Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Magyarországon a jobboldal nacionalista érzelmet szít?

Magyarországon a jobboldal nacionalista érzelmet szít címmel közölt riportjában a Le Monde című francia napilap pénteken délután megjelent száma a pécsi vízmű körül kialakult vita politikai hátterével foglalkozik.
A mértékadó párizsi újság Pécset az egyetemére, boraira és római kori múltjára büszke dél-magyarországi régi városként mutatja be. "Nem itt lehet látni ahhoz a szélsőjobboldalhoz tartozó kopasz fejűeket, amelynek legfőbb politikai ereje, a Jobbik, a 2009 júniusi európai parlamenti választásokon Pécsen gyenge, 5 százalék alatti eredményt el, alig harmadát az akkori országos támogatottságnak. És harmadát annak, amit az áprilisi parlamenti választásokra a felmérések prognosztizálnak" - emlékeztet a Le Monde.

A lap kitér arra, hogy egy Pécs környéki régi bányavárosban - mint a rendszerváltás óta az országban más helyeken is - emlékmű emlékeztet "az 1920-as Trianoni békeszerződés traumájára, amellyel Magyarországot, az első világháború nagy vesztését szomszédjai javára megfosztották területe kétharmadától". "Elvették a folyóinkat és a hegyeinket!" - idézi a lap egy korabeli plakátról.

Bár Pécset még nincs Trianon-emlékmű - mint megjegyzi a Le Monde - ez a 160 ezer lakosú békés város 2009 őszén mégis a Suez Environnement francia cégcsoport leányvállalata elég durva "kisajátításának" volt a színtere, amely cég az önkormányzat megbízásából látta el a víztisztítást és - szolgáltatást. "Érzelmekkel teli pszichodráma: +A magyar víz a magyaroké+, amelyben egyesek az Orbán Viktor által vezetett jobboldali ellenzéki párt, a Fidesz programját vélték felismerni" - fogalmaz a Le Monde.

A cikkíró Joelle Stolz szerint "a nacionalista húrokon játszva, ennek az ügyes politikusnak jó esélye van legyőzni szocialista ellenfeleit, és két hónap múlva abszolút parlamenti többséggel visszatérnie a hatalomba". A Fidesz győzelme vajon "új kurzussal jár-e majd Budapesten, egyfajta magyar szószos gaullizmussal a posztkommunista liberalizmus sodródásai után?" - teszi fel kérdését az újságíró.

A vízszolgáltatás visszaállamosításával négy évvel ezelőtt már Argentínában szembesült Suez Environnement számára a pécsi problémák mögött "politikai döntés" húzódik, amelyet viszont a törvények tiszteletben tartásával kellett volna végrehajtani - mondta a lapnak a francia cég egyik szóvivője.

A Le Monde szerint mindenesetre az ügy egybeesett Páva Zsoltnak, a Fidesz jelöltjének a visszatérésével az önkormányzat élére több évi szocialista városvezetés után. Pedig egy Buenos Aires-ben tett látogatás után Páva maga hagyta jóvá 1995-ben a Pécsi Vízmű megalapítását a Suez társtulajdonosi részvételével, amelynek szerződése 2020-ig volt érvényes. A lényegi különbség Buenos Aires-hez képest, hogy a pécsi önkormányzat megtartotta 51 százalékos tulajdoni hányadát abban a társaságban, amely az egyik olyan ritka helyi vállalat volt, amely profitot termelt. Míg egy 2009-es állami ellenőrzés semmilyen szabálytalanságot nem talált a Pécsi Vízműnél, a polgármester azt állította, hogy megdöbbentő dolgokat talált a cégnél. A vállalat magyar vezetőinek a fogyasztók ellenében történő kereskedelmi terjeszkedést hányják a szemükre - összegezte a Le Monde.

Emlékezetet a lap arra is, hogy tavaly októberben az önkormányzat létrehozott egy új vízszolgáltató társaságot és egy éjszaka elfoglaltatta az igazgatói irodákat, ahova nem engedte be többet a régi vezetést, amelyet azóta "tisztára mosott" a vállalat felügyelő bizottsága "és a rendőrség is". Bajnai Gordon miniszterelnök októberi párizsi látogatásán az ügyet Nicolas Sarkozy francia államfő is szóba hozta, a Suez pedig 22 bírósági eljárást indított.

"A város érdekeit kellett tekintenem. Nem tudtunk ebből a helyzetből a normális úton kilépni" - mondta a lapnak Páva Zsolt, "a gyors intézkedési módszerek igazolására". Hozzátette: "Ez nem üzenet, és nem is annak tesztelése, hogy mit tenne egy jövőbeni Fidesz-kormány".

Az októberi akció után a Le Monde információi szerint a pécsi tiszteletbeli francia konzul autóját franciaellenes graffitikkal mázolták be, az interneten pedig a némi tarifacsökkentés miatt népszerűvé vált önkormányzat kezdeményezését támogató üzenetek jelentek meg. A "magyar víz" körüli megmozdulás hangulatában az egyik este, Pécsen tanuló nyugat-európai diákoknak ágrólszakadt külsejű emberek azzal az ürüggyel akadályozták meg, hogy bemenjenek a város sétálóutcájában található pizzériába, hogy nem beszélnek magyarul.

A pécsi ügyet - amelyhez az ország két legrentábilisabb kereskedelmi rádiójának, a Slágernek és a Danubiusnak a "visszaállamosítása" is kapcsolódott - eléggé nyugtalanítónak tartotta kilenc budapesti nagykövetség ahhoz, hogy közös nyilatkozatot adjon ki, amelyben különös aggodalmuknak adtak hangot az olyan gyakorlatok miatt, amelyek elijeszthetik azokat a befektetőket Magyarországról, amelyekre az országnak szüksége van - hívta fel a figyelmet a lap.

A természeti források feletti ellenőrzés - írja a Le Monde - mostanra a választási kampány része lett. "Országértékelő beszédében Orbán Viktor a külföldiek földvásárlási moratóriumának meghosszabbítása mellett foglalt állást, és ennek a védelemnek a kiterjesztését javasolta a vízforrásokra, tulajdont és szolgáltatást beleértve" - olvasható a cikkben. Az ilyen intézkedések pedig a magyar piacot jelenleg uraló francia Suezt és Veoliát nyilván zavarnák - jegyzi meg a szerző.

"Annak bizonyítására hogy nem szélsőjobboldali ízű nacionalizmusról van szó, a budapesti sajtó elkezdett érdeklődni Bertrand Delanoe-nak, Párizs szocialista polgármesterének a vízszolgáltatás önkormányzati visszavételére történő erőfeszítései iránt. Figyelmeztetésül mindazoknak, akik Magyarország folyóit és hegyeit akarják megvenni" - írta a Le Monde.

Olvasóink írták

 • 10. flexsnake 2010. február 21. 00:18
  „http://www.parameter.sk/rovat/paramagyar/2009/08/10/vona-gabor-magyar-slota
  Vona Gábor, a magyar Slota”
 • 9. flexsnake 2010. február 21. 00:10
  „Csurka: Vona Gábor szefárd zsidó
  http://mandiner.hu/cikk/csurka_vona_gabor_szefard_zsido
  Cigány Vona Gábor a Jobbik elnöke?!
  http://baloghartur1.blogter.hu/334873/cigany_vona_gabor_a_jobbik_elnoke
  http://radiszadi.blogter.hu/366486/hoppa_vona_gabor_zsido
  "Baló Györgyné Morvai Krisztina, aki először észrevette a palesztin asszonyok kiszolgáltatottságát és szót emelt értük az ENSZ-ben, most észrevette a borsodi magyar falvak cigányoknak való kiszolgáltatottságát és feltette az életét Vona Gábor szefárd zsidóval együtt a magyarság cigánybűnözés alóli felszabadítására. Ez operettlibrettónak is rossz."

  :D”
 • 8. dodó 2010. február 20. 20:24
  „Sajnos a Jobbik szimpatizánsai ma az egzisztenciájukkal játszanak. Az elmúlt húsz év politikai harcai nyomán úgy alakult, hogy vagy MSZP-s, vagy fideszes intézmények vannak csak, s csak ilyen vezetők. Számukra a Jobbik közös ellenség. De híveinknek már csak áprilisig kell kibírniuk ezt az üldöztetést. - nyilatkozta Vona Gábor, a Jobbik enöke, miniszterelnökjelöltje a Kisalföld.hu internetes portálnak.”
 • 7. flexsnake 2010. február 20. 17:30
  „Bizonyos külföldi körök nacionalista szervezeteket hoznak létre más országokban, ez az igazi külföldi befolyás, de a magyar túl ostoba hogy feléárje ésszel. Ne bízz egykori mszpsekben!Azok ma is mszpsek.”
 • 6. flexsnake 2010. február 20. 17:28
  „3. szlovákia a szlovákoké románia meg a románoké. Értelmetlen vezényszavak egy szélsőségesen magyargyűlölő párt szájából.”
 • 5. dodó 2010. február 20. 16:52
  „A választások után érdemes lenne kivizsgálni, kik azok a jordánpozitív, orrnehéz "honfitársaink", akik ezeket az aljas álhíreket feldobják a nyugati hírközlőknek?”
 • 4. embrumm 2010. február 20. 06:56
  „A franciák nagy rutinnal rendelkező gyarmatosítók.
  Viszont nagyon ügyesen védik a saját tulajdonaikat.
  Csak példaként lehet rájuk tekinteni.
  Nagyon helyes, ha mi is megvédjük a saját értékeinket és nem adjuk át idegeneknek.
  Csináljk ezt pont úgy, mint Ők....”
 • 3. abdul66 2010. február 19. 22:53
  „Pinochet te nem vagy normális.Az csak természetes,hogy megvédjük megmaradt csonka országunk megmaradt csonka erőforrásait.Eddig, és ne tovább, Magyarország a magyaroké!”
 • 2. Pinochet 2010. február 19. 20:58
  „moderálva”
 • 1. flexsnake 2010. február 19. 19:41
  „haho ez a cikk már fent van egyszer!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rablógyilkosság egy Üllői úti lottózóban

Rablógyilkosság áldozata lett egy lottózó üzemeltetője péntek délután a fővárosi Üllői úton -… Tovább olvasom