Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Ma tartanak népszavazást a medgyesegyházi erőműről

Február 3-án tartanak ügydöntő népszavazást a Békés megyei Medgyesegyházán arról, hogy épüljön-e a falu határában szalmatüzelésű erőmű.
A település mellett ugyanaz a cég építene egy 50 megawattos szalmatüzelésű erőművet, amelyik Szerencsen is. Az erőmű ellen tiltakozók egyesületet hoztak létre, és népszavazást kezdeményeztek.A népszavazás kiírásához szükséges 819 aláírásnál többen, összesen 1515-en látták el kézjegyükkel az aláírásgyűjtő íveket a településen. Az ügydöntő népszavazást február harmadikára, vasárnapra tűzte ki az önkormányzat, erről december 27-én rendkívüli képviselőtestületi ülésen döntöttek. A kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Medgyesegyháza közigazgatási területén belül hőerőmű épüljön?" A népszavazás eredménye kötelező az önkormányzat részére - mondta a Független Hírügynökségnek Nagy Béla polgármester.

A Medgyesegyházára tervezett 50 megawattos erőmű 40 milliárd forintból épülne, és 130 új munkahelyet biztosítana. Az erőmű a falu szélétől pár száz méterre épülne. Az erőmű ellen tiltakozók szerint az üzem veszélyeztetné a település fő megélhetési forrásának számító dinnyetermelést, a beszállítás miatt megnövekedett forgalom pedig tönkretenné a közutakat. Az önkormányzat szerint ugyanakkor egy ekkora beruházásra, amely munkahelyeket teremt és jelentős helyi adóbevételt hoz, nem lehet nemet mondani.

Olvasóink írták

 • 4. Rain01 2008. július 24. 19:00
  „Tudom régi cikk, de...

  Hát igen... Amikor egy faluban azert sír mindenki, hogy milyen rossz volt a dinnyetermés és hogy a család idén csak Törökországba tud menni 3 hétre, 5 csillagos szállodában töltve a nyaralást az új autóval, akkor ezeket az embereket nem érdekli, hogy esetleg másik 100-nak nincsen munkája. Pillanatnyi előny? A dinnye nem az? Amikor azert remeg minden termelő lába, hogy éppen holnap reggel mi baj lesz a terméssel, vagy az árral. Igen azok könnyen beszélnek, akik nem gondolják bele magukat egy önkormányzat helyébe, abba, hogy a faluvezetést esetleg nem csak az érdekli holnap mi lesz, hanem az is, hogy esetleg 1-2 év múlva. De hiába minden, ha azok az emberek, akik csak a zsebükön található lyukig látnak, mert azon nem sok fény szűrődik be és ha mégis, akkor is befogják a szemüket.

  Sajnos ez ami...”
 • 3. joy 2008. február 03. 16:38
  „Nem lakossági kezdeményezés volt, hanem egy faluhoz semmi köze civilszervezet kezdeményezett!”
 • 2. Naca 2008. február 03. 16:17
  „Egyetértek a lakossággal. A pillanatnyi előnyért nem szabad mindent feladni. A szalmát nyilván közúton szállítanák, ami nagyfokú légszenyezést okozna, a forgalom és balesetveszély megnövekedene. Az a környék híres a mezőgazdaságáról, a termés minőségét is befolyásolná a beruházás. Sőt, talán még eladhatatlan is lenne, ha híre megy, milyen környezetben termelik. Pontosan nem tudom idézni a mondást, ezért elnézést, de lényege az, hogyha teljesen tönkretetted a környezeted, rájössz, a pénz nem ehető!!!!”
 • 1. joy 2008. február 03. 09:56
  „Nagyon kíváncsi vagyok, kell-e a jobb élet, a munka, vagy győz a lusta-butaság?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság Halásziban - gyorsan elfogták a tettest

Néhány órán belül elfogták azt a férfit, aki megölte társát Halásziban. A gyilkosság szombatra… Tovább olvasom