Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Magángyűjtők tárlata nyílik az Iparművészeti Múzeumban

Ötszáz éves zenélő óra, rokokó misekehely, buddhista házi oltár, japán dísztőr, valamint a 2007-es TehénParádé kristályszobra is szerepel a budapesti Iparművészeti Múzeum keddtől látható kiállításán.
"Az értékmentő szenvedély - Műtárgyak magyar magángyűjteményekből" című tárlaton csaknem hatszáz kiállítási tárgyat nézhetnek meg a látogatók április 20-ig.

Utoljára száz évvel ezelőtt rendeztek kiállítást magángyűjtemények anyagából az Iparművészetiben. Az intézmény egykori igazgatója, Radisics Jenő, 1907-ben kérte fel a budapesti "amateur" gyűjtőket egy közös kiállításra. Akkor zsúfolásig megtelt az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnoka a kor magángyűjtőinek európai és keleti műtárgyaival.

A hajdani "amatőr" tárlat adta az ötletet az intézmény munkatársainak, hogy száz év múltán ismét bemutassák a jelenkori magángyűjtemények anyagát. A tárlaton 65 mai gyűjtő csaknem 600 műtárgyát állították ki, mondta el érdeklődésünkre az Iparművészeti Múzeum főigazgatója. Renner Zsuzsanna hangsúlyozta: kétezer tárgyból válogatták ki az intézmény szakemberei a műkincseket.

A mostani kiállítás sem "amateur" (amatőr) a szó eredeti értelmében, ugyanis értékes műtárgyakat nézhetnek meg a látogatók a középkortól a kortárs iparművészetig. Mások mellett, a közönség szemügyre vehet egy 13. századi körmeneti keresztet, egy Keresztelő Szent Jánost ábrázoló faszobrot a 14. századból, brüsszeli falikárpitot, de szecessziós tárgyakat és art déco bútorokat is kiállítottak a magángyűjtők anyagából.

A számos kortárs alkotás között a modern ékszerek is helyet kaptak a tárlaton, valamint a 2007-es budapesti Tehénparádé "Milky way" elnevezésű 13 ezer 500 Swarovski-kristállyal ékesített tehénszobrát is láthatják az érdeklődők az Iparművészeti Múzeum tárlatán.

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e folytatása az "Értékmentő szenvedély - Műtárgyak magyar magángyűjteményekből" című kiállításnak, a főigazgató elmondta: az intézmény élő kapcsolatot szeretne kialakítani a magángyűjtőkkel, hogy a kortárs "amatőrök" műtárgyai rendszeresen bemutatkozzanak az Iparművészeti Múzeumban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentősen nőtt a menekültek száma egy év alatt

Összesen 62 százalékkal nőtt a menekültügyek száma 2007-ben az egy évvel korábbi adatokhoz képest -… Tovább olvasom