Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Magyar származású közgazdász Obama csapatában!

Az 1968-ban Bostonban született, a Princeton Egyetemen végzett Peter Orszag állítólag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket.
Peter Orszag, egy magyar származású amerikai közgazdász lesz a Barack Obama vezette Fehér Ház költségvetési igazgatója. Az elismert szakember második generációs magyar amerikai, szülei nyelvét már nem beszéli. A megválasztott amerikai elnök a környezetéből kiszivárgott értesülés szerint a 40 éves szakembert szemelte ki költségvetési igazgatónak, Orszag ezt elfogadta. Obama erről várhatóan kedden tesz bejelentést.

A tekintélyes The Wall Street Journal Obama gazdasági csapatában a három legfontosabb személy közé sorolta Orszagot, rajta kívül Timothy Geithner, az új pénzügyminiszter, valamint Lawrence Summers, a Fehér Ház nemzetgazdasági tanácsának igazgatója lesz a legnagyobb befolyással az új elnök gazdaságpolitikájára.

Az amerikai fővárosban élő Peter Orszag második generációs magyar amerikai; szülei még gyerekkorukban vándoroltak ki az Egyesült Államokba - értesült az MTI diplomáciai forrásból.

Peter Orszag: nem szivesen beszél származásáról
Peter Orszag nem szivesen beszél származásáról.

Orszag egyáltalán nem beszél magyarul, családnevét is angolosan (Orzeg) ejti ki. Soha nem járt Magyarországon, de egyszer úgy fogalmazott, "el kellene látogatni".

Az MTI-t egy másik forrás, egy neves washingtoni szakember úgy tájékoztatta: Orszag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket.

A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) - amelynek elnöki tisztségét Peter Orszag 2007 januárja óta tölti be - az MTI megkeresésére tudatta: "Peter megerősítette, hogy családneve magyar eredetű". Melissa Merson, a CBO kommunikációs igazgatója azt is közölte, hogy "ez az egyedüli személyes információ családi származásáról, további információt sajnos nem oszthatok meg Önnel".

A 235 munkatársat foglalkoztató, évi 40 millió dolláros költségvetésű CBO független, pártatlan gazdasági és költségvetési elemzéseket készít. Orszag vezetése alatt a hivatal kiterjesztette vizsgálatait az egészségügy és a klímaváltozás területére is.

Az 1968-ban Bostonban született, a Princeton Egyetemen végzett, majd a London School of Economicson közgazdasági doktorátust szerző Peter Orszag több közgazdasági témájú könyv társszerzője, illetve szerkesztője. Szenvedélyes futó, elvált, két gyermek apja.

Olvasóink írták

 • 18. robotbolt 2008. november 25. 21:03
  „A nagy probléma az Magyarországon, hogy mindig várják a Messiást, aki majd megoldja a problémát helyettük. Ilyen nincs. A magyaroknak össze kell fogni és nem az Uniótól várni a megoldást, hanem támaszkodni kell a kimeríthetetlen szellemi erőforrásokra, amelyeket főként a külföld használt ki eddig. Nem kell itt szemezni senkivel sem, csak őszintén kielemezni, mik a problémák. Ha azokat sorbaállítjuk, akkor már megvan a megoldás fele. A másik fele pedig a szervezés kérdése.”
 • 17. JungHeinrich 2008. november 25. 12:27
  „11-essel teljesen egyetertek, felesleges ujra leirnom azt amit Ö irt.Kiegeszitve talan elmondom,hogy eleg sok orszagot megjartam mar(nem mint turista, szuleim nem zsidok es nem politikusok es homokos sem vagyok.... megelölegezendö a jövöbeni valaszokat), de egy fontos aranyszabaly ; keruld a magyart! Sok tevhitet kell egyben eloszlatni es ha ez sikerul talan nem leszunk ilyen erzekenyek. Többek közt Magyarorszagot nem igazan tudjak hol van, a magyar konyha nem hires, sem a magyar bor,a magyar vendegszeretetet inkabb hanyagoljuk....sorolhatnam sokaig.A Nobel-dijasokrol talan lezarhatnak a vitat,ha elhinne barki hogy pölö Semmelweis nem honfoglalaskori magyar nev.Hazank nagyon szep..blablabla de,aki akar valamit az elettöl az jobb ha keruli Magyarorszagot.”
 • 16. Ferrari 2008. november 25. 11:51
  „Az a baj, hogy az ilyen híres közgazdászok le se sz...ják Magyarországot, még ha magyar származásúak akkor sem.
  Többet érne megnyernünk magunknak az ilyen okos embereket!
  Hátha még segíthetnének kikerülni a csődünkből!”
 • 15. Gazficko 2008. november 25. 11:19
  „Foreign

  Azt értsd meg,hogy nekem nincs bajom a zsidókkal.
  Én Conquer hozzászólására reagáltam a magyar Nobel-dijas példával.”
 • 14. Foreign 2008. november 25. 10:42
  „Magyar nobeldijasok mind Izraelitak viszont akkor most valamit nem ertek ti utaltok mindenkit legfokeppen az izraelitakat hameg nobel dijat kapnak mindjart magyarok lesznek?:D”
 • 13. Gazficko 2008. november 25. 10:36
  „Conquer

  A hozzászolásodhoz annyit! Vegyük a magyar Nobel-dijasokat. Néhányuk volt csak magyar a többiek hiába rendelkeztek magyar felmenőkkel( Trianon előtti Mo-on születtek ), nem biztos hogy magyaroknak tekintették magukat.”
 • 12. Mese 2008. november 25. 10:15
  „Nem szívesen beszél a származásáról? nem probélma! Mi meg nem ismerjük!
  Ha ez ciki....”
 • 11. Foreign 2008. november 25. 10:15
  „Magyar szarmazasu vagyok de nincs az a penz amiert ezt barkinek mondanam. Ide szivesen beirok ha van idom de utcan elkerulok minden magyart es sosem beszelek magyarul.

  Mivel mindannyian magyarorszagon ultok megprobalom elmagyarazni mi az amiert nem csak en hanem meg sokan masok is igy gondoljak.

  Ha egy magyarral talalkozol akkor valoszinu kerni fog valamit toled, ha ismered 1-2 oraja akkor azt gondolja hogy ti vagytok a legnagyobb haverok a vilagon es mar hozzad is koltozhet, sot meg ha veletlen munkaja sem lenne akkor meg elis tartod.
  Nem fog visszariadni ha veletlen el kell emelnie valamit a lakasodbol.
  Sosem bizik senkiben mivel szerinte mindenki hazudik csak o a tisztesseges.
  Sehol a vilagon olyan rasszizmus nincs mint magyarorszagon es ezt tudja is mindenki.
  Az embereknek tele van a toke azzal hogy a Magyar semmi massal nem foglalkozik csakhogy hatha valami ismert szemelynek magyar szarmazasa van es esetleg azert olyan okos. ( Ez egy baromsag).
  Az embereknek kellene eszrevenni magyarorszagon hogy ok milyenek es mi az amiert masok inkabb letagadjak akar azt is ha a nagypapa magyar volt nehogy szegyenkezni kelljen.

  Pelda: Szia honnan szarmaznak a szuleid? Nagypapam magyar volt. A tenyleg ismerem oket, lopnak, hazudnak szomoruak, utaljak az orszagukat es egymast is, szerintuk a vilag legrosszabb orszaga az ovek es rasszistak. ( Ez azert jo kep a magyar emberekrol nem?)”
 • 10. Horton 2008. november 25. 09:12
  „" skorpio21 " !

  Az utolsó, két mondatodban benne van minden....
  Mennyivel könnyebb, és egyszerübb a gondoknak hátat fordítani, és farkunkat behúzva, menekülni, mint lehetőséget keresni ott, ahova születtünk.
  Inkább maradok Magyar a saját országomban, mint menekült és bevándorló az államokba...”
 • 9. No.6-Sy 2008. november 25. 08:14
  „Ez az ember amerikainak vallja magát, tehát az identitása amerikai. Nem beszéli a magyar nyelvet, főként nem azt vallja anyanyelvének!, a nyílvánoság felé azt mutatja, hogy nem foglalkozik az őseivel, Amerikában született. Ennyi. A többi magánügy.

  Ennek fényében érdemes gondolkodni és még most eltaposni csírájában a hamis lázálmokat meg a bűntudatkeltést, hogy neki kéne rajtunk segíteni. Milyen jogon is?”
 • 8. skorpio21 2008. november 25. 07:27
  „camberfoord!

  Elgondolkodtató az írásod!Nagyrészt igazat is kell adjak neked.Viszont az itthon élők közt is vannak,akik szeretnének változtatni az életükön,vannak,akik nem ézik jól magukat ebben a helyzetben,de mem tudnak elszakadni a hazájuktól!Ide köti őket a gyökerük és ha keservesen is de kénytelenek itt élni.
  Az én családom egyik része szintén kivándorló (még 56-ban léptek le!).Mikor legutóbb "haza"látogattak,már a gyerekeik sem beszélték az anyanyelvet,megváltozott az egész mentalitásuk,egészen "kinőtték" magyarságukat.
  És szerintem nem az emberek nagy többségével van a legnagyobb baj,ahogy a kivándorlók (egy más közegben),úgy az itthonmaradottak is tudnának úgymond normálisan élni,együtt a kisebbségekkel,embertársukkal,szépen,békében!Itt a legnagyobb gond az ország vezetésében van (pártoktól függetlenül),mert addig,még a törvényhozókra nem vonatkoznak azok a törvények,amiket ők maguk hoznak csak a lakossággal akarják betartattni,vagy amíg azt látja (éli meg) egy dolgozó magyar család,hogy sokkal jobban él egy segéjeken élő kisebbségi család,aki nem fizet az egészségügyi ellátásét,nem fizet nyugdíjat,csak él vígan,élősködve az adófizetők verítékén és a parlamentünk még mindég nekik kedvező döntéseket hoz és a dolgozó magyar csládok már elkeseredve próbálják azt a kevéske adózás utáni pénzt valahogy beosztani,vagy mikor azt latjuk,hogy az ország lakosságához mérten óriási politikusgárda két kézzel szórja a pénzt,veszi fel szemrebbenés nélkül (és számla nélkül) a több százezer vagy milliós költségtérítést,mikor egy dolgozó családnak nem jut lassan hidegvízre (rezsire) való sem!.....szóval így elég nehéz normálisan értékrendet felállítani!
  És miként lehetne ezen változtatni? A teljes parlamentet "felteríteném" egy szőnyegporolóra és addig porolnám,míg ki nem tisztul teljesen és csak az marad benne,aki tisztességgel,becsülettel tudná kivezetni az országot ebből a kakiból!
  És utána tudnánk mi is normális értékrendet felállítani,és normális életet élni!
  Az pedig ne beszéljen értékrendről,aki cserbenhagyta a szülőhazáját és mikor baj volt (56)
  elhagyta mint eb a szaharát,és most kintről osztja az észt és fikázza az szülőföldjét!Azt,hogy itt mi nincs jól azt igazán az érzi,aki (még) magyarországon MAGYAR!”
 • 7. camberfoord 2008. november 25. 04:36
  „Tehat mindenki szuletik valahol ,es ezt nem mi dontjuk el ,DE aki vette maganak a batorsagot es kimaszott a
  szarral teli godorbol megtanulja ertekelni sajat magat Tisztazza a sajat ertekeit es fel allit egy normalis ertekrendet normalisat nem madzsart mert az szart se er . Normalis eletet kezd elni olyan kornyezetben ahol
  ertekelik egymast es az elert erdmenyt . Igy lessz itt valakibol valaki, nem rosszindulatu ,szajtepo ,feljelento
  szarrago gusztustalan allat mint akik itt hozza szolnak
  Tanujlatok meg eggyut elni kinaival cigannyal zsidoval fekaval pakival ormennyel ,mert mi itt igy elunk es nem utaljuk egymast nincs is ra idonk ez amerika . Ja es en Otven az az 50 evesen vettem fel a zsido vallast ugy
  ahogy kell a circqumtenszel eggyutt Mert van normalis elet csalad csak merni kell lepni .es MOST MAR EN is
  ZSIDO vagyok es meg nem szolalok csak angolul vagy franciavaul Tehat lehet utalni ,de van arab es muszlim
  baratom is es nem is egy. Es mind est 1994 -ota Es van sajat cegem 5000sqf-es otthonom es most hozok hat embert dolgozni hohy esejt kapjanak . es ezert van az hogy arra sem megyunk meg gondolatban sem.
  Es az asrac jol teszi es sok sikert neki mert ilyen fiukra van szuksege a hazanknak amerikanak”
 • 6. smalltown 2008. november 25. 03:04
  „re3

  Hogy te mekkora idiota vagy!!”
 • 5. Mignon 2008. november 25. 00:26
  „Ne menjünk messzire!!

  En "magyar" vagyok, (nem zsido, az sem lenne baj), felesegem nemet, van 4 gyerekünk, 5 unokank!

  Rajtam kivül senki nem beszel magyarul.
  ("csak" nemetül" es csak "angolul".)

  Nekem, a munkam miatt alig volt lehetösegem otthon lenni, hallgatva arrol, a gyerekeket magyarul tanitani!!

  Most en hazaarulo vagyok??
  Elhanyagoltam gyerekeim neveleset???

  Europaban elünk Emberek!!!!

  A bakonyi Sobri Joska ideje lelyart!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1”
 • 4. seals 2008. november 24. 23:55
  „Ismerosom szinten masodgeneracios magyar,aki szinten nem beszel magyarul.A szuloktol allamositottak az osszes vagyont, a szoc.ellensegeve lettek kikaltva,uldoztek oket,igy rakenyszerultek,hogy elhagyjak az orszagot.Bosszubol a kint szuletett gyerekenek meg magyar keresztnevet sem adtak,sot magyar szot sem ejtettek elottuk,hogy meg se tanuljak a nyelvet..
  Mit mondjak,bele kell gondolni magunkat a helyzetukbe,akkor megertjuk,hogy sokan,tehetsegesek miert tiltakoznak magyar szarmazasuk elllen.”
 • 3. Conquer 2008. november 24. 23:17
  „Semmi különös bajom nincs, csak megállapítottam egy tényt: ha magyar származású vagy világhírű magyar származású, az természetesen a zsidót jelenti...”
 • 2. Logaritmus 2008. november 24. 23:12
  „Conquer, neked mi bajod?!”
 • 1. Conquer 2008. november 24. 23:04
  „Na hát erről annyit, hogy ez nem is magyar... Ez szimplán egy agymosott amerikai (moderálva)... Mit várnánk tőle mást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszel engedélyezi a MÁV Cargo eladását

Brüsszeli értesülések szerint az EB engedélyezi a MÁV Cargonak az osztrák vasutak általi… Tovább olvasom