Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Ma van a rasszizmus elleni világnap

A cigánysággal szembeni nyílt uszítás és a pogromszerű cselekmények ellen szerveznek békés közös demonstrációt szombaton civil, kulturális és emberi jogi szervezetek.
Szombaton van a faji megkülönböztetés elleni küzdelem nemzetközi napja. Az ENSZ 1966-ban nyilvánította március 21-ét a rasszizmus elleni fellépés világnapjává. Szombat délben az ORTT székháza előtt tartanak békés demonstrációt civil, polgárjogi szervezetek.

A cigánysággal szembeni nyílt uszítás és a pogromszerű cselekmények ellen szerveznek békés közös demonstrációt szombaton civil, kulturális és emberi jogi szervezetek. Az Interkulturális és Irodalmi Centrifuga Alapítvány, a Roma Polgárjogi Mozgalom, FDZS Civil Érdekvédelmi Egyesület, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és az Opre Roma! Egyesület kötelességének tartja, hogy közösen fejezzék ki tiltakozásukat és vessenek gátat a rasszista eszmék és cselekedetek terjedésének és fejezzék ki együttérzésüket az áldozatok felé. A rasszizmus elleni világnap megtartását az ENSZ-közgyűlés 21. ülésszaka határozta el 1966-ban annak a véres rendőrsortűznek emlékére, amely 1960. március 21-én a dél-afrikai Sharpeville-ben 72 békés tüntetővel végzett.

Olvasóink írták

 • 11. flexsnake 2009. március 23. 15:28
  „10. hozzászólás Lutetia 2009.03.22. 19:56
  Ez így is van :D”
 • 10. Lutetia 2009. március 22. 19:56
  „Ha annyira tisztelnék a nőket, illetve az anyákat, akkor nem kellene külön nap nekik, hanem egész évben tisztelnék őket. :-)))
  De nekem nem tűnt fel ez a fene nagy tisztelet a többi napon, legalábbi egyáltalán nem általános ez a tisztelet, legfeljebb 1-1 emberre igaz. A tisztelet jele lehetne pl. az, hogy ugyanazon munkáért ne kapjon a nő kevesebb fizetést, mint a férfi (lásd az összes erről szóló statisztikát), vagy állásinterjún ne kérdezzék meg az állásra jelentkező nőtől, hogy tervez-e gyerekeket (mert ha igen, akkor köszönik, nem kérnek belőle). És még sorolhatnám.
  Egyébként én mint nő nem igénylem, hogy tiszteljenek. Elég, ha megoldják, hogy egyenlő terheket kelljen viselnem a férifakkal, és ezzel arányos javadalmazásban részesüljek ebben a szép és igazságos országban.”
 • 9. trixi11 2009. március 22. 13:52
  „Lutetia
  Szerintem tévedsz! Azért van Anyák és Nők napja, mert mi férfi társainkkal ellentétben kivívtuk a körülöttünk élők tiszteletét! :-)))))”
 • 8. Lutetia 2009. március 22. 11:56
  „Magyarság napja majd akkor lesz, ha férfiak napja is lesz. Az uralkodó rétegeknek ugyanis sehol nem szokás emléknapot szervezni, csak azoknak, akik az élet alapvető területein hátrányos, illetve alávetett helyzetben vannak. Ezért van nők napja, ezért van anyák napja, és ezért van a kisebbségeknek napja.”
 • 7. dodó 2009. március 21. 19:44
  „"A cigányok persze nem tiltakoztak a kormány népnyúzó politikája valamint az elképesztő méreteket öltött bűnözés ellen. A szokásos rasszistázás, rettegés töltötte ki mai napjukat. Zavarja őket, hogy a média egyre agresszívebb a cigányokkal szemben, legalábbis ők így nevezik azt, hogy már a szolgai sajtó sem bírja elhallgatni a cigánybűnözést.
  Egy bárgyú felszólaló szerint egyenlőség jelet kívánunk tenni a ,,cigány" és a ,,bűnözés"
  fogalma közé. Nos, valóban egyenlőségjel van a kettő között, de ezt nem mi, hanem maguk a cigányok teszik oda, napról napra..."
  (MTI-s szutyok korrigálva)”
 • 6. bambinaXX 2009. március 21. 17:39
  „na és az, hogy nagyon "hálásak" vagyunk érte.. :)

  amúgy: apáknapja van!”
 • 5. trixi11 2009. március 21. 17:18
  „Zs
  Vigasztaljon az a tudat, hogy minket Nőket és Anyákat meg tudsz minden évben egy jeles napon ünnepelni!:-)))”
 • 4. Zs 2009. március 21. 17:04
  „bambina
  sajnos férfinap sincs a Magyarság napja mellett
  Ezek az élet súlyos hiányosságai valóban...”
 • 3. StatusQuo 2009. március 21. 16:43
  „AZ ORSZÁG 98%a KOLOMPÁR ORBÁNT ÉS ORBÁN VIKTORT ÖSSZEKEVERI. A HASONLÓSÁG A KÉT NÉV KÖZT ----ÉS MÁR AZTSEM TUDJA KIRŐL VAN SZÓ!”
 • 2. bambinaXX 2009. március 21. 14:04
  „hurrá.
  Magyarság napja mikor lesz nálunk??!!
  :(”
 • 1. dodó 2009. március 21. 13:17
  „"2008 A CIGÁNYSÁG ÉVE LESZ!"
  "AKI A CIGÁNY ÚT ELÉ ÁLL, AZON ÁT KELL GÁZOLNUNK!"
  /kolompár orbán/ többszörös visszaeső bűnöző, hat kisegítő osztályt végzett, jelenleg is eljárás alatt álló cigány ´vezető´, akit sólyom et személyesen fogadott a Sándor palotában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késsel támadtak az MTV székházának védőjére

Családja kiirtásával fenyegették, majd meg akarták késelni azt a nyugalmazott rendőrtisztet, aki… Tovább olvasom