Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Ma temetik az Afganisztánban meghalt tűzszerészt

Kedden délután szülőfalujában, a Békés megyei Szeghalmon temetik el a múlt kedden Afganisztánban meghalt magyar tűzszerészt.
A búcsúztatáson Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint a tábornoki kar több tagja is részt vesz. A hősi halottá nyilvánított és posztumusz hadnaggyá előléptetett Kovács Gyula földi maradványai hétfőn érkeztek meg a kecskeméti repülőtérre.

Az elhunyt katona koporsóját a német légierő gépével szállították Afganisztánból a kölni repülőtérre. A holttestre itt várt a Kecskemétről küldött AN-26-os repülőgép. A Magyar Légierő szállítógépén ott volt a hősi halott egykori parancsnoka, valamint öt tűzszerész is, akikkel Kovács Gyula Magyarországon szolgált együtt. Az elhunyt katona földi maradványait hétfőn este nemzetiszínű szalaggal letakart koporsóban bajtársai vitték végig a díszsorfal előtt.

A 30 éves tűzszerész múlt kedden reggel halt meg, amikor egy házi készítésű bombát próbált hatástalanítani Afganisztánban, ám a szerkezet felrobbant. A katona a Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész részlegének volt a tagja.

Az elhunytat a honvédség hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá léptették elő. Az I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajó Zászlóalj katonája volt, a speciális tűzszerész század tűzszerész szakaszának rajparancsnoka. Magyarországot többször képviselte nemzetközi gyakorlatokon, Afganisztánban már másodszorra volt kint.

Az elmúlt 10 évben öt magyar katona halt meg külszolgálatban, különböző missziók tagjaiként, és tizenhárman sérültek meg.

Olvasóink írták

  • 2. orgona 2008. június 18. 07:00
    „Na meg elö leptettek szegeny hösi halottat, ez nagy szo!Sokra ment vele!”
  • 1. matriné 2008. június 17. 14:21
    „Ide, vagy oda nem vonúl ki az országunk ellit vezérkara? Ez nem olyan lényeges mint az ötven évvel ezelőtt meggyilkolt elvtársuk? Ennek a katonának sem kelltt volna meghalni, ha nem ajánlották volna fel a NÁTO-nak a Magyar életeket ismét!Persze ez egy következmények nélküli ország! Itt a koncon nem kell veszekedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki visszatérhetett lakhelyére Bátán

Éjszakára már mindenki visszatérhetett lakhelyére azok közül, akiket egy szivárgó klórgáz-tartály… Tovább olvasom