Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Magyarország 74 százaléka látásvizsgálatra szorul

A magyar lakosság több mint felének látásvizsgálatra lenne szüksége - derült ki a Nagy Látásteszt elnevezésű országos szemészeti szűréssorozat eredményeiből.
Egy éve indult útnak a látásteszt szűrőbusza, amelyen szakértő látszerészek ingyenesen tesztelték Magyarország lakosságának látását. Eddig 42 település 58 helyszínén végeztek vizsgálatokat, amelyek keretében 5587 fő látását tesztelték - számolt be az eredményekről közleményében a szűrést végző szervezet. A vizsgálatokon 58 százalékos arányban vettek részt nők és 42 százalékban férfiak. A legfiatalabb résztvevő öt éves volt, a legidősebb 93. Az átlagéletkor 48,8 év, ami várható volt, hiszen 40 éves kor felett az élettani változások miatt a látásélesség romlik.

A vizsgálatok során többek között megállapították, hogy a jogosítvánnyal rendelkező férfiak 51,9 százaléka nem lát jól, vagyis a volán mögött ülő férfiak többsége látásvizsgálatra szorulna. A szakemberek véleménye szerint ez azért különösen riasztó, mert a gyenge, rosszul korrigált látás hatással van a reakcióidőre, a távolságok felmérésére és a térérzékelésre is, így a nem megfelelő látásélesség közúti baleseteket okozhat.

Kiderült, hogy a férfiak gyakran hiúságból nem hordanak szemüveget - szemben a nőkkel, akik viszont bátrabban felvállalják, ha látáskorrekcióra van szükségük.

Az eredmények alapján az is kiderült, hogy a számítógépes munkát végzők jobban odafigyelnek szemük épségére. A szűrőbuszon megfordulók 24,5 százaléka dolgozik vagy tölt el legkevesebb 4 órát monitor előtt, de csak 15,4 százaléknál volt szükség további vizsgálatok elvégzésére.

A Nagy Látásteszt augusztusban folytatódik, és a tervek szerint még hosszú hónapokig járja az országot. Céljuk, hogy felhívják a lakosság figyelmét a rendszeres látásellenőrzés szükségességére és annak megelőző hatására.

Olvasóink írták

  • 1. tótkomlósi 2011. július 18. 15:34
    „Magyarország 74%-a nem látja a fától az erdőt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nekik 8: emeli az üzemanyagok árát a MOL

Emeli bruttó 8-8 forinttal a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát… Tovább olvasom