Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Magyarország ad gázt Szerbiának

A kormány csütörtöki döntése értelmében Magyarország még a mai napon 1-2 millió köbméter gázt ad el Szerbiának - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután egyeztetett a kormány több tagjával és a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. vezetőjével.
A kormányfő ugyanakkor leszögezte: a magyar lakások fűtése akkor sem kerülhet veszélybe, ha a válság akár egy hónapnál tovább húzódik.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: azért döntött a kormány az eladásról, mert egyrészt a magyar emberek felelős magatartásának köszönhetően szerda este elmaradt a fogasztásban az úgynevezett esti csúcs, ezzel Magyarország 3 millió köbméter gázt spórolt meg. Így jelenleg a második fogyasztói kategória korlátozásának feloldásával is 60-62 millió köbméter gáz fogy Magyarországon, miközben 65 millió áll rendelkezésre.

Másrészt a kormányfő hangsúlyozta: ez az 1-2 millió köbméter gáz - ami Szerbia napi fogyasztásának nagyjából az egynegyede - estére Belgrádba érhet és lehetővé teheti, hogy a lakásokban karácsony estére meleg legyen a Vajdaságban és egész Szerbiában.

A miniszterelnök hozzátette: Magyarország "nagyjából ugyanazon" az áron adja el Szerbiának a gázt, mint amennyiért kapja. Arról, hogy a következő napokban is ad-e el gázt Magyarország déli szomszédjának a kormány minden nap reggel dönt majd mérlegelve az aznapi fogyasztást és az időjárást.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: várhatóan a most következő hétvége lesz a leghidegebb, utána várhatóan mérséklődik a jelenlegi hideg időjárás, ezzel csökkenhet a magyar fogyasztás is. A Független Hírügynökség úgy értesült, hogy jövő hét elejéig nem várható a második fogyasztói kategóriában a korlátozás visszaállítása.

A kormányfő elmondta: mától számított két héten keresztül gond nélkül fenntartható a mai gázmennyiség kitermelése, ezt követően pedig a tárolókban csökkenő gázmennyiség és az így csökkenő nyomás hatására eleinte kis mértékben csökkenhet a kivehető gáz mennyisége. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a szakértők tájékoztatása szerint legfeljebb üzembezárásokra lehet számítani ezen időszak után is, a lakossági fűtés akkor sem kerülhet veszélybe, ha a válság tovább tart, mint egy hónap.

A kabinet egyébként jövő szerdai ülésén véglegesíti az esetleges további korlátozások menetrendjét és a szükséges lépéseket, ezekről ezután tájékoztatja a lakosságot és az üzemi fogyasztókat.

Jelenleg tehát csak az egyes kategóriás korlátozás van életben, vagyis csak azokat a nagyfogyasztókat érinti, akik szerződésben vállalták, hogyha arra kerül a sor át tudnak térni alternatív üzemanyagra. Ők egyébként ezért cserébe folyamatosan olcsóbban kapják a gázt. A kormányfő tájékoztatása szerint jelenleg 3 olyan ipari üzem van ezek közül, amelyik felfüggesztette termelését.

A következő napokról szólva Gyurcsány Ferenc kiemelte: az Európai Uniótól a lehető leghatározottabb fellépést kéri Magyarország, hogy minden lehetséges eszközzel gyakoroljanak nyomást Ukrajnára és Oroszországra a gázszállítás újraindítása érdekében. A miniszterelnök szerint ha Ukrajna komolyan gondolja az európai perspektívát, Oroszországnak pedig fontos a jó kapcsolat Európával, akkor nem szabad veszélyeztetniük több ország gázellátását is.

Magyarország ezen kívül azt javasolja az uniónak, ha Ukrajnának pénzügyi problémái vannak az Oroszországgal kapcsolatos vitájának rendezésében, akkor az EU ajánlja fel a segítségét. Másrészt pedig a kormányfő szerint amennyiben létrejön a megállapodás Ukrajna és Oroszország között, akkor annak teljesülését az uniónak ellenőriznie kell, amiben Magyarország is szeretne szerepet vállalni.

Olvasóink írták

 • 4. magyarok 2009. január 09. 19:19
  „Hát igen kedves barátom, gyökér emberek mindig is voltak és lesznek is... :)”
 • 3. flexsnake 2009. január 09. 09:49
  „Hát hogyne, sokat javúl a két ország kapcsolata, például mehetünk együtt kirándulni, foghatjuk egymás pöcsét....
  Ki a faszomat érdekel hogy a szerbek kővéfagynak-e?Tőlem aztán sírhatnak, nekünk is volna miért.Már egy ideje önáló ország szerbia, igazán tartalékolhatott volna mint a többi ország.És a vicc az egészben hogy mivel tőlünk megy át vezeték, tőlünk könyörögnek ki gázt.Közben azt nem kell elfelejteni hogy mi is csak a francia meg az osztrák gáz miatt nem fagyoskodunk, a tartalékainkról most derült ki hogy kb 3gy hétre lenne elegendő de létséges hogy egyáltalán mennyi használható ugy hogy még nyomás alatt marad.”
 • 2. magyarok 2009. január 08. 18:43
  „Mert nekünk elég lesz, mert van annyi, hogy elég legyen mert ez sokáig nem fog huzódni, ellenben sok embert megmentünk attól, hogy megfagyjanak a szerb Karácsonyon!
  Ez a minimum amivel segíthetünk a szomszédos országon, nem beszélve arról, hogy ezekután valószinüleg sokat javul a 2 ország kapcsolata... És a sok Vajdasági magyar sem fagy meg!”
 • 1. 751510 2009. január 08. 18:24
  „Mert nekünk annyi van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csepeli lövöldözés: a megsérült biztonsági őr gyilkolt

Az alapítvány vezetője és az egyik tanár halt meg a csepeli iskolai lövöldözésben szerdán este. Két… Tovább olvasom