Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Magukra hagyhatjuk kedvenceinket?

Nyaralni indulna a család, de ha állatokat is tartanak, gazdáik a távollét idején is felelősek értük.

Ha senki sem akad, akire átmenetileg rábízhatnák őket, számolni kell azzal, hogy mennyi ideig maradhatnak magányosak kedvenceik. 

Szabadságunk idején - ha állattartók vagyunk - meg kell gondolni  az indulás előtt: mi lesz kedvenceinkkel? Kézenfekvő megoldás, hogy őt is magunkkal visszük nyaralni, ám ez gyakran megoldhatatlan. Ez esetben vagy barátra, ismerősre, szomszédra bízhatjuk gondozását, esetleg panzióba adhatjuk őt. Az állatorvosok között is akad olyan, aki állatszeretetből elvállal néhány kis állatot (hörcsögöt, tengerimalacot, egeret) megőrzésre. Ez esetben még szakszerű felügyelet mellett is tudhatjuk állatunkat. 

Ha magunkkal visszük kedvencünket, akkor lehetőleg korán reggel  induljunk útnak, hogy még a nagy meleg előtt elérjük úti célunkat.  Vigyünk magunkkal vizet, hiszen akár kutya, akár cica az útitárs,  neki is szüksége van a folyadékpótlásra. Szükség esetén pedig  iktassunk be rövid pihenőt. 

Ha barátra, vagy ismerősre hagyjuk állatunkat, akkor ne felejtsünk el "használati utasítást" hagyni hozzá, hogy mikor, mivel és milyen gyakran kell őt megetetni, milyen gyakran kell cserélni a vizét, ha madárról van szó, milyen gyakran kell őt kiengedni a szobába egy kicsit repülni. Esetlegesen meglévő különös szokásaikról is fel kell világosítani az alkalmi gondviselőt, nehogy tanácstalanul álljon, ha állatunk váratlan módon kezd viselkedni. Hagyjuk meg elérhetőségünket (mobiltelefon), illetve a kezelő állatorvos telefonszámát, és rendelési idejét, esetleg egy  éjjel-nappal nyitvatartó állatorvosi rendelő elérhetőségét, arra az esetre, ha baj történne. 

Felügyelet nélkül csak néhány napra (például egy hétvégére) hagyhatjuk teljesen magukra kedvenceinket, és még ezt sem tehetjük meg bármilyen állattal. Kutyát, macskát semmi esetre se hagyjunk magára ilyen hosszú időre, mert ők (kivált a fiatalok) napjában többször esznek, isznak, a kutyát pedig le is kell vinni sétálni. A felnőtt állatokat is legföljebb egy napra lehet magára hagyni, természetesen úgy, hogy kellő mennyiségű eledelről (lehetőleg szárazról, mert az kevésbé romlik) és ivóvízről gondoskodtunk számukra.  

A díszmadarakat is legföljebb egy-egy hétvégére hagyhatjuk magukra. Ha esetleg van közöttük agresszív, akkor őt mindenképpen külön kalitkába tegyük, nehogy éppen távollétünk alatt tegyen kárt a társában, netán önmagában.

A teknősök, kígyók, gyíkok hosszabb időt (esetleg heteket) is kibírnak egyedül, s jobban bírják az éhezést is. Az akváriumi halaink számára vehetünk az állatkereskedésekben, vagy szakboltokban kapható, és a hálózatról üzemeltethető, előre beprogramozható önetetőt, ami meghatározott időközönként adagolja a szárazeledelt kedvenceinknek.   Ha állatorvost kérünk meg erre a feladatra, vagy módunkban áll  panzióba vinni kedvencünket, úgy vigyük magunkkal az állat  szökésbiztos tartó alkalmatosságát (ketrecet, terráriumot), megfelelő mennyiségű eledelt, almot, esetleg játékot. 

Ha külföldre visszük kedvencünket, ne felejtsük el hogy a macskák, kutyák, és vadászgörények részére kötelező az állatútlevél, valamint a beültetett microchip, ezek hiányában visszafordíthatnak bennünket a határról. Az állatorvos mindkét ügyben megoldja  gondunkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.28.

Tovább olvasom