Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Magyarország a negatív példa a térség államai közül

Több szempontból is Magyarországot emeli ki a térség államai közül a bécsi WIIW legfrissebb közép- és kelet-európai gazdasági prognózisa: a magyar gazdaság az elsők közül sereghajtóvá vált.
A most közzétett jelentés az idei évre 2,7 százalékos gazdasági növekedést vár hazánkban, míg a Világbank csupán 2,2-et jósolt. A bécsi intézet szerint jövőre 3,1 százalékra gyorsulhat a magyar expanzió, ez persze továbbra is jócskán elmarad a 2005-ben és 2006-ban tapasztalt 4 százalék körüli értéktől.

Mind az idei, mind a 2008-as növekedési várakozás elmarad attól, amellyel a többi új EU-tagország vagy a tagságtól messze lévő balkáni államok és Ukrajna esetében számolnak az elemzők. Az idén 6,3 százalék körül várható inflációval is csak Szerbiát és Ukrajnát tudja megelőzni Magyarország – véli a térségünk megítélésében mértékadónak számító osztrák kutatóintézet.

A WIIW úgy fogalmaz: az új EU-tagországok gazdasági fundamentumai manapság igen szilárdak, ez alól egyedül Magyarország jelent – időlegesen – kivételt. A fiskális folyamatok a térség országaiban általában nem zavarják a gazdaság reálnövekedését, ám hazánkra ez a megállapítás sem igaz. Szerencsére a foglalkoztatási kilátások még mindig kedvezőbbek idehaza, mint egyes térségbeli országokban.

A gazdasági megszorítások kedvező hozadéka, hogy a magyar folyó fizetési mérleg hiánya a tavalyi 6,2-ről a GDP 4,9, jövőre pedig 4,1 százalékára csökkenhet; ez már a visegrádi országok között sem kirívó érték, a bolgár és román helyzettel összehasonlítva pedig szinte idilli állapotot jelez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan gátolná a fiatalkori erőszakot?

Tovább olvasom