Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Magára marad

a megmentő?

Nyáron megmenekült a kivérzéstől a Győri ETO KC férficsapata, ám a jelen sem mentes a gondoktól. A klub vezetői keresik a megoldást a biztonságos mqködésre, viszont úgy tqnik, Győrött – a lózungokkal ellentétben – kevesen érzik magukénak a sportág sorsát.

Kézilabda

A Rába-gyár 1992. november 1-jén mondta ki, hogy a továbbiakban nem kívánja szponzorálni az ETO férfi kézilabda-szakosztályát. A városi közgyqlés ekkor mentőövet dobott a női és férficsapatot is mqködtető új klubnak és ez átmenetileg stabilizálta a helyzetet. Néhány szép évet követően azonban – szinte a női gárda feltörésével arányosan – fokozatosan csökkent a csapat presztízse és ezzel együtt a szponzorációja is. Idén nyárra aztán drámaivá vált a helyzet, a leendő új tulajdonos visszalépett, pénz hiányában pedig több jó játékos eltávozott.
Szinte az utolsó utáni pillanatban érkezett Kovacsics Imre – akkor még polgármesterjelölt –, nélküle már biztosan nem létezne ilyen szintq NB I-es férficsapat.
„ Sokan azzal vádoltak annak idején, hogy csupán kampányfogásként vállaltam el a gárda megmentését. Nos, ez azért sem lehet igaz, mert amennyi pénzt azóta belefektettem, az túl drága lenne kampányfogásnak – fogalmazott a Győri ETO FKC elnöke. – Nyáron aláírtunk egy szerződést Vanyus Attilával, az ETO KC elnökével, ebben a Rába Quelle Fürdő vállalta, hogy az új klub éves mqködéséhez az általa hozott szponzorokkal együtt harmincmillió forintot letesz.. Ez megalapozottnak tqnt a gondtalan léthez, hiszen az előző évben negyvenötmillió forint volt a szakosztály költségvetése. Az idő múlásával azonban rá kellett jönnünk, nem minden úgy van, ahogy azt elterveztük, hiszen különböző okok miatt ez az összeg gyakorlatilag a fél idényre elég úgy, hogy több pénzért nincs jobb csapatunk a tavalyinál.”
A Rába Quelle Fürdő – tekintettel a nehéz anyagi helyzetre – már az első félévben teljesítette az egész évre vállalt szponzorációt, több mint 20 millió forintot utalt át a klubnak, partnereivel együtt több mint 30 milliót. Ezzel nagyjából a harmadik legnagyobb sportszponzor a városban. Az általa hozott támogatók is megjelentek, a többiek azonban ígérgetőknek bizonyultak, eltqntek a csapat környékéről.
„ Régebben sokan azt mondták, addig nem adnak pénzt a férfi kézilabdára, amíg Vanyus Attila a klub elnöke. Nos, nem adni mindig könnyebb, mint fizetni, ez jól látszik a mi helyzetünkből is, hiszen ebben a klubban nem Vanyus Attila az elnök, mégis kevesen álltak a férficsapat mellé. Nyugodtan mondhatom, szinte magunkra maradtunk, az eltelt időben kiderült, a férfi kézilabda mégsem olyan fontos Győrben, mint ahogy sokan gondolják vagy éppen mondják. Keressük a kiutat a nehéz helyzetben, de azt nem vállaljuk, hogy több tízmilliós adósságba vigyük a klubot, mint történt az például más városokban. Mi teljesítettük, amit vállaltunk, a cégünk áldozatkészségének a határára értünk.”
A klub másik nagyobb segítője az önkormányzat, nagyjából évi 20 millió forintot ad és a csapatok díjmentesen használhatják a Magvassy-csarnokot.
Az ETO FKC vezetői levelet írtak Borkai Zsoltnak, Győr új polgármesterének, amelyben felvázolták a jelenlegi állapotot és a lehetséges változásokat. Az bizonyosnak látszik, ha a klub magára marad, a patinás első osztályú férfi kézilabda villámgyorsan eltqnik Győr sporttérképéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vereséggel zártak a SMAFC kosarasai

kosárlabda Fehérvár KC–SMAFC 86–72 (18–31, 19–7, 22–20, 27–14)… Tovább olvasom