Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Magyar luxusnyugdíjak: évi 6 millió mindhalálig

Mekkorára rúgnak a magyarországi csúcsnyugdíjak, hányan részesülnek kivételesen magas havi ellátásban.
Az öregségi nyugdíj mindenkori nagyságát az elismert szolgálati idő és a figyelembe vehető havi átlagkereset határozza meg, ezek szolgálnak az összeg megállapításának alapjául. Az ONYF tájékoztatása szerint a kiugróan magas összegű nyugdíjak szinte kivétel nélkül messze az öregségi nyugdíjkorhatár fölött, általában 70-80 évesen igénybe vett öregségi nyugdíjak - írja a pénzcentrum.hu.

A csúcsnyugdíjakkal rendelkező személyek évekkel a kötelező korhatáron túl is dolgoztak, ennek megfelelően összességében rendkívül hosszú, nem ritkán 50 évnél is hosszabb szolgálati időt értek el - közölte a Pénzcentrummal az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szakértője.

A 150 ezer forint feletti sávba több mint 156 ezer nyugdíjas tartozott idén szeptemberben, 300 ezer feletti ellátásban azonban már csak kevesebb, mint hétszáz nyugdíjas részesült. A 400 százezer feletti ellátás alig 81 idős honfitársunk kiváltsága, míg félmillió forint feletti ellátásban csupán 6-an részesültek.

Hogyan lehet belőlem is csúcsnyugdíjas?

Kiugróan magassá az teszi ezeket a nyugdíjakat, hogy a törvény nyugdíjtöbbletet (bónuszt) biztosít minden olyan esetben, amikor a biztosított a nyugdíjának megállapíttatása nélkül tovább dolgozik, szolgálati időt szerez.

A bónusz mértéke az illetőre vonatkozó korhatár fölötti minden munkában töltött (és járulékfizetéssel megalapozott) hónap után az egyébként járó nyugdíj 0,5 %-a (vagyis évi 6 %-a). A legnagyobb összegű magyar nyugdíjak esetében ez a korhatár fölötti időszak elérheti, sőt meg is haladhatja a 15-20 évet, tehát a bónusz mértéke 100 % fölötti is lehet (van rá példa, hogy 130 % feletti).

Ennek megfelelően az egyébként járó nyugdíj összegét megduplázza, vagy még ennél is nagyobb mértékben növeli. Természetesen a legnagyobb nyugdíjak esetében a nyugdíj összege a bónusz nélkül is magas az igen hosszú szolgálati idő és a beszámított, általában magas átlagkereset miatt, de a bónusz nélkül nem keletkezne kiugróan magas összegű nyugdíj.

A kiugróan magas nyugdíjak egyik titka tehát az igen magas életkorban történő nyugdíjba-vonulás, vagyis az aktív életszakasz, a munkavégzés, a járulékfizetés és a szolgálati idő-szerzés erős megnyújtása, ennek megfelelően a nyugdíjas életszakasz várható lerövidülése.

Olvasóink írták

 • 9. LukSzusz 2009. október 06. 17:52
  „Nem beszélve arról hogy ezek "jóldolgozó" elvtársak voltak,egymásközt osztották a zsíros állásokat,ill.nagy kommunisták.”
 • 8. elem 2009. október 06. 15:07
  „Lehet, hogy életünket "kegyelembe kaptuk", de a rezsit kifizetni "Isten csodás világában" a nyugdíjasnak is ki kell... A pénz nem érték, de szükséges a fennmaradáshoz, hogy "emberek maradhassunk".
  40 évnyi becsületes munka után megilletné az embert a biztonságos öregkor, akkor is, ha nem vezető pozícióból ment nyugdíjba.”
 • 7. flexsnake 2009. október 06. 15:05
  „Nyugdíjasbűnözés! :D”
 • 6. csaktudja 2009. október 06. 15:00
  „Nem sajnálom én tőlük, de nekik is egy szájuk és egy .eggük van. Sok vezető értelmiségi(prof, kutató, egyetemi oktató) hajlott életkorában "bejár" a munkahelyre, megissza a kávét, elintézi külföldi telefonjait, megsímogatja a titkárnőt azt annyi. Fizikai munkát végzők közül nem sokat ismerek aki ráhúzott volna 10-20 évet.
  Az is elgondolkoztató, hogy a 2 elemit végzett segélyes közmunkán a lapátnyelet támasztva megkapja a min.bért, de nincs annyi idős mint amennyit pl. dolgoztam és havi nyögdíjam 46 ezer, igaz ez egy egész hónapra. Érdekes lesz a valamikori csatlakozást megérni az euró övezethez. Nyugdíj kb. fedezi egy ottani 2 személyes vacsora árát. Megcsináltuk!”
 • 5. karaly 2009. október 06. 13:38
  „bjela1980-nak

  .... meg dögöljünk éhen.”
 • 4. bjela1980 2009. október 06. 12:21
  „Nem kell irigykedni... Ez a nyugdíj az elfogadható a jelenlegi helyzetben! Sőt a fizetés is körülbelül így lenne optimális. Úgyhogy nem krőzusok ők... Csak az ország nagy része nem pénzemberkedik, csak vágyik rá, hogy egyszer majd nagyot szakít... Hát maradjunk emberek! A pénz nem érték. Gyönyörködjünk Isten csodás világában, járjunk természetet gyakran, csendesedjünk el, és adjunk hálát az életünkért, amit kegyelembe kaptunk! Mi is, meg más is...”
 • 3. fszilvia 2009. október 06. 11:22
  „Ki mondta, hogy a mi (vagyis a 30-40 éves) korosztályunknak lesz nyugdíja??? Igen, jól gondolja kedves Titanilla, jobb lenne, ha magunknak gyűjtenénk a saját nyugdíjas éveinkre!”
 • 2. Titanilla 2009. október 06. 10:57
  „Na ettől ment fel a pumpám! A saját rokonságomból tudom a példát. Hiába dolgozott /és vonták a járulékot a nyugdija nem éri el 70 ezer ft-t. Persze egyszerű munkásnő volt. Nem milliós havi fizetéssel. Egyébként meg nekem olyan a nyugdijkiszámitása, mint a fűtésszámla! Fehér ember nem tudja ellenőtizni! Mindig másképp magyarázzák, és ha most ujra kiszámoltatná valaki a nyugdiját, tuti nem ugyanaz az összeg jönne ki. És mi van bizonyos szrzószámmal? ami nem mindenkinél ugyan az? Ismerősőm a magánszférában hosszu éveken át, jóval több járulékot fizetett, mint a mindenkori minimálbér, vagy átlafkereset!. pl. amikor az én fizum 2000 ft volt, 4600 ft járulékot fizetett, nos van vagy kemény 50000 ft nyugdija. Jobban járt volna ha félre teszi azt a pénzt.”
 • 1. gerbera 2009. október 06. 09:21
  „"A bónusz mértéke az illetőre vonatkozó korhatár fölötti minden munkában töltött (és járulékfizetéssel megalapozott) hónap után az egyébként járó nyugdíj 0,5 %-a (vagyis évi 6 %-a). A legnagyobb összegű magyar nyugdíjak esetében ez a korhatár fölötti időszak elérheti, sőt meg is haladhatja a 15-20 évet, tehát a bónusz mértéke 100 % fölötti is lehet (van rá példa, hogy 130 % feletti)."

  EBBŐL NEM LEHET 6 MILLIÓS NYUGDIJAT SZEREZNI,HA HOSSZÚ MUNKAVISZONYRA HÍVATKOZNAK,JÓCSKÁN ÁT NYÚLIK A KÁDÁRI IDŐKRE,JÓ ELVTÁRSNAK KELLETT LENNI ,TISZTESSÉGES MUNKÁT NEM FIZETTÉK-TIK MEG AFFÉLE KOVÁCS LÁSZLÓ FÉLÉK IGEN .BKV- ÉS MÁS VÁLALLATI VEZETŐK AKIK IRREÁLISAN MAGAS JUTALMAKAT VÉGKIELÉGÍTÉSEKET VÁGNAK ZSEBRE KISS PÉTER FÉLÉK 6-8 MILLIÓS FIZETÉSEKKEL.,ILYENEKNEK VAN MAGAS NYUGDIJUK ,NEM A MUNKÁJUK UTÁN,HISZ AZ ÁLTALUK IGAZGATOTT ÁLLAMI CÉGEK TELE ADÓSSÁG ÉS CSŐDBEN,,,MIRE FEL EZ A HATALMAS FIZETÉSEK.HA A NYOMORGÓ KISNYUGDIJASOKTÓL ELVESZIK AZ ŐT MEGILLETŐ NYUGDIJA RÉSZTÉT,VEGYÉK A MAGAS JÖVEDELEMMEL RENDELKEZŐKTŐL IS,NE LEGYENEK KIVÁLTSÁGOSAK, GAZDASÁGI HELYZET ROSSZ TESSÉK BELEJÁRULNI AZ ADÓSSÁG VISSZAFIZETÉSÉBE AZOKNAK IS AKIK TÖNKRETETTÉK,ELADÓSÍTOTTÁK AZ ORSZÁGOT.,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így adóztatna a Fidesz

A Fidesz egykulcsos és/vagy családi adózást ígér. Ki járna jól, s ki rosszabbul? Mi az egykulcsos… Tovább olvasom