Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Magyarországon, Ukrajnában vásárol be sok román állampolgár

Magyarországon és Kárpátalján végzik az ünnepi bevásárlásokat a határ menti megyékben élő román állampolgárok. Őket elsősorban a karácsonyi kedvezményes árak és a jobb minőségű termékek vonzanak külföldre - írja szerdai számában az erdélyi Krónika című lap.
Románia nyugati megyéinek bevásárlóturizmushoz szokott lakosai ebben az időszakban tömegesen látogatják a magyarországi bevásárlóközpontokat, ahol számos termékhez jutnak hozzá olcsóbban, mint otthon. A mostanihoz hasonló bevásárló hullám jobbára csak a nyolcvanas években volt tapasztalható, amikor a romániai áruhiány miatt Erdélyből az anyaországba volt kénytelen átjárni a lakosság. Magyarország 2004-es EU-csatlakozását követő időszakban megfordult a helyzet: akkor Magyarországról jártak át Erdélybe vásárolni, mivel ott elsősorban a ruha és a lábbeli ára volt jóval kedvezőbb. Mára viszont a bevásárlóturizmus ismét felvette a rendszerváltás előtti trendet.

A napilap szerint az erdélyi városokban, első sorban Temesváron, Aradon, Nagyváradon és Szatmárnémetiben az elmúlt években megjelentek ugyan a bőséges árukínálattal rendelkező hiper- és szupermarketek, de ezek ünnepek idején sem csalogatják vevőiket jelentős árleszállítással. Ezzel szemben a magyarországi bevásárlóközpontok sok esetben ötven-, sőt hetvenszázalékos árengedményt hirdetnek, így az erdélyi vevőknek az üzemanyagköltséggel együtt is megéri a határ túloldalán lebonyolítani az ünnepi bevásárlást. A szegedi, debreceni, békéscsabai szupermarketek ráadásul "ráharaptak" a romániai vevőkre, és román nyelvű reklámokkal is hirdetik az akciós termékeket.

Az észak-erdélyiek számára már Ukrajna is célországnak számít, mivel ott is bő választék várja a vásárlókat, és az áraik is jóval a romániaiak alatt vannak. Kiss Mihály, a halmi román-ukrán határátkelő vámparancsnoka a lapnak elmondta: 2-3 órás várakozás helyett az utóbbi napokban itt 6-7 órát kell az átjutásra szánni. A parancsnok szerint a karácsony közeledtével még többet kell majd várakozni a határon.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsi 2007. december 19. 19:15
    „Megjegyezném, hogy az erdélyi (bánáti, partiumi) "lakosságnak" esetleg a magyar nemzetiségű képviselői járhattak át az "anyaországba", a románoknak ugyanis (még) nem vagyunk anyaországa...”
  • 1. sokol 2007. december 19. 15:23
    „A romanok menjenek inkabb mashova vasarolni. Nekem csak negativ tapasztalatom volt veluk. A multkor a sajat hazam ele nem tudtam beallni, mert egy roman gepjarmutulaj a szemem elott elallta az utat. Megkertem alljon arrebb. Az illeto hangneme ordenare volt..(!) Meg neki allt feljebb.
    Az unioba valo belepesuk ota atjarnak Szegedre lopni, betorni stb.. Az en csaladomnak kizarolag negativ tapasztalatai vannak veluk, pedig szamos roman csaladnak segitettunk. Uzlet teren is sunyik,, es mivel en tobb alkalommal dolgoztam egyutt romanokkal,, nem tudok mast hozzatenni. sorry, de indokolt az elfogultsagom..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a nyomozás a móri mészárlás ügyében

A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint a 2002-ben történt bankrablás körülményeiről és a… Tovább olvasom