétfőn ülnek ismét tárgyalóasztalhoz.
Sigulinszki Tibor, a MÁV zrt. szóvivője a szerdai találkozó után a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy sem a MÁV Cargo privatizációjával kapcsolatos szakszervezeti követelés, sem egy esetleges sztrájk idejére biztosított elégséges szolgáltatás kapcsán nem közeledtek az álláspontok. A Cargo eladásából szerzett pénzt továbbra is hiteltörlesztésre és fejlesztésre kívánja fordítani a vasúttársaság, az elégséges szolgáltatások kapcsán pedig továbbra is azt szeretnék, ha legalább két-két vonat járna reggel és este a vasútvonalakon, hogy biztosítani tudják az iskolába és a munkába járást -tette hozzá

Bárány Balázs, a VDSzSz alelnöke állóháborúhoz hasonlította a kialakult helyzetet. Semmi nem változott -mondta a szakszervezeti képviselő, aki szerint példátlan, hogy hónapok óta nem mozdul állspontjáról a munkáltató. Bárány Balázs megerősítette, hogy március 15-ig biztosan nem lesz sztrájk a vasútnál.

A VDSzSz és a MÁV hétfőn 11 órakor folytataja az egyeztetést.

Kihátrálnak Gaskó mögül?

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) több területi vezetője is aggályát fejezte ki a vasutassztrájk esetleges folytatásával kapcsolatban. Például a dunántúli területi küldöttek jelezték a vezetőségnek, hogy náluk korábban sem álltak már sokan a munkabeszüntetés mellé. Gaskó István, a VDSzSz elnöke azonban kitart a nyomásgyakorlás mellett - írja a Népszava.

Olvasóink írták

 • 13. joco1 2008. március 13. 10:49
  „A MÁV-NÁL CSAK EGYEDÜL A FIDESZ LEENDÖ SZAKSZERVEZETI TAGOZATÁNAK LEENDÖ VEZETÖJE AKAR sztárjkolni.Cseter János: igen mindenkit megilleti a sztrájk joga, de ez már röhej amit gaskocska- tudod aki ovinak korábban ezt mondta: "Ne szoljon bele a munkavilágába olyan aki soha életében nem dilgozott"Most meg nyalja a .....-gét”
 • 12. Államolgár 2008. március 12. 15:56
  „Szép látvány volt, mikor egy másik hírportálon készült Gaskóval egy interjú, és a képeken antik bőrgarnitúrán meresztette a ... és a hodály irodálya tele volt antik bútorokkal. Kiváncsi lennék az ő fizetésére, és arra, hogy honnan telik a szakszervezetnek sztájksegélyre és a vezetők fényűzésére. V.szeg nem a tagdíjból.”
 • 11. belvárosi 2008. március 12. 14:37
  „Véleményem szerint ezek az emberek baromi pofátlanok, mármint a MÁV alkalmazottak.
  Valamelyik hírműsorban kb. egy hónapja szembeállították egymással a GYsev és a MÁV számadatait. Létszám, bevétel, kiadás, stb. függvényében. A Gysev adatai meggyőzőbbek voltak, azaz a Gysev nyereséges, míg a MÁV évek óta veszteséges.
  Valamit biztosan rosszul csinálnak a MÁV-nál, persze ez nem a dolgozók baja, de legalább örüljenek, hogy van hol dolgozniuk. Ehhez külön pofa kell szerintem, hogy sztrájkoljanak. Egy bolti eladó sem kap évi 6-8 százalékos béremelést, sőt, örül, ha egyáltalán kap valamit és még sorolhatnám, hogy mennyien nem kapnak.”
 • 10. Don Kartács 2008. március 12. 14:15
  „angyali, a MÁV-nak bőven van mit behoznia, és még bőven a Gysev mögött kullog. Meg lehet nézni a bőséges különbséget. 100x tisztább a gysev összes mozdonya, rendben vannak rendesen tartva, ehhez képest szó szerint egy hányadék sokszor a Máv által üzemeltetett vagon. Most vettek ők is pár olyan vonatot, ami Sopron és Deutschkreutz között ingázik? Nem nagy szám. Egyedül ez az új vonat ( de ki tudja meddig ) és az IC vagonok a tiszták, semmi más.

  Ja és béremelés? Nem hiszem, hogy a nyújtott szolgáltatás egyenlő arányban van azzal a bérrel, amit ezért cserébe megérdemelnének. Más területen dolgozó ember örül, ha meg 6-8%-ot, ha megkap! Ha ennél többet szeretne, akkor még szakszervezetnél is egyszerű a válasz : elfogadod vagy repülsz.”
 • 9. miracle 2008. március 12. 13:54
  „angyali
  Jól mondod.
  Gaskó Úr sztrájkol. A vasutasok már nem nagyon.”
 • 8. morcos 2008. március 12. 12:41
  „Egyenlegértesítő vasutasoknak
  2008.02.19. 09:08 movhu

  Tisztelt Dolgozó!

  Társaságunk megvizsgálta az ön által benyújtott igényeket, és ezúton szeretnénk tájékoztatni arról, hogy követeléseit jogosnak találtuk. Ezek alapján ön a következő juttatásban és béremelésben részesül:

  - Egyszeri 250.000 Ft rendkívüli juttatás a MÁV Cargo Zrt eladásával kapcsolatosan
  - 15% béremelés 2008. január 1-éig visszamenőleg

  Egyúttal szeretnénk arról is tájékoztatni, hogy társaságunknál az Állami Számvevőszék mai árfolyamon számolva 1993 és 2006 között 2000 milliárd forint tőkeveszteséget állapított meg. Mivel ön társaságunk régi és megbecsült dolgozója, így ebben az időszakban már nálunk dolgozott.
  Ezért szeretnénk, ha ebből a veszteségből is olyan mértékben részesülhetne, mint a MÁV Cargo Zrt. eladásából. Az ön által felállított arányossági mutatók figyelembe vételével szeretnénk tájékoztatni, hogy önnek ebből adódóan a következő fizetési kötelezettsége keletkezett:

  - Egyszeri 5.000.000 Ft befizetési kötelezettség a MÁV csoport felhalmozott tőkevesztesége után

  Új egyenlege ennek megfelelően 4.750.000 Ft tartozást mutat, amit kérünk a mellékelt készpénzátutalási megbízás segítségével 2008. április 1-éig kiegyenlíteni. Társaságunk a várható igényeknek megfelelően részletfizetési konstrukciót dolgozott ki ön számára, melynek során a fizetéséből havi 50.000 Ft-ot levonva, a tartozás kamatmentesen törleszthető a következő 100 hónapban. Kérjük, hogy amennyiben ezzel élni kíván, azt postafordultával jelezze.

  További jó munkát kívánunk!

  A MÁV csoport tagjai nevében:

  Kis Piroska
  Pénzügyi Csoportvezető

  Ui.: 2008 év végén az éves eredmények figyelembevételével ismételt egyenlegközlőt továbbítunk önnek.”
 • 7. Államolgár 2008. március 12. 12:40
  „Hááát, drága Angyali. Képzeld, sokat utazom vasúton, így tudom, hogy mi a helyzet. Valóban vannak fejlesztések, de így is egy kalap... Mindig aggódva kell a pályaudvarra menni, mert valami tuti lesz. 5-ből háromszor késés, fennakadás, bármi. És még a sztrájk is a tetejébe. Talán én meg még kevesebb pénzből élek, és még tanulok is. Képzeld, levelezőn, így rámegy a gatyám is, a jövőre nézve is. Ja, és láttam kocsitakarítást is. Beloccsantottak egy vödör vizet. Nehéz meló lehetett. a Cargo meg átadta a munkát, nem elvette szerintem. Az egéyz MÁV-ot privatizálni kéne, ez a helyezet.”
 • 6. angyali 2008. március 12. 12:33
  „Államolgár! Nem dolgoztál a vasúton és nem is vagy vasutas. Valószínű, hogy vasúton sem sokat utazol. A színvonal már emelkedett, csak a sok birka utasnak meg kellene tartani a színvonal minőségét. (Tisztaságot, nem rongálást, nem festegetést.) A sztrájkkal én sem értek egyet, de dolgozz a vasúton mint alkalmazott (nem vezetői szintű alkalmazott, hanem valami kis kocsirendező vagy valami ilyesmi) és megtudod, hogy a + 10%-os béremelés sem egy nagy durranás. Talán élj meg Te abból a pénzből. Havi 160 óra éjjel-nappal, családi pótlékkal együtt 66000,- Ft fizetés kézbe. Na igen. Éljen meg belőle aki tud. Hát ezért sztrájkol a Gaskó Úr. A béremelés elkelne. Nem a felsővezetőknek, hanem az egyszerű dolgozóknak, akik tényleg viszik a vasutat, és az oroszlánrészt csinálják. Fentről könnyű. Nem Ők áznak, fáznak, télen-nyáron. A MÁV-Cargo meg csak betette a kaput, mert a Pályavasutas dolgozóktól vette el a munkát. Ezért vannak 6 órások. Ez kellett? Igenis kapjanak a Pályavasutasok az eladásból. Mindenkinek jól jön az a pénz. Ez nem Európai fizetési színvonal.”
 • 5. Államolgár 2008. március 12. 11:17
  „A MÁV-Cargo az államé volt, vagyis mindenkié, nem a dolgozóké. Én miért nem kapok akkor 250 ruppót? Engem is megillet. Amúgymeg tök igazságtalan, hogy ők sztrájkolhatnak, a többi népek meg szívhatnak. Nem fenyegetett itt kormány, max. a nép fog, mert amúgy is sok a baj a MÁV-val, a sztrájk meg csak rátesz egy lapáttal. Lincshangulara szerintem Gaskónak sincs szüksége, bárkinek is az embere, így elcsendesedhetne végre. A többi szakszervezet nem veri a nyálát. V.szeg őket nem pénzelik...”
 • 4. miracle 2008. március 12. 10:17
  „A kérdés csak az, hogy "joga" van-e 17% béremelésre és különösen privi bevétel lenyúlására. Ők nem tulajdonosok voltak, hanem alkalmazottak.
  És ha a hasukra csapnak és 50*-es béremelést kérnek, különben szilveszterig sztrájk, az is normális?
  A kormányt meg ne keverjük ide, ez a téma a vdszszs-ről és a sztrájkról szól, nem pedig a monnyon le süketelésről.”
 • 3. Cseter János 2008. március 12. 09:07
  „A sztrájk a végső megoldás a dolgozok jogainak megvédésére! Ez független a pártok és a kormányok összetételétől! Ahol e jog veszélben van ott tiltakozni illik a tiprók ellen! Bár milyen a rendszer forma!”
 • 2. Hné 2008. március 12. 08:55
  „Mintha az előző kormány működése alatt is próbálkoztak volna a vasutasok.......”
 • 1. Cseter János 2008. március 12. 08:36
  „Szerintem e rendszerben nincs minn csodálkozni! Nem rég feltételeztem, hogy Gaskó urat valószínű, hogy megfenyegették tevékenysége miatt. Már azon sem lehetne csodálkozni , ha be is váltanák, sőt a többi támogató társa is e sorsra jutna. Manapság nincs szüksége szakszervezetre, ép úgy mint ellenzéki politikusokra e kormánynak. Így is, úgy is, azt csinál amit akar! A bűnüldözőket Ők delegálják tudva, hogy nekik a hajuk szála sem görbűlhet meg akár mit csinálnak, vagy nem csinálnak! Persze a vak nem látja süket meg nem hallja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kiskereskedelemben is éreztetik hatásukat a megszorítások

Tavaly négy százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon, amelynek hátterében a… Tovább olvasom