Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Magyarország megnyitja kapuit a horvát munkavállalók előtt

A két ország hagyományosan jó politikai, gazdasági kapcsolatainak köszönhetően Magyarország a csatlakozást követően feltételek és átmeneti intézkedések nélkül megnyitja munkaerőpiacát a horvát állampolgárok előtt - emeli ki az NGM.
Magyarország a július elsejei horvát csatlakozást követően azonnal, feltételek és átmeneti intézkedések nélkül megnyitja munkaerő-piacát a szomszédos állam polgárai előtt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Külügyminisztérium (KüM) szerdai, MTI-hez eljuttatott közös közleményében emlékeztet arra, hogy a Horvát Köztársaság 2013. július 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz.

A két ország hagyományosan jó politikai, gazdasági kapcsolatainak köszönhetően Magyarország a csatlakozást követően azonnal, feltételek és átmeneti intézkedések nélkül megnyitja munkaerőpiacát a horvát állampolgárok előtt - emeli ki a két tárca.

Az NGM a hónap elején az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a rendelkezésre álló statisztikai adatok alapján 2013. május 31-én 229 horvát állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel Magyarországon, míg Horvátországban 2012-ben 112 magyar állampolgár munkavállalót regisztráltak.

A horvát csatlakozás első két évében a régi tagállamok szabadon dönthetnek arról, hogy feltételek nélkül lehetővé teszik-e a horvát állampolgárok munkavállalását, vagy továbbra is fenntartják a velük szemben alkalmazott korlátozásokat.

Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként mindvégig elkötelezett volt a Horvátországgal folytatott csatlakozási tárgyalások sikeres lezárása mellett. A horvát csatlakozási szerződést a magyar elnökség zárónapján, 2011. június 30-án írták alá - emlékeztet a szerdai közleményben az NGM és a KM.

"Magyarország tisztában van azzal, hogy a csatlakozást követően milyen jelentőséggel bír az újonnan csatlakozott tagállam számára, hogy más tagállamok lehetővé teszik-e számára a szabad munkaerő-mozgást. Szakmai vizsgálatok alapján a horvát állampolgárok szabad munkavállalásának 2013. július 1. napjától történő engedélyezése nem zavarja meg a hazai munkaerőpiacot" - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

 • 3. Alexus 2013. június 26. 20:31
  „2. Agyalapi 2013.06.26. 14:18
  1. kumisz 2013.06.26. 12:49

  Agyalap, Kumisz gondolkozzatok mar egy kicsit! Ez gesztus erteku. Szerintetek pont idefognak jonni ? Ok sem hulyek! M
  Mennek inkabb Nyugat-Europaba nahol sokszorosat keresik a magyar fizetesnek.”
 • 2. Agyalapi 2013. június 26. 14:18
  „Van itt munkahely a számukra, jöjjenek csak!”
 • 1. kumisz 2013. június 26. 12:49
  „Oszt mi a .@szt fognak csinálni itt, ahol majdnem a legmagasabb a munkanélküliség Europában??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diósdi maffiaper: a Kúria lényegében helybenhagyta a jogerős ítéletet

A bíróságok szerint a vádlottak számlájára írhatók a diósdi kettős gyilkosság és más súlyos… Tovább olvasom