Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Magyar padtársat akarnak a magyar diákok

Hatezer magyar középiskoláson végzett felmérés szerint a diákok egyre kevésbé toleránsak és egyre jobban vonzódnak az erőszakos politikai megoldásokhoz.
Ősszel hatezer középiskolást kérdeztek meg társadalmi és politikai nézeteikről. 2005-ben már készült egy hasonló felmérés. A most ismertetett eredmény szerint az elmúlt három évben a diákok elfordultak a politikától, jobban utálják a politikusokat, és kevésbé fogadják el az etnikai különbségeket. A felmérést készítő ELTE Társadalomtudományi Intézete arra jutott, hogy a szolidaritás és a demokratikus értékek háttérbe szorultak. Egyre többen gyanakvóak, szkeptikusak, és jobban elfogadnának erőszakos politikai megoldásokat. Népszerűbb a vezérkultusz is.

A diákok több mint felét zavarná, ha cigány padtársa lenne, 2005-ben csak 44 százalék mondta ezt. Egy román padtárs 34, egy zsidó pedig 31 százalékot zavarna. Kínait 24, szlovákot 22 tűrne nehezen naponta maga mellett. A cigányokat a gimnazisták, a zsidókat a szakközép- és szakiskolások utálják jobban.

A diákok többsége szerint a demokrácia fő feladata a magánélet védelme. Második helyen a törvények betartása és a szólásszabadság áll. A fővárosi fiatalok 67 százaléka szerint bármiről és bármikor joguk van véleményt mondani. A vidékieknek csak 57 százaléka gondolja így.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. tüsök 2009. január 30. 22:25
  „Dodó hozzászólását olvasva teljesen elképedtem.Az már közszájon forgott hogy a gyerekeket a lassan haladó autók elé küldik és pénzt követelnek a sofőrtől.Ha nem ad agyonverik./Olaszliszka/
  Hab a tortán,amikor a segély kifizetésének napján nyitás előtt 1/2 órával 20-22 éves 80 Kg-os életerős fiatalemberek a Posta előtt ácsorognak.Ha nem nyit pontosan a hivatal kemény cirkusz a válasz.Magyar ember ilyenkor ne is próbálkozzon csekket befizetni.
  Azok a gyerekek akik ilyen közegben nevelkednek az iskolában nem tudják megtagadni önmagukat neveltetésüket.Természetes,hogy a többség szerencsére távol akarja magát tartani,nem akar ilyen szemlélettel fertőződni.”
 • 24. dodó 2009. január 30. 21:10
  „20. hozzászólás flexsnake
  "...senki nem tehet arról hogy milyen testtel születik. Ugyanígy nem tehetnek a fogyatékosok sem
  róla hogy azok."

  Csak a szüleik...

  "Szándékosan teszik fogyatékossá gyerekeiket Szabolcsban a romák?"

  A mai Mokka mellett a SZON is foglalkozott a cigányok praktikájával, amelyekkel biztosítják a degenerált purgyék után azok élete végéig járó kétszeres segílykét maguknak.

  "Azt beszélik, Kelet-Magyarországon egyes családok úgy jutnak magasabb összegű szociális juttatásokhoz, hogy szándékosan fogyatékossá teszik saját gyermeküket. Az értelmi fogyatékosságot, a vakságot, a halláskárosodást több módon próbálják elérni a lelketlen szülők. A híresztelések szerint vannak, akik még az anyaméhben próbálnak ütést mérni a gyermek koponyájára, de a szülés alatt tiltott gyógyszerek beszedése is jellemző. A döbbenetes módszerek között tartják számon a nejlonzacskóval előidézett oxigénhiányos állapotot, amellyel szintén a fogyatékosság elérése a cél. A szülők igyekeznek ,,óvatosan" előidézni a károsodást, hiszen nem az a cél, hogy a gyermeket élete végéig gondozni kelljen, hanem egy köztes állapot elérése, amikor még nehezen, de tud magáról gondoskodni, viszont már van annyira értelmileg sérült, hogy folyósítható számára az emelt szintű családi pótlék.

  A Szociális és Munkaügyi Minisztérium weblapjáról szerzett információk szerint látható, hogy kinek jár, és mekkora összegű emelt szintű családi pótlék. Az oldal információi szerint - Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetében 22.300,-Ft,. Tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén 24.400,-Ft, a 18. életévét betöltött tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személy esetén 19.400,-Ft. További juttatható ellátások lehetnek -közgyógyellátás, -ingyenes tankönyvellátás, -gyermekétkeztetés esetén 50%-os mértékű térítési díj-kedvezmény, -gyermekgondozási segély 10 éves korig, -ápolási díj, ha önmaga ellátására képtelen, s állandó felügyeletre, gondozásra szorul, -utazási kedvezmény, utazási költségtérítés.

  Szabolcs megyében jelenleg 45 000 (negyvenötezer!) fogyatékos gyermek után fizetnek emelt összegű támogatást!"
  /SZON/”
 • 23. Gollam 2009. január 30. 20:18
  „#20#
  "magyar az, aki állampolgárságát tekintve magyar függetlenül attól hogy milyen nemzetiségi csoport tagja..."
  A magyar magyarnak is vallja magát (ha nem is mindig büszkén...), ellentétben azzal a 800ezer érdekmagyarral akik nagy hangon romaként különböztetik meg magukat a többségi (természetesen rasszista!) társadalomtól!!
  Közvetlen munkatársam bizony cigány. De az Ő munkája is annyit ér, mint az enyém! 2 fiú testvérével egyetemben bejelentett állása van,nem áll sorba segélyért, szorgos adófizetője az államnak.
  Mindezek ellenére igaznak vélem a mondást:"ritka, mint a szemüveges cigány!" Volna lehetőségük (nálunk nem náci a főnök,van fölvétel!) ha nem is kitörni, de legalább beilleszkedni a társadalomba. Persze ezt nem adják ingyen (mint a segélyt), ezért le kell tenni valamicskét az asztalra! Lehetőleg becsületes munkát...”
 • 22. 751510 2009. január 30. 18:49
  „Görcsösen próbálod bizonygatni, hogy mi minden cigányt utálunk, de mi akkor se fogjuk mindet utálni, bármennyire is szeretnéd.”
 • 21. 751510 2009. január 30. 18:42
  „flexsnake

  Nagyon igyekszel, ez nem kétséges. Mi meg jót mosolygunk rajtad.”
 • 20. flexsnake 2009. január 30. 17:45
  „Magyar az, aki állampolgárságát tekintve magyar függetlenül attól hogy milyen nemzetiségi

  csoport tagja, vagy ha úgy tetszik kisebbségi.

  13. hozzászólás khm 2009.01.30. 15:25
  Igen, a társadalom nagy része rasszista. Mert nem cigányok hanem emberek követnek el

  bűncselekményeket.
  Egy bűntettben semmilyen jelentősége nincs hogy cigány, eszkimó vagy zulu az elkövető. Ettől

  a tette nem lesz másképpen megítélve, ez nem minősíti át magát a cselekményt. Általánosítasz

  mikor azt mondod hogy a cigányok, nem a cigányok, hanem cigány származású ember. Ő és nem az

  összes. Nem lep meg hogy még rendőrök között is van olyan aki agyilag nem tudott kiszakadni

  saját agyszüleményéből. Ők azok akik intézkedésre képtelenek mert maguk alá pisilnek ha ki

  kell állni 20 cigány közé. Lehet azzal is jönni hogy rossz tapasztalatok miatt ítélkezünk

  előre. Persze, tart mindenki attól aminek árnyoldalát ismerte meg. Ez emberi tulajdonság

  ezzel nincs is semmi gond. De nem szabad átesni a ló túloldalára és eredendőnek bűnösnek

  kikiáltani valakit azért mert kreol, mert zöld a haja vagy mert piros hajgumi van a hajában.
  Tettek alapján ítélj meg egy embert de ne azt a közösséget ahová tartozik. Mert arra fogsz

  feleszmélni hogy mások is így ítélkeznek. Rád néznek és azt mondják: tolvaj magyar vagy és

  bizony ez nyugaton előfordul. Nekem szarul esik ez. De nem szoktam annyira magamra venni.
  Senkit nem kényszerítenek bűnözésre, a bűnt el kell ítélni de a bőrszínt nem lehet mert

  senki nem tehet arról hogy milyen testtel születik. Ugyanígy nem tehetnek a fogyatékosok sem

  róla hogy azok.
  Hét elején az egyik nagyobb intézmény előtt szenvedett egy kerekeskocsiban egy srác mert még

  mindig nincs mind akadálymentesítve, nem tudott felmenni a lépcsőn és azt hiszed az emberek

  segítettek neki? Lófaszt, volt aki még röhögött is, egy öreg néni próbálta meg felhúzni azon

  a két lépcsőn a kocsit de persze hogy nem bírta. Na ilyenkor szégyenlem magam hogy embernek

  születtem. Mert az emberek nagy része gonosz. Nem tudja mikor kell ésszel és mikor szívvel

  gondolkodni.”
 • 19. Otaku 2009. január 30. 17:29
  „Kivételek mindenhol vannak, képzeld. Hihetetlen, nem igaz?

  mindeki tudja, még a karosszékből okoskodók, a feketét fehérnek beállítani akarók is, hogy nem jellemző rájuk. De mondaniuk kell, ennek okát nem tudom, az etnomazochizmustól a fizetett ökörködésig, a silány észre valló állandó provokációs késztetésig sok minden eszembe jut. Megmosolyogtat azon göcsörtös igyekezetes, hogy úgy próbálod úgy beállítani a valódi világ történéseit leírókat, hogy ők minden cigányt KIVÉTEL nélkül utálnak :)

  Azzal pedig sem tudok mit kezdeni, hogy a lopós magyar példád hogy jön ide - miben menti ez a másik felet? Azt pedig végképp nem értem, hogy miért ragaszkodsz ehhez a bűvös "50%"-hoz.

  Bizonyára mi vagyunk a hibásak, hogy az elmúlt 800év alatt sem engedtük szegényeket beilleszkedni, hát, ki érti eztet...”
 • 18. flexsnake 2009. január 30. 17:19
  „6. hozzászólás Otaku 2009.01.30. 14:21
  Igen, tudok olyanokról falun akik bizony rendben tartják a portájukat, eljárnak napszámba földekre mert máshova nem veszik fel őket. A családfő asztalos szakmával rendelkezik és nincs munkája mert cigány. Ha jelentkezett valahova, finoman elhajtották majd felvettek mást előtte. Ezért kénytelenek napszámba járni és bizony még segélyt is kapnak. Miért? Azért mert egy kalap alá vesznek a rasszisták mindenkit. A származása miatt. Pedig a világ nem fekete vagy fehér hanem színes. Mindenkit megillett hogy tettei alapján ítéljenek meg.
  Tudok én olyan magyar családról is akik lopni járnak és ritka az hogy valamelyik nincs éppen bent a börtönben. Mégsem mondom azt hogy mi magyarok mind ilyenek vagyunk. Tudni kell úgy nézni valakire hogy elfeledjünk olyan fen hangokat amik nála nem állják meg a helyüket. Nehéz, én is tartok úgy általában a cigányoktól, de erőt veszek magamon és sokszor pozitívan csalódok. Nem kell mindenkit egy kalap alá venni.
  50%ban hibás a társadalom mert a léhűtőknek lehetőséget ad a normálisokat meg kiveti magából.”
 • 17. dodó 2009. január 30. 16:42
  „Ez a nagyszerű cikk a SZON-ban is megjelent. Innen való ez a hozzászólás:

  "Szakszerűtlen ez a cikk. Ha a magyar gyerek nem szeretne cigány padtársat, annak egy valamirevaló szociológus az okait fogja firtatni, nem egyszerűen intoleranciának lepecsételni. Pl. a következő alapokon:
  - Hány százalék kap cigány padtársától tetvet?
  - Hány százalék tud lefolytatni cigány padtársával egy tárgyilagos beszélgetést pl. egy csoportmunka alkalmával?
  - Hány százalék érzi a cigány padtársát higiénia szempontból taszítónak?

  Előítélet pedig csak akkor értelmezhető, ha a probandoknak (megkérdezett alany) nincs személyes tapasztalatuk a többi népcsoporttal. Ezt pedig enyhén szólva nem igaz."”
 • 16. 751510 2009. január 30. 16:00
  „Lehet, jövőre elültetnek Téged, és átformálod a véleményed.”
 • 15. 751510 2009. január 30. 15:55
  „Nicolette.Brootal_9.D

  Nem a bőrszínnel van bajunk.”
 • 14. Otaku 2009. január 30. 15:42
  „"A mese mondanivalója is az, hogy NE ítéld el a másikat, mert nem olyan, mint TE."

  Az való élet mondanivalója pedig az, hogy similis simili gaudet.

  Persze, lehet álomvilágban élni, csak nem egészséges.”
 • 13. khm 2009. január 30. 15:25
  „flexsnake: "Nincs lehetőségük kitörni mert a társadalmi megítélés a rasszizmus irányába fordult. "

  No igen. A sarkadi Tesco is rasszista...

  http://www.beol.hu/cikk/207883

  Vagy szerinted a többségi társadalom rasszizmusa miatt, kétségbeesésükben cselekszenek ilyesmit a romákok????

  Vagy a másik mai top hír:

  http://www.boon.hu/hirek/BORSOD-ABAUJ-ZEMPLEN/cikk/miskolci-rendorkapitany-az-utcai-tamadasokat-altalaban-ciganyok-kovetik-el/cn/news-20090130-01204365

  Miskolci rendőrkapitány: "Az utcai támadásokat általában cigányok követik el"

  Ez mind-mind a mi rasszizmusunk miatt van?? No ne má...!”
 • 12. Szöszi9991 2009. január 30. 15:21
  „Nicolette.Brootal_9.D! Részt vettem a kutatásban, én is mentem kérdőíveket kitöltetni a 9., 11.-es osztályokkal. Volt benne, hogy zavarna e az amerikai padtárs, sőt számos más példa is volt. A cikk írója kicsit leegyszerűsítette a dolgot, és csak tényeket közölt, azt azonban nem, hogy a kutatást követő tanulmányok ezeket hogyan magyarázzák vagy fejtik ki (nem újságírók, hanem neves szociológusok). A zsidó a vallási diszkriminációra, a többi példa pedig a nemzetiségire vonatkozik.”
 • 11. comet 2009. január 30. 15:12
  „ötödikes fiam osztályában az egyik leg tip-top-abb kislány cigány. Mondjuk jó körülmények közt él a család is. Nem az etnikum a baj, hanem a növekvő szegénység. Feleségem pár éve "problem child"-okat tanított. Több volt köztük a nem cigány és a húzós balhékat is ők csinálták. A balhés cigányok természetesebbek voltak, hamarab el lehetett őket kapni, és lebukás esetén a szűlők "megfegyelmezték" a gyereket, úgy hogy egy ideig nem volt baj velük.”
 • 10. Nicolette.Brootal_9.D 2009. január 30. 15:07
  „Magyar? Szerintem magyar az, aki annak mondja magát. Zsidó? Mi ez itt?! Akkor esetleg azt is feltehették volna, hogy "Kit zavarna, ha római katolikus, esetleg református lenne a padtársa?"
  Szlovák? Aha, ja. Az a kérdés hol marad, hogy pl.: "Zavarna-e, ha amerikai lenne a padtársad?"

  Az én családomban tudomásom szerint nem fordult elő kisebbségi vérvonal, de akkor is.. Zavar, hogy a felnőttek ellenkeznek a gyerekeikkel, ha az például le "büdös zsidózik" valakit, közben meg ők tanítják ilyen hülyeségekkel rosszra a gyerekeket. Ha nem mondaná senki a kicsiknek, hogy valamiért is meg kellene különböztetni tőle a többi EMBERt, akkor szerintem a többségben fel sem merülne, hogy utálni kellene, mert más a bőrszíne. Gondoljatok/gondoljanak csak a rút kiskacsa mesére. A gyerekek megnézik és elítélik a sárga kiskacsákat, hogy miért nem fogadták be a szürkét. A mese végén kiderül, hogy a szürke kiskacsából gyönyörű hattyú lesz. A mese mondanivalója is az, hogy NE ítéld el a másikat, mert nem olyan, mint TE.

  És vannak értelmes romák is. Tapasztalat. Nem próbálok 14 évesen észt osztani, de néha nézzetek/nézzenek már ki egy kicsit a fejükből és gondolkodjanak! Ne mindig azzal foglalkozzanak, hogy maguknak jó legyen. Vegyétek/vegyék már emberszámba azokat is, akiknek más a bőrszínük, más érdekli, mint az átlag embert.

  Üdv.: Niki”
 • 9. babocska 2009. január 30. 14:41
  „Nekem is volt osztálytársam az általánosban is,a középiskolában is.Rendes normális család volt,dolgoztak rendbe voltak a gyerekek is.De most mi van? Segélyből tengődő,dolgozni nem akaró társaság.Nem szeretném sem szomszédnak,sem pedig,hogy az unokám mellé ültessék az iskolában.Miért? mert nem tudnak viselkedni,szegény tanárnak az ideje a fegyelmezéssel tellik el.Miért nem volt ez régen?Mert a politika nem azzal foglalkozott.Igaza van az előttem szólóknak,hogy a politika ad alájuk lovat,mert kell a szavazatuk a választáshoz.A segélyt a családnak adják,nem a kocsmára,sem a játékgépre.Az úgy van beállitva,hogy legalább 8o%-t a gép nyer.Nyer rajta az állam,mert az visszafolyik játékadó cimen a kasszába.Maguk körül rendet tehetnének,arra nincs igényük,viselkedni meg nem tanultak meg.De a segély egy részét,mint a gázártámogatásnál a szolgáltatónak utalják már eleve,akkor azt nem tudnák féláron eladni.Lehet most ebédjegyet is venni féláron ebben a városban.Akinek adják inkább valamelyik kocsmába szóló piajegyet adhatnának,azt biztos nem adná el.Jó lesz ez munkafelajánlás is,mert van itt mit tenni ebben a városban.Nyugaton is kell érte tenni,nem csak úgy adják .”
 • 8. comet 2009. január 30. 14:34
  „ha a magyar szóval a nem cigányra gondol a cikk írója akkor a cím többszörösen sem igaz. Egyrészt mert az országban a külföldi állampolgárokat leszámítva mindenki magyar. Másodrészt mert a cigányok között is vannak olyanok akik öltözködésükben és viselkedésükben semmivel sem maradnak el a többi gyerektől, és ezeket nem rekesztik ki a többiek. Rosszul öltözött, ápolatlan és viselkedés zavaros gyerekek mellé senki sem ül szívesen, de ez a felnőtekkel is így van. Ezek közt vannak cigányok és nem cigányok vegyesen , az arányokon lehet vitatkozni. Ezeknek a gyerekeknek a szüleivel kell beszélni és az okokat megszüntetni. A kényszerültetés ugyanúgy ront a helyzeten min az álszenteskedő fogalmak az általánosítással.”
 • 7. linda83 2009. január 30. 14:22
  „Ha a rasszizmus, pontosabban a cigány gyűlöletet ellenzők megkérdezték már a cigányokat, hogy miért rabolnak, ölnek, lincselnek magyarokat? Azokat a magyarokat akiknek adóforintjaiból ők élősködnek???!!! Na hagyjuk már!!! Különben meg kívánom mindenkinek akik annyira szeretik a tücsköket, hogy legyen "lakótársuk". Az össz cigányság 98 %-a csak élősködő, és igenis nagyobb a cigánybűnözés! Kapják az olyan összegű segélyt, amiért nagyon sokan dolgoznak. Kész röhej, hogy azon voltak felháborodva, hogy a pg-mestek latrina ásásra akarta kötelezni őket!!!! Undorító alakok. Sokkal több segélyt kapnak ma is mint a magyarok. Főleg a rendszerváltás óta szemtelenedtek el, köszönhetően a mindenkori politikai eszméknek, mert szavazókat nem akar veszíteni egyik oldal sem. Ezek - tisztelet a nagyon kevés kivételnek - nem akartak és soha nem is akarnak igazán dolgozni!”
 • 6. Otaku 2009. január 30. 14:21
  „flax: hova menjenek dolgozni? Kezdhetnék például a saját portájuk rendbetételével. Megragadni seprűt, lapátot. Az nem kerül semmibe, nem igaz?
  ...vagy tudsz nekem képet linkelni cigány háztájiról? Megtermelni kis konyhakertben ezt-azt? Mert az én maradi, reakciófasiszta fülem csak olyan hamvába holt kísérletről hallott, hogy az ingyen kapott burgonyát ültetés helyet megették, szerszám meg ment a kocsmába.
  Ez is "50%-ban a társadalomnak köszönhető"?

  ne röhögtess már. Inkább kelj ki a karosszékből, járd be szép hazánk tájait.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A segélyt arra költik, amire akarják

Senki sem szólhat bele, hogy mire költik átmeneti segélyüket az érintettek. Erről foglalt állást a… Tovább olvasom