Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Magyar–osztrák fórum az energiaellátásról

A határ menti települések energiaellátásának kérdéseiről kezdődik tanácskozás ma Sopronban. A résztvevők szerint az unió bővítésével még nagyobb szerepet kap a határtérségek együttmqködése.
Az energiaellátás jövőjéről kezdődik tanácskozás ma délután a Hotel Sopronban. Az Industrievirtel Regionális Fejlesztési Egyesület, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és az Energiapark Bruck/Leitha közös fóruma az osztrák–magyar határtérséget érintő megújuló energiaforrások közösségi, települési hasznosításának lehetőségeiről ad áttekintést.
Az Európai Unió keleti bővítésével még nagyobb szerepet kap a határtérségek együttmqködése. A Citynet-projekt a határrégiók kistérségi központjainak együttmqködését szolgálja, mindehhez az Interreg-program és Alsó-Ausztria kormánya nyújt támogatást. A projekt célja Kelet-Ausztria és Nyugat-Dunántúl kis- és középvárosainak határon átnyúló együttmqködése, nem utolsósorban egy fenntartható hálózat kiépítése. Ezt megelőzően a partnertelepülések döntöttek az együttmqködés súlyponti területeiről, amelyek egyben jövőbeni közös kezdeményezések témaköreit is jelentik. Első kiemelt területként a megújuló energiaforrások közösségi hasznosítása kérdését tekintik. Az osztrák–magyar határtérségben a megújuló energiaforrások hasznosítására több mintaprojekt valósult meg Phare CBC- és Interreg-támogatással. Ezen fejlesztések tapasztalatait szeretnék a szervezők elterjeszteni, továbbadni, hogy még több kis- és közepes település kapjon ösztönzést és induljon meg ezen az úton. A konferencia vitaindító előadással délután 2-kor kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket gyógyítani

a legnagyobb kihívás

A győri Petz-kórház dr. Székely Ferenc-emlékéremmel kitüntetett két fiatal orvosa: dr. Báthori… Tovább olvasom