Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Magas vérkoleszterin és magas vérnyomás

A koleszterin zsíros, viaszos anyag, amelyre a szervezetnek normális működéséhez szüksége van. A szervezetben lévő koleszterin két forrásból származik: egy részét a táplálékkal vesszük fel, másik részét a szervezet maga készíti.
A koleszterin zsíros, viaszos anyag, amelyre a szervezetnek normális működéséhez szüksége van. A szervezetben lévő koleszterin két forrásból származik: egy részét a táplálékkal vesszük fel, másik részét a szervezet maga készíti. Az elmúlt években hatalmas tudásanyag gyűlt össze arról, hogy a vérben keringő, túl sok koleszterin hogyan gyengíti és teszi tönkre az ereket. Megtudtuk, hogy a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás együttes jelenléte esetén sokszorosára nő a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata.

Nagyon sok vizsgálat kimutatta, hogy összefüggés van a vér koleszterinszintje és a szervezetbe kerülő, táplálékkal felvett zsír mennyisége között. Ha az ön étrendjében magas a sok telített zsírsavat és koleszterint tartalmazó állati zsiradék aránya, a vér koleszterinszintje emelkedni fog. Minél magasabb viszont a vér koleszterinszintje, annál nagyobb a vérerek elzáródásának veszélye, amely végső soron szívinfarktushoz vagy agyvérzéshez vezet.

Az összes vérkoleszterinszintet meghatározni önmagában nem elég az érfalakra leselkedő veszély nagyságának becslése szempontjából. A koleszterin a vérben magas zsírokhoz és fehérjékhez kapcsolódik, így jönnek létre a lipoproteinnek nevezett anyagok. A lipoproteinek közül kettő nagyon fontos az orvos számára. Az egyik a nagy fajsúlyú vagy sűrűségű lipoprotein (angol nevének rövidítéséből a HDL), amely védi az érfalakat a károsodással szemben, a másik a kis sűrűségű vagy fajsúlyú lipoprotein (angol nevének rövidítéséből az LDL), amely viszont hozzájárulhat az érkárosító hatás létrejöttéhez. Az orvos a klinikai laboratóriumban meghatározhatja – szükség esetén –, hogy az összkoleszterin hány százaléka „jó koleszterin" (HDL) és hány százaléka „rossz koleszterin" (LDL).

Ha koleszterinszintje magas, az orvos zsírszegény, koleszterinmentes diétát ír elő. Ez azt jelenti, hogy csökkentenie kell a telített zsírok arányát napi étrendjében: tehát nem ehet semmiféle állati zsiradékot, de magas zsírtartalmú vörös húsokat vagy hizlalt baromfit sem. Nem ehet zsíros tejtermékeket, tejszínt, zsíros tejet, vajat, zsíros sajtokat, illetve tojássárgáját.

Ehet halat, zsírszegény tejterméket, gyümölcsöt, zöldségeket, teljes kiőrlésű búzalisztből készült kenyeret, sovány baromfihúst, egyéb sovány fehér húsokat, sok telítetlen zsírsavat tartalmazó, ezért egészséges növényi olajokat. Ezek teljes egészében fel kell hogy váltsák a zsírdús, koleszterinben gazdag addigi étrendjét.

Amikor kezelőorvosához megy vérnyomásmérésre vagy ellenőriztetni a koleszterinszintjét, kérjen tőle tanácsot az egészséges étkezésre vonatkozóan is. A zsírdús étkezés és a magas koleszterinszint veszélyesebbé teszik a magas vérnyomásos állapotot, mert a következmények súlyos formában és rövidebb idő alatt jelentkezhetnek. A magas zsírtartalmú sertéshúst kerülniük kell azoknak, akiknek magas a vérkoleszterinszintjük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet kellene építenie a kínai befektetőnek

Szegeden a múlt rendszerben tízezreket foglalkoztató textilipar a 90-es években összeomlott, ma… Tovább olvasom