Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Ma választ elnököt és vezetőséget a Mazsihisz

Az MTI úgy tudja, eddig3 jelölt van az elnöki posztra: Feldmájer Péter, Horovitz Tamás, a debreceni zsidó hitközség elnöke, illetve az eddig szélesebb körben kevéssé ismert Várnai György.
Ma választja meg elnökét és vezetőségét a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Maszihisz) a budapesti rendkívüli tisztújító közgyűlésen. Az MTI úgy tudja, eddig három jelölt van az elnöki posztra: Feldmájer Péter, aki a tisztségből május 12-én távozott, Horovitz Tamás, a debreceni zsidó hitközség elnöke, illetve az eddig a zsidó közéletben szélesebb körben kevéssé ismert Várnai György.

A Mazsihisz honlapján olvasható, hogy választási szabályzatuk értelmében a közgyűlésen újabb jelölteket is lehet állítani, akiket a szavazólapra fel kell venni. A mai rendezvényen az elnökön kívül két alelnököt és nyolc vezetőségi tagot is választanak.

A Mazsihisz május 12-i budapesti közgyűlésén - csatlakozva Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgatóhoz - bizalmatlansági indítványt terjesztett elő maga ellen Feldmájer Péter. A 89 voksból kettő volt érvénytelen, 49-en fejezték ki bizalmatlanságukat Feldmájer Péterrel szemben, így távozott az elnöki posztról. Zoltai Gusztáv ellen csak 32-en szavaztak, így megmaradt a pozíciójában.

Zoltai Gusztáv az MTI-nek adott május 12-i interjújában elmondta, hogy a választással kapcsolatos teendőket Kiss Henriett, a jelölő és választási bizottság elnöke, a zuglói körzet delegáltja fogja össze.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz leváltott elnöke az MTI-nek korábban arról beszélt, hogy a szervezet közgyűlésén ellene elhangzott kritikák minden ésszerűséget nélkülöztek, indulatokat tükröztek, és mindössze tízzel többen szavaztak ellene, mint mellette, tehát öt emberen múlott az elnöki tisztsége, és ha újból voksolnának a közgyűlés résztvevői, nem biztos, hogy ugyanolyan eredmény születne, mint először.

Utalt arra is, hogy miután távozott a Mazsihisz elnöki posztjáról, nincs magyar alelnöke a Zsidó Világkongresszusnak (WJC). Mint mondta, az elnökválasztás győztese automatikusan a WJC egyik alelnöke lesz. Munkássága egyik eredményeként értékelte, hogy elérte: legyen egy mindenkori magyar alelnöke a zsidó világszervezetnek.

Az index.hu és az mno.hu egyebek mellett arról írt, hogy a gyanú szerint Feldmájer Péter 2007-ben a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány előző kuratóriumának tagjaként a holokauszttúlélők kárpótlását intéző Claims Conference nevű amerikai szervezettel olyan szerződést hozott tető alá, amely miatt jelentős károk érhették a közalapítványt, valamint a kárpótlásra jogosult magyarországi túlélőket.

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. június 27. 12:21
    „A múltkori leváltó közgyűlésről kijutott a videó, amin a koncon marakodó "isten ajándékai" anyázzák és köpködik egymást, sőt néhány életveszélyes fenyegetés is elhangzik. Ennek hatására ez a nagyszerű és sorsdöntő kongresszus szigorúan zártkörű lesz, majd utólag tudósítanak az eredményről és lefolytatott "vitákról".”
  • 1. majzik 2013. június 27. 12:07
    „Kit érdekel ?

    1 %-os probléma !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem maradnak dohánytermék nélkül a multik és a hazai láncok sem

Sok trafikos nem tudott és nem is akart ellenállni a multik és hazai láncok csábításának, így náluk… Tovább olvasom