Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Magyarország nem Görögország

Magyarország, az összehasonlítások ellenére, nem Görögország - állapította meg a The New York Times online kiadásában.
A számok nem erről tanúskodnak - olvasható a tekintélyes amerikai napilap Londonból keltezett vasárnapi cikkében.

A magyar költségvetési hiány nagyjából fele a görögnek. Az euróövezeten kívül fekszik, így nyomás esetén, devizája, a forint leértékelésével lendíthet az exporton. Legfőképpen pedig egy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által támogatott gazdasági átalakítás közepén van, szükség esetén további 2 milliárd dollárt hívhat le.

Ez azonban nem akadályozta meg azt, hogy magas rangú magyar tisztviselők "politikai töltetű nyilatkozatai" nyomán mély zuhanás történjen a világ pénzügyi piacain pénteken - írta a szerző.

A hátterében valószínűleg az húzódik, hogy Orbán Viktor, az újonnan megválasztott jobbközép miniszterelnök - akárcsak más európai vezetők - számára szinte lehetetlennek bizonyul egyszerre két nagyon eltérő érdeknek megfelelni. Az egyik oldalon az elégedetlen választók állnak, akik nem akarják, hogy fizetésük és juttatásaik csökkenjenek, a másik oldalon pedig az Európai Unió, az IMF és a kötvénybefektetők vannak, akik viszont további megszorító intézkedéseket követelnek - írta a lap.

Ezzel párosul a cikk szerzője szerint az európai gazdaságok egyre jobban stagnáló állapotának dilemmája. Az euróövezet gazdaságai az első negyedévben mindössze 0,2 százalékkal növekedtek, ez a vezető gazdaságok sorában a legrosszabb, még az alvó japán gazdaságénál is gyengébb adat.

Ha az európai gazdasági kilábalást kioltják az adóssággondok, ez a világgazdaság egészére veszélyt jelent. Ezt tükrözi Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszternek a fejlődő és feltörekvő országokat tömörítő G20 csoporthoz intézett legutóbbi üzenete, amelyben aggodalmát fejezte ki Japán és Európa várható gyenge belső kereslete miatt.

A The New York Times rámutatott: ebben a szélesebb összefüggésben - az euróövezet, Nagy-Britannia és Kelet-Európa várható lassúbb növekedési ütemének kilátásával - kell szemlélni a magyar kormányzati tisztviselők "gyújtó hatású nyilatkozatait".

Szijjártó Péter kormányszóvivő azt mondta, a magyar gazdaság nagyon súlyos állapotban van, és az államcsőd lehetőségét sem zárta ki. Kósa Lajos, a kormányzó Fidesz alelnöke és más tisztviselők pedig figyelmeztettek: Magyarországot görög típusú válság fenyegeti. A magyar kormány a hétvégén igyekezett arról biztosítani a megdöbbent hazai és külföldi befektetőket, nincs csődközeli helyzet, a kormány igyekszik tartani a GDP 3,8 százalékát kitevő hiánycélt.

A The New York Times kiemelte: a görög hasonlat hazai viszonylatban politikai előnyökkel járhat, egyrészt felkészítheti a lakosságot a keményebb kiadáscsökkentésekre, másrészt javíthatja alkupozícióját az adócsökkentési ígéretek és a növekedést öszöntönző lépések tekintetében. Ez a politikai megtévesztési taktika azonban visszafelé sülhet el: a befektetők menekülhetnek a forinttól és elfordulhatnak a költségvetési deficit finanszírozásától (a legutóbbi államkötvény-aukciókon már nagyon gyenge kereslet mutatkozott).

Olvasóink írták

 • 6. jozko 2010. június 07. 23:30
  „4-mj52-: Magyarázkodnom nem kell-nekem nem. Érveim viszont vannak. Az ország és a lakosság /svájci frank alapú/ tervszerű és módszeres eladósításának következményeit látnia kellett volna előre a sok nagyokos közgazdásznak és politikusnak /kormánypártban is, ellenzékben is/, évekkel ezeelőtt. Ennek az adósságszolgálatnak a terhei elnyomorítottak, teljesen kiszolgáltatottá tettek volna, a gazdasági válság nélkülis! /Valójában ez volt a hitelezők célja/. Egy soron lévő elszámoltatásnak ezt a felelősséget fel kellene tárnia, pártállás és felekezeti hovatartozástól függetlenül! Mindez nem menti fel az adósokat: mert ugye fegyvert szegeztek a fejükhöz, amikor aláírták a hitelszerződéseket? Csupa képzett közgazdász, akinek meg sem rebben a szeme, amikor 6-20 évre felvett kölcsönök kamat és egyéb költségeit kellett /volna/ kalkulálni! És természetesen bebetonozott áálásba, családonként legalább kettőben voltak foglalkoztatva, biztos, piacképes jövedelemmel, hogy a láthatóan dráguló megélhetés mellett bátran el mertek adósodni!És természetesnek tartják, hogy a nemzetközi munkaerő piacon is eladható képzettség, nyelvtudás, munkakultúra nélkül továbbra is olyan állásokra számíthatnak amiből e kölcsönök /mert sokaknak több is van/ kényelmesen, elszegényedés nélkül törleszthetők! És egy választáson elég csak a "változásokra" szavazni, jön majd a Megváltó és kifizeti a túlméretezett tartozásainkat! Elsősorban mindenki saját maga felelős a mértéktelen eladósodásért. De mivel össztársadalmi probléma, könnyítést-de nem elngedést- keresnek rá. Adós fizess-beteg nyögj: mióta a világ világ, így működik. Aki kölcsönt, hitelt vesz fel, pontosan tudja /tudta / ezt.”
 • 5. jozko 2010. június 07. 23:02
  „3-favágó-: A fejsze a fa gyökereire vettetett....Fején találtad a szöget!”
 • 4. mj52, 2010. június 07. 17:31
  „1.-jozko "Nem kell rögtön a vészharangokat kongatni"- magyrázd ezt el légyszives annak a sokezer magyanak akinek megnőtt a törlesztőrészlete.”
 • 3. favágó 2010. június 07. 12:32
  „Jazko! Igazad van. De! Szerinted melyik diplomata, vagy politikus fog verejtékezni? Mindegyik a te (és a mi) véred szívja! :-((”
 • 2. Tapasztalt 2010. június 07. 11:21
  „orbán engedélye nélkül nem nyilatkozták volna ezeket a káros baromságokat!”
 • 1. jozko 2010. június 07. 07:51
  „Nem kell rögtön a vészharangokat kongatni! Kellünk az Uniónak és a NATO-nak ! Ezt a kártyát jól ki lehet és ki is kell játszani! Inkább a diplomáciai csatározásokban follyon el egy vödör veríték, mint a gazdasági /belső/ harcainkban egy csepp vér! Nagyon okos diplomácia kell! Az Unió vezető testületeiben és környékén forgolódó Fidesz-politikusok remélem, eleget tanultak. Most kell belehúzni, pár hónap múlva a külpolitikai esélyeink romlanak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszelben titok a Vértesi-támogatás

A Bajnai-kormánynak trükkökre volt szüksége a több tízmilliárdnyi forint közpénzt felemésztő Vértesi… Tovább olvasom