Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Ma van a Fogyasztók Világnapja: több hetes program kezdődik

Március 15-e egyben a Fogyasztók Világnapja is. Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület ennek apropóján idén is több hetes rendezvénysorozattal hívja fel a figyelmet a jogainkra.
Tapasztalataik szerint ugyanis sokan még mindig nem tudják, milyen lehetőségeik vannak, ha nem megfelelő minőségű terméket vagy szolgáltatást kaptak a pénzükért.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) idén is a Fogyasztók Hetei elnevezésű rendezvénysorozattal ünnepli március 15-ét, a Fogyasztók Világnapját. Országszerte több mint 50 programot szerveznek, például lakossági fórumokat, tanácsadással egybekötött áruházi kitelepüléseket, rendhagyó iskolai bemutatókat és órákat.

Az információkra nagy szükség van, hiszen a magyarok zöme még mindig nincs tisztában a jogaival. A legtöbben a jótállással és a szavatossággal kapcsolatban tájékozatlanok, pedig a probléma a leghétköznapibb termékek, cipők, cd-k, dvd-k, műszaki cikkek esetében is rendre felmerül. Ha a megvásárolt termék nem működik vagy rossz a minősége, akkor a jogszabályok szerint vissza lehet vinni a boltba és ki lehet cseréltetni. Amennyiben az üzlet nem eléggé együttműködő, a fogyasztónak segítségre van szüksége ahhoz, hogy megoldódjon a problémája. A panaszok fele ilyen ügyek miatt érkezik - mondta a Független Hírügynökségnek Szép Gábor, az OFE szóvivője.

Ugyancsak jellemzőek az utazásokkal kapcsolatos gondok, a tavasztól kezdődő foglalási időszaktól a szezon végéig. Az utóbbi időszakban egyre több panasz érkezik a fogyasztóvédőkhöz a termékbemutatókkal egybekötött kirándulások miatt is. Ezeken az utakon általában idős emberek vesznek részt, hiszen ingyen juthatnak el egy-egy napra városnézésre, és cserébe végig kell nézniük a szervező cég termékbemutatóját. A szervezők gyakran inkorrekt módon vagy túl drágán kínálják a portékájukat, ráadásul az is előfordult, hogy agresszívan léptek fel, ha a vendégek semmit sem akartak vásárolni a bemutatón - tette hozzá Szép Gábor.

John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot összefoglaló nyilatkozatot. Ennek köszönhetően ismerte el az ENSZ és a kormányok azt a tényt, hogy minden állampolgár fogyasztóként alapvető jogokkal rendelkezik. Március 15-e a Fogyasztók Napja világszerte.

Olvasóink írták

  • 1. INGYENÉLŐK 2008. március 15. 12:02
    „Sok ingyenélőnek remek munkaalkalom! Ez a fogyaszóvédelem lényege és mi magyarok élenjárunk a hülyeségben. Nyugaton sok helyen azt se tudják mi az mert annál nagyobb büntetés, hogy a vevő nem megy vissza nincs és az un. vevőelégedettség működik igaz ott a gyártók vállalják a következményeket nem a kereskedők torkán tolják le mint itthon. Még valami arról is szót kéne ejteni, hogy a kedves fogyasztók mennyit lopnak!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy benzinkutat Debrecenben

Fegyveres férfi rabolt ki egy benzinkutat pénteken késő este Debrecenben. A támadó este 10 óra körül… Tovább olvasom