Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Magyarok is szüretelnek Burgenlandban

Folytatás az 1. oldalról.

Hajtó Zoltántól azt is megtudtuk, az alkalmi munkavállalók sem ritkák errefelé. – Több mint húszhektáros a szőlő, ahol év közben hárman-négyen dolgozunk. A „főszezonban”, az öthetes szüretre azonban minden évben jönnek újak. Az órabér magasabb, akár a háromszorosa is lehet az otthoninak.
Ebben a szőlőben szerdán kezdődött a szüret. A társaságban nők és férfiak is vannak, sőt, maga a tulajdonos, Helmut Tribaumer is dolgozik. – Hat fix emberem van, mindannyian magyarok – mondja a ruszti fiatalember. – Pk végzik év közben a metszést, fürtválogatást, levelezést. Szeptember elején pedig további tíz segédet alkalmazok, akik csak ezt a pár hetet dolgozzák végig. Van közöttük gyesen lévő anyuka, nyugdíjas, de olyan is, aki télen és nyáron más-más szezonmunkát végez Ausztriában. Az órabér öt-hat euró között mozog.
A burgenlandi gazdák egyöntetűen vallják, az üzletet nem a mennyiség, hanem a minőség viszi. A saját palackozású minőségi borok exportja termel csak akkora bevételt, amiért érdemes a borászattal foglalkozni.
– Aki eladásra termeli a szőlőt, annak éppen annyi bevétele származik belőle, amennyi a befektetett összeget fedezi – vélekedik Robert Wenzel ruszti borosgazda, aki az évek óta stagnáló felvásárlási árral indokolja kijelentését. Családja több mint háromszáz éve foglalkozik borászattal, tizenegy hektáros szőlője évente közel negyvenezer üveg minőségi bort ad. – A faluban már felismerték a gazdák, a jó minőségnek mindig lesz piaca. Szerencsére idén a napsütéses órák száma is elegendő volt ahhoz, hogy első osztályú nedűt – főként fehéret, furmintot és sau-

vignon blanc-t – nyerjünk a tőkékről.

Felvásárlási árak

Sopron környékén a korai piros veltelini és a zöld veltelini kilójáért 48, a zenitért 50, a zwei- geltért – minőségtől függően – 55–65, a kékfrankosért 60–70, a chardonnay-ért 63–70, a sau-

vignon blanc-ért 75–80 forintot fizetnek a felvásárlók. Az ausztriai árak a magyarhoz képest nagyon hasonlóan alakulnak, a különbség mindössze annyi, hogy az állami támogatás a miénknél jóval magasabb. A gazdák akár az önrészük hatvan-hetven százalékát is igényelhetik az államtól. Itthon 10 és 20 százalék közötti a támogatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom